Poctivé jídlo
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Poctivé jídlo
od tuso » pát kvě 21, 2010 8:20
Jo a našel jsem projekt - http://www.najdisisvehofarmare.cz/ . Super. Ale klikněte na Moravskoslezský kraj. 3 farmáři. Jeden nabízí krmivo pro koně a zeleninu na výsadbu.Další jen kořenovou zeleninu a nějaké ovoce a poslední je včelař.
Tak k čemu je ten humbuk. Stejně si nemám kde koupit ty zaručeně přírodní potraviny. A pak tady domácí zemědělci budou skákat, že se kupuje zahraniční zboží. Možná jim křivdím,ale výsledek je stejný.
Re: Poctivé jídlo
od pripluv » pát kvě 21, 2010 8:58
Naše automlíko kvasí, takže dobrý…
…s těma farmářema – tam nejde o zaručeně přírodní potraviny, ale o zaručeně lokální. To je pro mne víc, než BIO. Včelař to stejně nezajistí, protože mu popráškují pole a je v řiti (vím o čem mluvím) a pak, stejně jsme tak prolezlí chemií za ty roky, že čistý BIO by nás asi zabilo či co
Re: Poctivé jídlo
od tuso » pát kvě 21, 2010 9:02
pripluv píše:Předpokládám, že jsi ten projekt našel v tomto vláknu o stránku dřív
Předpokládáš špatně. Odebírám časopis Gurmán a tam byl článek o dvou bratřích, kteří tento projekt založili. Tady mi to nějak uniklo.
Re: Poctivé jídlo
od Dena » pát kvě 21, 2010 9:09
Možná se někomu (ne)jenom s balkónem může hodit toto: bedýnky - funguje to a já nemít možnost vlastní úrody, tak do toho jdu.
Jinak tedy je fakt hnus, kterak nás výrobci šidí složením některých výrobků oproti stejným výrobkům v jiných zemích. Krom toho vyžaduje cvik, aby člověk mezi "potravinami" pohledal cos zdravějšího (myšleno ne tak syntetického a tím škodlivého) nejen pro své dítko, ale i pro dospělce.
_____________________________
-
Dena - Moderátor
- Příspěvky: 2675
- Registrován: čtv led 5, 2006 23:03
- Bydliště: Kladno, (předtím celá léta Brno ..)
Re: Poctivé jídlo
od pripluv » pát kvě 21, 2010 9:10
Až pojedeš někdy po D1 na Prahu (nebo z ), vyplatí se u Velmezu sjet a nějaký jogury a sýry pokoupit…
Re: Poctivé jídlo
od pripluv » pát kvě 21, 2010 9:12
Re: Poctivé jídlo
od tuso » pát kvě 21, 2010 9:19
V posledním Gurmánu byl rozhovor se šéfkuchařem z Pražské nóbl italské restaurace. Na otázku, z jakého masa dělá bifteky řekl, že z dovozu z Itálie. Maso z české produkce je prý absolutně nevhodné- kvůli způsobu zpracování. Nenechává se správně odležet, takže je vhodné jedině tak na dušení nebo dlouhé pečení. To je přesně případ toho, když si někdo najde recept na steak z roštěné. koupí roštenec, prskne ho na 5 minut na pánev a pak se diví, jak to, že to těm Amíkům tak chutná, když je to tvrdé jako deska.
Re: Poctivé jídlo
od holgerus » pát kvě 21, 2010 9:33
- holgerus
- účastník
- Příspěvky: 436
- Registrován: pon zář 8, 2008 10:06
- Bydliště: Praha a Plzeň
Re: Poctivé jídlo
od tuso » pát kvě 21, 2010 9:42
Re: Poctivé jídlo
od Lipon » pát kvě 21, 2010 15:43
asi to souvisi i s praci - prijemne si pri tom vycistim hlavu a hlavne je ta prace za mnou videt ...
- Lipon
- inventář fóra
- Příspěvky: 4915
- Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
- Bydliště: furt něgde ...
Re: Poctivé jídlo
od mike » pát kvě 21, 2010 18:28
Indy píše:kdyz vidim chleba z delta force Pha tak si v zlinskem marketu rikam sakra proc, to u nas v pohranici neumime udelat chleba?
To ti muzu rict docela presne, rodice maji pekarnu na zlinsku (do Zlina ale moc daleko). Protoze cena a protoze centralni rizeni. Delta force ma s retezci nasmlouvane zakazky pro celou republiku a vedeni nejake lokalni speciality neresi a nechce resit. I kdyz si vedouci prodejen snazi prosadit neco jineho, tak jim maximalne povoli vzit malou cast objemu a to jeste za mizernych podminek. Ktere se casem zhorsuji a casem to prestane byt rentabilni, pod vyrobni cenu si maly vyrobce nemuze dovolit jit.
Jinak mam pocit, ze delta force pece i ve Zline, to jen firma je prazska. Ne ze by to bylo lepsi. Jenze co s tim, kdyz lidi ty sracky porad kupuji a otevrit si vlastni prodejnu ve Zline by se nevyplatilo?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49421
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od tulak » pát kvě 21, 2010 21:57
Re: Poctivé jídlo
od mike » pát kvě 21, 2010 23:00
Na druhou stranu je docela dobre mozne, ze bych se dneska zdesil. Je to pres dvacet let, byli jsme mladsi, dobrych veci k jidlu bylo pomalu... tezko rict.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49421
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od DAV » sob kvě 22, 2010 6:50
Ty buď rád, že seš!
- DAV
- nadšenec
- Příspěvky: 1536
- Registrován: čtv pro 24, 2009 10:22
- Bydliště: Olomouc u Těšetic
Re: Poctivé jídlo
od tulak » sob kvě 22, 2010 14:35
mike píše:Veprova byla docela mastna, ...., ale hovezi byla vyborna. Aspon mi to tenkrat (kolem dvacitky) tak pripadalo. ....., snedlo se uplne vsechno. ......Mozna zalezelo na vyrobci, nam v Praze v menze opravdu davali dobre. ........
v menze za dvě stravenky byly konzervy z té lepší poloviny, bakoňské plátky - vepřovka, hovězina byla také slušná - ale to co jsi dostal v menze na "dvojáka" za 5,20 Kčs (2 x 2,60) to stálo v obchodě trojnásobek a konzerva v ceně 5,40 Kčs nebyla jedlá. (jeden kolega si je, později, kupoval na montáže protože tvrdil, že na ty dražší nemá a vyhazoval jich víc než polovinu. dobré byly ještě z menzy poulard v paprikové omáčce a párky v konzervě. dost jsem si jich nasyslil, než jsem skončil školu .....
Re: Poctivé jídlo
od juhele » pon kvě 24, 2010 14:40
Později jsem měl hovězí několikrát v menze a vždycky bylo uvařené tak, že se skoro dalo jíst lžící jak se rozpadalo. Vzhledem k tomu, že papiňáky museli mít už tehdy (i my měli nějaký hliníkový ruský), páč dosti zkracovaly přípravu a tím i zlevňovaly náklady, tak na to buď kašlali nebo bylo horší maso.
Na vojně jsem díkybohu nebyl, tak nemohu hodnotit.
Můj veřejný profil na Tripadvisor.com
-
juhele - nováček
- Příspěvky: 198
- Registrován: stř úno 17, 2010 15:41
- Bydliště: jeden vidlákov u Prahy
Re: Poctivé jídlo
od Indy » pon kvě 24, 2010 14:44
Re: Poctivé jídlo
od uplne jinej martin » pon kvě 24, 2010 15:03
-
uplne jinej martin - nadšenec
- Příspěvky: 1763
- Registrován: ned led 9, 2005 21:41
- Bydliště: Pragl
Re: Poctivé jídlo
od Indy » pon kvě 24, 2010 15:27
Re: Poctivé jídlo
od RUMcajs » pon kvě 24, 2010 16:21
Jeste ted je mi spatne kdyz si vzpomenu na to jak jsem maso vynasel v ustech z jidelny a pote hazel do kvetinacu...
-
RUMcajs - inventář fóra
- Příspěvky: 2419
- Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
- Bydliště: Sligo, Ireland
Re: Poctivé jídlo
od mike » pon kvě 24, 2010 18:28
tulak píše:v menze za dvě stravenky byly konzervy z té lepší poloviny, bakoňské plátky - vepřovka, hovězina byla také slušná - ale to co jsi dostal v menze na "dvojáka" za 5,20 Kčs (2 x 2,60) to stálo v obchodě trojnásobek a konzerva v ceně 5,40 Kčs nebyla jedlá.
Vsak jo, o tech z menzy mluvim. Myslel jsem, ze byly za 3 stravenky, ale muzes mit pravdu, uz si to moc nepamatuju. Jen ze v obchode byly opravdu hodne drahe a kdyz nekdo vzpomina na stare dobre casy, kdyz jeste v konzervach bylo maso, tak by si to mel uvedomit.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49421
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od tuso » pon kvě 24, 2010 18:33
Indy píše:vybaveni jidelen bylo myslim spolehlive cz provenience a zrovna tlakove hrnce bych z hliniku, teda jeho slitin necekal... je to prece jen tlakova nadoba..
Jeden hliníkový papiňák mám doma. Nový nekupuju, protože já v tom nevařím, jen Sylva občas.
Re: Poctivé jídlo
od Indy » pon kvě 24, 2010 20:58
to co pouzivaji sou pultove verze s vlastnim sporakem v tom pultu...
a jejich papinak bude mit v prumeru treba metr. takze kdo jste kdy pocitali tlakove nadoby nebo potrubi, tak vite ze s prumerem roste tloustka steny... aneb proc jsou vsechny vysokotlake hadice a trubky "tenke", s malm vnitrnim prumerem? no aby nemusely mit extremne silnou stenu..
Re: Poctivé jídlo
od tulak » pon kvě 24, 2010 22:34
jeden robot - hnětač šlehač s nádobou tak kolem 50l, 2 kotle na vaření - ohřev horkou párou, průměr cca 120cm hloubka 100-120cm , 1-2 smažicí elektrické pánve (litina) 120x120x15cm s kolečkem - klikou na vyklápění pro vylití přepáleného oleje a velká elektrická trouba tj. dvoje dvířka jako malá vrata do garáže. na tom vám pořádně uvařit maso dokázal málo kdo. vím o čem mluvím. můj otec tato "velkokuchyňská" zařízení spravoval. (do těch kotlů chytáme na chalupě vodu z okapů dodnes)
Re: Poctivé jídlo
od pripluv » úte kvě 25, 2010 5:17
A koupil jsem párky, co mají 95 % masa, heč. Nebo mi to aspoň má nejoblíbenější spolubydla tvrdí…
Re: Poctivé jídlo
od Borek » úte kvě 25, 2010 7:58
- Borek
- účastník
- Příspěvky: 264
- Registrován: stř kvě 9, 2007 17:04
- Bydliště: Skalica
Re: Poctivé jídlo
od zbuddy » úte kvě 25, 2010 9:39
-
zbuddy - Moderátor
- Příspěvky: 12351
- Registrován: pát úno 16, 2007 9:59
- Bydliště: Kladno, rodiště Orłowa, Kolbenka v Práglu
Re: Poctivé jídlo
od tuso » úte kvě 25, 2010 9:52
zbuddy píše:@borek: a ještě ty dva maďarské lančmíty ve válcových malých plechovkách. Neumím maďarsky, vím jen, že byly 2 druhy, červená a zelená plechovka, (obě?) se snad jmenovaly Külenlé(ö)geš, a jedna nebo obě Magdalhús? (asi husí?). Byly lepší než náš jeden druh lančmítu a hlavně malá porce.
hús není husa ale maso. Husa je lúd a přídavné jméno husí je liba- /maďarčina užívá spojená slova/. Magdalhús je asi blbost. Já bych to viděl na marhahús- hovězí maso.