Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od grco » stř lis 23, 2011 19:19
A co sa tyka masa. Steak je len o kvalite masa. Ak mas zle maso, tak nema zmysel riesit, ze jak sa to ma spravit, to uz potom nie je steak, ale nejake pecene maso v troube.
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6909
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od vonkreuz » stř lis 23, 2011 19:19
Nejlepší volba je koupit maso z anglického masného plemene Aberdeen Angus, Shorthorn, Hereford. Tento skot se prohání ve velkých stádech na pampách v celé Latinské Americe a je na steaky nejlepší.
Jestli je takto zasvěceně popsána i příprava, tak potěš koště.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od mike » stř lis 23, 2011 19:23
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49699
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od grco » stř lis 23, 2011 19:24
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6909
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od tuso » stř lis 23, 2011 19:24
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od vonkreuz » stř lis 23, 2011 19:26
Jejich způsob odchovu je dost vzdálený romantické představě kowbojů kteří ženou stáda.
Představ si údolí, kde se už 200roků chová dobytek. Nažene se mladý dobytek, vykrmí se, odžene se. Bulldozerem se nahrnou sr@čky na hromadu, doveze se nový dobytek, ten tu hromadu postupně rozdupe do roviny a k tomu dodá svoje fekálie... až je jatečně zralý, tak ho odvezou, znova buldozer a tak to jde pořád dál.
Na české zemědělství se může nadávat jak chce, ale tohle se u nás neděje a pokud, tak to jsou výstřelky jednotlivých "chovatelů".
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od Indy » stř lis 23, 2011 19:28
ac to vypada necivilizovane, je to pomerne humanni a i z technickych duvodu (dokonale vykrveni) vyhovujici zpusob.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od mike » stř lis 23, 2011 19:29
grco píše:Olivovy olej je ale podla mna hodne vyrazny, ale ak to cloveku chuti, tak nie je dovod menit. Ja pouzivam skor na kuracie maso....
Vec zvyku. Driv jsem kvuli tomu pouzival rafinovany, ale uz mne to preslo a chutna mi velmi.
grco píše:A co sa tyka masa. Steak je len o kvalite masa. Ak mas zle maso, tak nema zmysel riesit, ze jak sa to ma spravit, to uz potom nie je steak, ale nejake pecene maso v troube.
Neni to tak docela pravda, maso samozrejme nesmi byt mizerne, ale u nas je hovezi malo odlezele. Kdyz nemas cas si ho nechat odlezet sam, tak na priprave zalezi docela dost. Koukam, ze tuso prave napsal skoro to same Coz mi pripomina, ze mam v lednicce rostenku uz aspon 3 tydny Ven jeste nevylezla, tak to snad bude dobry
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49699
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od vonkreuz » stř lis 23, 2011 19:30
tuso píše:Všetky americké recepty na steaky sú ti nahovno, ak máš mäso z českého (slovenského) obchodu. Preto si ho nechávam odležať v chladničke pokvapkané citrónom viac ako týždeň.
Už jsme se o tom tady spolu myslím bavili, ale co třeba upřednostnit malá řeznictví nebo jatka, kde si můžeš domluvit přesně co potřebuješ.
To s tou amerikou (pokud myslíš uleželost) souvisí zřejmě s tím , že u nich díky velké rozloze a specializaci jendotlivých regionů čistě na zemědělství maso od výrobce (jatka) putuje ke spotřebiteli trochu déle.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od vonkreuz » stř lis 23, 2011 19:33
Indy píše:dost mozna klasicky koserovani.
ac to vypada necivilizovane, je to pomerne humanni a i z technickych duvodu (dokonale vykrveni) vyhovujici zpusob.
Jestli jsi reagoval na můj příspěvek, pak věz, že oni to maj spíše v paži.
Pokud jsou moje informace přesné, pak v celých USA je celkem do 5 kafilérních provozů na zpracování kadáveru. Protože na farmách se kašle na cokoliv, prostě šup s kadáverem za "kravín", tam se o to postarají kojiti a jiný mrchožrouti.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od tuso » stř lis 23, 2011 19:35
vonkreuz píše:Už jsme se o tom tady spolu myslím bavili, ale co třeba upřednostnit malá řeznictví nebo jatka, kde si můžeš domluvit přesně co potřebuješ.
To s tou amerikou (pokud myslíš uleželost) souvisí zřejmě s tím , že u nich díky velké rozloze a specializaci jendotlivých regionů čistě na zemědělství maso od výrobce (jatka) putuje ke spotřebiteli trochu déle.
To nemá absolutně souvis s délkou dopravy k spotřebiteli. V Itálii najdeš taky správně uleželé maso. A ohledně toho malého řeznictví- já o tom slyším a čtu už častokrát- najděte si svého řezníka. Ale ruku na srdce- kolik z Vás takového zná? Tady v Čechách není moc velká afinita k hovězímu masu. Tak maximálně guláš a španělské ptáčky. Já osobně jsem ještě nenašel řezníka, který by mi připravil maso podle mých představ. Takže jsem v podstatě odkázán na Makro.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od vonkreuz » stř lis 23, 2011 19:40
Já to bohužel vidím z pohledu syna někoho, kdo celý život obchoduje s dobytkem nebo se pohybuje v podobných kruzích a má dostatek známých po jatkách. A proto bylo doma vždycky kvalitní maso. Jestli by ale vyhovělo i tvým požadavkům to nevím.
Máš pravdu v tom, že u nás je naučený, zavedený či prostě zvykový určitý způsob bourání masa a lidem se nechce měnit a vycházet někomu vstříct.
Končím debatu, jdu si dát Vi-Fon. Už jsem ho od 5BV neměl.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od mike » stř lis 23, 2011 19:41
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49699
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od tuso » stř lis 23, 2011 19:45
vonkreuz píše:Ad maso z Jižní nebo Severní Ameriky - díky ani za boha.
Jejich způsob odchovu je dost vzdálený romantické představě kowbojů kteří ženou stáda.
Představ si údolí, kde se už 200roků chová dobytek. Nažene se mladý dobytek, vykrmí se, odžene se. Bulldozerem se nahrnou sr@čky na hromadu, doveze se nový dobytek, ten tu hromadu postupně rozdupe do roviny a k tomu dodá svoje fekálie... až je jatečně zralý, tak ho odvezou, znova buldozer a tak to jde pořád dál.
Na české zemědělství se může nadávat jak chce, ale tohle se u nás neděje a pokud, tak to jsou výstřelky jednotlivých "chovatelů".
Chtěl bych něco upřesnit, abychom se nebavili a potažmo i nehádali o různých věcech. Když mluvím o americkém a českém masu, tak myslím jen a jen maso. Nemám vůbec žádnou představu o chovu a už vůbec ne romantickou. A z tohohle hlediska mi je šuma fuk, jestli český býk bydlí v sametem vyložené stáji s LCD televizí, když jeho maso po zpracování je dobré tak akorát na dušení. Čímž samozřejmě nechci tvrdit, že schvaluji to, co píšeš, že se dělá za mořem.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od tuso » stř lis 23, 2011 19:48
mike píše:Mam reznika, ktery mi proda dobre hovezi, ale o nejakem odlezeni nemuze byt ani rec, to si proste musim zaridit sam.
Přesně. Dobré hovězí najdu, ale žádný řezník mi tady nebude býka řezat na flank nebo rib-eye steaky. A ještě nechávat odležet.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od grco » stř lis 23, 2011 19:54
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6909
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od sobb » stř lis 23, 2011 20:46
jinak co se týče vizuálních vlastností - bílý zákal není na závadu, ale ani o ničem nevypovídá, a barva olivového oleje není důležitá - pohybuje se od světlých po tmavé odstíny, o kvalitě oleje nic neříká
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od kropt » stř lis 23, 2011 22:26
grco píše:Ja nemam reznika a neznasam tie kecy "najdi si dobreho reznika". Co si mam dat inzerat? To nie je vzdy take lahke.
Inzerát nedávej, spíš si obejdi okolní řeznictví, ptej se co ti kde udělají a určitě někoho najdeš. Já mám jednu paní v malém řeznictví, ráno zavolám co potřebuju a pokud se ten den to maso bourá, mám ho odpoledne nachystaný, včetně přípravných prací ( a to si pak rád připlatím nějakou tu desetikorunu navíc oproti nedalekému supermarketu) a pak jsem si taky sehnal kontakt na jatka, kde ti taky rádi vyjdou vstříc, protože když si tam přijedeš pro balík masa, zaplatíš hotově a oni mají nezdaněné peníze do kapsy, takže to dělají docela ochotně ( já mám navíc na těch jatkách zaměstnaného kamaráda)
A ještě se musím pochlubit, dovezl jsem si v neděli z Chorvatska extra virgin olivovej olej, na který jsem loni sám vlastnoručně sbíral olivy - a na příští rok mám nasbírano taky, už je i vylisovanej (byl jsem při tom a je to parádní zážitek) jen se musí nechat odležet. Škoda že ho mám jen litr (víc nezbylo).
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od tuso » sob lis 26, 2011 13:56
Lososové chlebíčky
Oběd:
Bramborová polévka s kukuřicí
Svíčková Stroganov
Večeře:
Pečený losos s dušeným pórkem a Mascarpone
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od RUMcajs » sob lis 26, 2011 22:12
Ale proc je toho tak malo?
Vyjma snidane je to takove, ehm... tretinove.
-
RUMcajs - inventář fóra
- Příspěvky: 2419
- Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
- Bydliště: Sligo, Ireland
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od mike » sob lis 26, 2011 22:39
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49699
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od tuso » ned lis 27, 2011 8:56
RUMcajs píše:Vypada to pekne.
Ale proc je toho tak malo?
Vyjma snidane je to takove, ehm... tretinove.
Ono to je tím, že talíř na snídani má průměr 24cm,ale ty bílé na oběd 33. Jsou to takové obrovské talíře. Hezky na nich jídlo vypadá a nemá tendenci přepadnout na okraji.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od RUMcajs » ned lis 27, 2011 13:25
Jak do sebe nedostanu balicek ryze, tak mam hlad.
-
RUMcajs - inventář fóra
- Příspěvky: 2419
- Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
- Bydliště: Sligo, Ireland
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od tuso » ned lis 27, 2011 14:08
Vajíčkový zajíček
Oběd:
Pečené kuře s červeným zelím a bramborovo -špekovým knedlíkem
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od Petras » stř lis 30, 2011 19:20
Pokud to je otázka, tak ne. Pokud to je návrh, tak ano!
-
Petras - inventář fóra
- Příspěvky: 4055
- Registrován: stř úno 22, 2006 18:59
- Bydliště: Mám
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od mike » stř lis 30, 2011 20:18
Jelikoz je Tuso moderator, tak smazani tveho prispevku a BAN necham na nem
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49699
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od Petras » stř lis 30, 2011 20:20
Pokud to je otázka, tak ne. Pokud to je návrh, tak ano!
-
Petras - inventář fóra
- Příspěvky: 4055
- Registrován: stř úno 22, 2006 18:59
- Bydliště: Mám
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od tuso » stř lis 30, 2011 22:19
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od RUMcajs » čtv pro 1, 2011 8:59
Jak vykrajujes zajicka z omelety?
Tipuju to na nejakou formu, jako na cukrovi, kterou mas polozenou na panvici.
-
RUMcajs - inventář fóra
- Příspěvky: 2419
- Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
- Bydliště: Sligo, Ireland
Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.
od tuso » čtv pro 1, 2011 21:22
RUMcajs píše:Tuso:
Jak vykrajujes zajicka z omelety?
Tipuju to na nejakou formu, jako na cukrovi, kterou mas polozenou na panvici.
Bingo. A mám i formu slepičky.