Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod mike » pon lis 21, 2011 23:11

Co je to za olej? Tohle mi provedl pomace, kdyz jsem ho jednou zkusil. Poprve a naposled.

Pouzivam extra virgin. Maso jen zlehka potru a pecu na suche panvi. Taky to prska a okolo steaku se pripeka, ale to nevadi. Prepalovat se olej ale nesmi, to poznas podle modreho koure a je to vylozene nezdrave i kdybys to snad na chuti nepoznal (coz pochybuju).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49699
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod tuso » úte lis 22, 2011 7:06

Já to dělám stejně jako mike. Mastnou flákotu na suché pánvi.- Nejdřív 1 minutu na prudko z obou stran a pak stáhnout výkon a dopékat dle chuti.
Ale když chceš péct na oleji, tak zkus palmový. Snese asi o 30-40°C vyšší teplotu než olivový. Ale hledej palmový do teplé kuchyně. Nevím jak u vás, ale tady se dá koupit levný za nějakých 40Kč za litr, a pak výběrový skoro za 200. Ten druhý je do salátů a tak.
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6608
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod šíp » úte lis 22, 2011 7:46

Tuso, dík za tu inspiraci na myšku ze šunčičky, hodláme to pro haranty spáchat příští víkend. Snad se nám to povede tak pěkně jako Tobě a budu moct sem přidat výsledné foto :prayer:
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod tuso » úte lis 22, 2011 7:49

šíp píše:Tuso, dík za tu inspiraci na myšku ze šunčičky, hodláme to pro haranty spáchat příští víkend. Snad se nám to povede tak pěkně jako Tobě a budu moct sem přidat výsledné foto :prayer:


Moc pěkně se to asi nepovedlo, protože to není myška ale zajíc. Proto ta mrkev v pravé tlapce. :mrgreen:
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6608
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod šíp » úte lis 22, 2011 8:07

No tak zajíc, spletla jsem se :oops:
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod sobb » úte lis 22, 2011 11:18

mike píše:Tohle mi provedl pomace, kdyz jsem ho jednou zkusil. Poprve a naposled.
už jsem Ti to říkala - na pomace vaříme běžně a tohle nám nikdy neudělal, buď jsi měl smůlu anebo jsi něco udělal špatně ... však i extra virgin tohle při vysokých teplotách udělá (210?)
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod mike » úte lis 22, 2011 19:34

No, to samozrejme udelal. Nalil jsem ho na panev, ktera na nej mela prilis vysokou teplotu a behem chvilky byla kuchyn plna modreho koure. Mi to RUMcajs pripomnel, proto to pisu ;-) Akorat ze ta teplota byla uplne stejna, jako jsem pouzival na extra virgin nebo normalni rafinovany olej, ktere to nikdy neudelaly. Takze jsem mel bud smulu nebo ho pouzivate pri nizsi teplote. Kazdopadne nevidim duvod to znovu zkouset, extra virgin se mi neprepaluje a chutna. Jasne, ze i ten se da prepalit, ale tak vysokou teplotu nepotrebuju.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49699
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod mike » úte lis 22, 2011 19:38

@tuso: palmovy olej? Mozna se pletu, ale mam zafixovano, ze neni moc zdravy, nepriznivy pomer kyselin ci co. A ze se pouziva hlavne proto, ze je levny. Byva myslim v cinskych nudlich.

Vysoke teploty snese tusim taky arasidovy olej. Nezkousel jsem, ale videl jsem ho myslim v Bille.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49699
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod Petras » úte lis 22, 2011 19:46

tuso píše:...Moc pěkně se to asi nepovedlo, protože to není myška ale zajíc. Proto ta mrkev v pravé tlapce...

Povedlo a moc,to jen šipka nezná zvířátka ani rostlinky :finga:
- Piješ?
Pokud to je otázka, tak ne. Pokud to je návrh, tak ano!
Uživatelský avatar
Petras
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4055
Registrován: stř úno 22, 2006 18:59
Bydliště: Mám

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod šíp » úte lis 22, 2011 19:55

Přesně :mrgreen:
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod tuso » úte lis 22, 2011 21:03

mike píše:@tuso: palmovy olej? Mozna se pletu, ale mam zafixovano, ze neni moc zdravy, nepriznivy pomer kyselin ci co. A ze se pouziva hlavne proto, ze je levny. Byva myslim v cinskych nudlich.

Vysoke teploty snese tusim taky arasidovy olej. Nezkousel jsem, ale videl jsem ho myslim v Bille.


Asi máš pravdu. Sranda je, že používám spíš arašidový, ale palmový mě napadl dřív. Kdysi jsem ho kupoval v 10l piksli v Makru. teď už ne. Jako tuk na tepelnou úpravu používám máslo, přepuštěné máslo, husí, kachní a vepřové sádlo, olivový olej, a občas arašidový, sezamový nebo řepkový olej.
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6608
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod mike » úte lis 22, 2011 21:10

Zkousel jsi nekdy steaky na husim sadle? Nedavno jsem pekl husu a mam sadla celou sklenici. Je skvele, ale snist ho vsechno jen tak, tak kupuju nove kalhoty ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49699
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod vonkreuz » úte lis 22, 2011 21:21

RUMcajs píše:Zadam mistni kastrolsexualy o radu.

:smt082 :smt082 :smt082
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9590
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod tuso » úte lis 22, 2011 22:20

mike píše:Zkousel jsi nekdy steaky na husim sadle? Nedavno jsem pekl husu a mam sadla celou sklenici. Je skvele, ale snist ho vsechno jen tak, tak kupuju nove kalhoty ;-)


Hovězí ne, ale na kachní prsa Barberie ano.
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6608
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod mike » úte lis 22, 2011 22:25

Vidis, dobry napad, na kachni prsa by to mohlo byt idealni :) Jeste lepsi by byla husi, kdybych vedel, kde je sehnat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49699
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod tuso » úte lis 22, 2011 22:59

mike píše:Vidis, dobry napad, na kachni prsa by to mohlo byt idealni :) Jeste lepsi by byla husi, kdybych vedel, kde je sehnat.



Nedávno měli mražené v Albertu. A za super cenu.
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6608
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod mike » úte lis 22, 2011 23:01

Fakt? Jen prsa? Videl jsem jen cele husy, ale do Alberta skoro nechodim. Diky, kouknu se po nich, chutnaji mi vic, nez kachni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49699
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod tuso » úte lis 22, 2011 23:04

Jojo. Samostatné prsa a stehna. Koupil jsem pro jistotu z obojího po 2 balení. :D Bohužel už nejsou. Byly sežrány. :cry:
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6608
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod mike » úte lis 22, 2011 23:20

Se nedivim ;-) Diky za tip, zkusim jim prohrabat mrazaky.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49699
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod zbuddy » stř lis 23, 2011 15:21

RUMcajs píše:Zadam mistni kastrolsexualy o radu. Na jakem oleji nejlepe smazit steaky, zejmena fillet steak nebo top sirloin (svickova, vysoky rostenec)?

Nejsem kuchař ani kastrosexuál, ale např. vepřový řízek, základ na guláš apod. jedině na sádle. Top sirloin aj. je na nás už moc kastrosexuální :wink:
"Protože mi za hodinu jede co?" "Protože Ti za hodinu jede vlak, vole" :D
Uživatelský avatar
zbuddy
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 12351
Registrován: pát úno 16, 2007 9:59
Bydliště: Kladno, rodiště Orłowa, Kolbenka v Práglu

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod DAV » stř lis 23, 2011 15:32

U nás jedině ceres soft. Na sádle topiny.
Prosím-tě, nic neřeš, nepřepínej a hlavně prosím-tě, po ničem nepátej.
Ty buď rád, že seš!
DAV
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1536
Registrován: čtv pro 24, 2009 10:22
Bydliště: Olomouc u Těšetic

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod tuso » stř lis 23, 2011 17:01

zbuddy píše:Nejsem kuchař ani kastrosexuál, ale např. vepřový řízek, základ na guláš apod. jedině na sádle. Top sirloin aj. je na nás už moc kastrosexuální :wink:


Nemůžeš dělat hovězí minutky na sádle. To je barbarství. #-o
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6608
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod Aranwe » stř lis 23, 2011 17:28

proc? :) (rad varim -> rad se priucim)
Uživatelský avatar
Aranwe
účastník
účastník
 
Příspěvky: 216
Registrován: pon úno 15, 2010 21:44
Bydliště: Brno, Mor. Trebova

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod RUMcajs » stř lis 23, 2011 18:18

Pred chvili jsem se doplnil (jehnecim steakem) a ted se doplnim co se toho modreho dymu pri vareni tyka.

Rozpalil jsem panev tak ze se z ni zacalo kourit.
Pote na ni dal jehneci potrene olivovym olejem.

Prvni strana po minute a pul nekourila, pote jsem flakotu otocil a to uz se zacalo z oleje a stavy z masa viditelne kourit.
V kuchyni to i pres digestor vypadalo jak v pohadce o Rakosnickovi :(

Maso spalene (zcernale ci hodne tmave) nebylo, dokonce byl steak medium.
Tak v cem udelali soudruzi Recka ci Italie chybu, ze se z toho tak coudi?
Cim mene jde v mlze videt do dalky, tim vice jde videt do sebe.
Uživatelský avatar
RUMcajs
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2419
Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
Bydliště: Sligo, Ireland

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod Indy » stř lis 23, 2011 18:47

bude to znit smesne, ale nejspis otentovali kvalitu. ten olej nevydrzel tepelnou zatez, po kratkem case zacal degradovat.

jake to bylo chutove?
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod RUMcajs » stř lis 23, 2011 18:54

Chutove dobry.
Aroma spaleneho oleje do toho nejak nepreslo, nebo ho splachnulo maslo na kterem dopekam.

Vyzkousim i takovy olivovy, ktery je uz v obchode s bilym zakalem od tuhnuti.
Snad ot pomuze.
Cim mene jde v mlze videt do dalky, tim vice jde videt do sebe.
Uživatelský avatar
RUMcajs
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2419
Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
Bydliště: Sligo, Ireland

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod mike » stř lis 23, 2011 18:57

Bud mas horsi olej nebo pouzivas moc vysokou teplotu. Olivovy se na opravdu vysoke teploty nehodi, zkus trochu ubrat. Maso nepotrebuje zas tak vysokou teplotu, aby se zatahlo, podstatne je, aby nepustilo stavu. Nevim co mas za panev, ale nasucho by se z ni kourit nemelo. Spravna teplota se pozna tak, ze kdyz na ni caknes trosku vody, okamzite udela kulicky, ktere zacnou po panvi behat (je dobre je vytrit ubrouskem, nez tam hodis maso).

Bily zakal o kvalite myslim nic nerika, jen o skladovani. Dobry olivovy olej je tmave zeleny a pali v krku (pry cim vic, tim je kvalitnejsi).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49699
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod grco » stř lis 23, 2011 19:00

Takto sa robi steak

PS: Kto nezachytil z jeho kecov: groundnut oil = arasidovy olej. A je to z dovodu ako pise mike nizsie, arasidovy olej je neutralny, takze neprebije chut masa.
Naposledy upravil grco dne stř lis 23, 2011 19:15, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6909
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod mike » stř lis 23, 2011 19:05

Aranwe píše:proc? :) (rad varim -> rad se priucim)

Jak proc? Proste je :twisted:

Na sadle se smazi, treba ty rizky. Nebo opeka maso, ktere se pak bude dusit. Cibulovy zaklad samozrejme taky. Hovezi steaky se ji napul syrove a ani se moc nesoli, aby vynikla chut masa. Dobry olej (proto ten extra virgin) ji podpori, sadlo prebije.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49699
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb udělejme si chuť.

Příspěvekod mike » stř lis 23, 2011 19:16


Kdyz mas dobre maso, tak to jde i takhle, ale z ceskeho neodlezeleho budes mit posilovac celistnich svalu ;-) Lepsi je na tri faze. Rychle opect, nechat v teple odlezet aspon 5 minut a pak dopect pomaleji treba v troube. Ta stredni faze je dulezita, na videu neni videt, jen ji letmo zmini. Delam to priblizne podle tohoto navodu a vysledky jsou o dost lepsi nez driv, kdyz jsem to delal jako Ramsay ;-)

edit: aha, arasidovy olej jsem nezachytil. Dalsi duvod bude nejspis vetsi odolnost proti teplote.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49699
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

PředchozíDalší

Zpět na Pokec

cron