Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » čtv úno 22, 2024 15:28

Etheric píše:Dobrý stařený hovězí se v ČR koupit dá. Ale musíš přímo k farmáři, nikde v superhyper se tohle neprodává.

Uz jsem jich mel dost a zadne nesneslo srovnani s masem z Jizni Ameriky (ani s irskym). Ano, k jidlu to vetsinou bylo, neco i celkem dobre, ale furt jiny level.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49658
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » čtv úno 22, 2024 15:39

apuka píše:Ty dny, kdyz to prinaseli nebyl problem si koupit peknou panenku nebo kotletu - teda pokud clovek prisel vcas se postavit do fronty.

Tak nebyl problem nebo ses musel postavit do fronty a modlit se, aby na tebe neco zbylo? :twisted: Kdyz jsem byl maly, mama mne do tech front obcas poslala cekat, protoze kdyz sla z prace spolu s ostatnima, tak uz bylo pozde. Masa proste bylo malo a to lepsi si reznici nechavali pro sebe nebo pro sve zname nebo jako komoditu ke smene za jine nedostatkove zbozi nebo sluzby. Rikalo se tomu podpultovy prodej.

Mimochodem, me zkusenosti jsou jak z valasskeho malomesta, tak z Prahy.

apuka píše:S hovezim dobytkem byla taky jedna obrovska vyhoda - v drtive vetsine JZD, kde je chovali je denno-denne (mimo zimu) vyhaneli na pastvu ven. Takze meli normalni travu i pohyb.

To sice ano, ale porazely se akorat stare kusy, takze maso bylo akorat na vareni a duseni. Nejake steaky byly burzoazni zhyralost a cilem vyroby bylo hlavne mleko. O nejakem stareni nemohla byt ani rec.

apuka píše:BTW, "odlezene" chlazene hovezi z ciziny se nekdy a nekde da koupit i v hypermarketech u nas. Videl jsem uz v Globusu, Tescu, Kauflandu, myslim ze i v jednom Albertovi a v Lidlu obcas maji nejake tydny, kdy se tam prodava balene hovezi odnekud z Jizni Ameriky nebo odjinud. Ale ja maso nekupuji, takze o kvalite techto vyrobku netusim vubec nic.

Jo a podobne hodnotne jsou tve informace o sociku :D
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49658
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod apuka » čtv úno 22, 2024 16:22

mike píše:Jo a podobne hodnotne jsou tve informace o sociku
Vidim, ze nejak nemuzes snest, ze by nekde nekdy mohlo neco fungovat jinak nez si predstavujes na zaklade svych zkusenosti odjinud Ty :wink:.

Jo, podpultovy prodej fungoval - ale u nas zdaleka nebyl tak velky problem, jako si myslis. Ani ty fronty u reznika nebyly nijak obrovske, tak max. na pul hodiny, vetsinou kratsi. Masa bylo - u nas - v reznictvych dost, jen ne vzdy bylo kazdeho druhu dost. Proto jsem psal o panence a kotletach, zes musel prijit do fronty vcas, resp. vedet, ktery den do ktereho reznictvi privazeji. Jo, kotlety a panenka byly vyberove - kdyz jsi to chtel, tak ses musel prizpusobit a prijit, kdy to prislo. Ale ze by to ostatne, co se prodavalo bylo podradne, to teda ne. Vetsinou bylo k dispozici dost slusne kvalitniho masa pro beznou kuchyni - a fakt ne kazdy potreboval kupovat panenku a kotlety.

Zopakuji znovu - i za socializmu bylo moc veci o konkretnich lidech. Uz jsem dal pekny priklad s medem. Kym ve Vcele Predboj (za socializmu vyrobce pro Cechy a Moravu) kvalita nebyla nic moc, napr. jejich normy cukernatosti byly dvojnasobne oproti "nasim", tak v Medose u nas se plnil med, ktery ani ted tak casto ani u vcelare nenajdes. Kym v Predboji se vykupovalo kde-co, sam jsem byl parkrat svedkem, kdy se u nas (pracoval jsem tam 9 mesicu) objevil bafunar z OV KSC, doprovazel dodavku nebo nakladak se svym medem a chtel dohlidnout "vahou sve funkce a konekci" aby to vykoupili. Jenze ho pekne vypoklonkovali a poslali s tim medem do pr...cic. By se vykupovalo do cukernatosti 6% a on mel nejakych skoro 20% (testovalo se to primo ve fabrice). Nepochodil ani u reditele. Ten sice byl taky komunista, ve vyrazne nizsi funkci ale byl to celkem zasadovy a poctivy clovek, ktery si na kvalitu docela potrpel. No ... ten med skocil v Predboji....
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16746
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » čtv úno 22, 2024 17:14

mike píše:Zil jsem v tom jeste na zacatku dospelosti a v zadnem pripade bych se k tomu nechtel vratit.

Já byl malé dítě a tak nějak mé vzpomínky začínají spíše až po revoluci. Takže já si vybavuji spíše až to, jak se u nás začalo objevovat západní zboží a jak třeba tyčinka Mars, Snickers, jak to pro nás bylo americký zboží a koupit si něco takového to byl zážitek, schovávali jsme si obaly... :D Dneska po tom neštěkne ani pes. Nebo když se začala objevovat elektronika a spotřebiče, které tu do té doby nebyly, že když něco takového rodiče pořídili, že to pro nás bylo jako svatý grál... :D

mike píše:Masa proste bylo malo a to lepsi si reznici nechavali pro sebe nebo pro sve zname nebo jako komoditu ke smene za jine nedostatkove zbozi nebo sluzby. Rikalo se tomu podpultovy prodej.

Tohle jsem slyšel často, že kdo měl přístup k nedostatkovému zboží a mohl ovlivňovat, komu se prodá, tak byl vysmátý. Že si ho lidi předbíhali různýma "dárkama", úplatkama nebo že se dalo dobře směňovat.

Ale ty devadeátky, škoda, že jsem nezažil třeba jako dospívající či čerstvě dospělý. Baví mě dokumenty o té době tehdy u nás a co se tady dělo, to už se nezopakuje. Ne, že bych měl nějaké plány, ale bavilo by mě sledovat to divadlo okolo. Vím, že třeba po revoluci najednou byli skoro všichni sousedi podnikateli a taky snad všichni dříve nebo později zkrachovali atd. Vím, že ale asi dva nebo tři sousedi podnikali s žížalama, že měli na zahradách betonové jámy, ve kterých měli hlínu plnou nějakých velkých žížal a prodávali to na zahrady lidem a mně to tehdy přišlo legrační, že se prodávají žížaly na zahradu.

Na FB sleduju stránky Československo - retro a lidi tam dávají různé socialistické výrobky a předměty z té doby, vzpomínky, fotografie jak kde co vypadalo atd. To mě baví. Občas kouknu do komentářů u příspěvků a dost lidí tram právě vzpomíná ve stylu: " Dříve bylo nebe víc modré, slunce víc svítilo, .. " A taky tyhle diskuze tam většinou končí že se pohádají odpůrci a příznivci té doby. Některé komentáře mi přijdou i smutné, protože to na mě působí, že někteří lidi se nějak sekli v té době a moc nepobírají, že už se doba změnila a žijí tak nějak ve vzpomínkách.

Jinak co tak slyším nejčastěji, tak většinou, že jako jo, že se velmi zlepšil stav přírody, vzhled měst, všechno, že se opravilo a vypadá lépe, všeho je většinou dostatek v obchodech, může se cestovat, ale že jim přijde, že se dříve žilo klidněji, člověk měl své jisté, nebyl stres a lidi k sobě měli blíž.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4507
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » čtv úno 22, 2024 21:11

Jinak k tomu jídlu. Četl jsem, že aby člověk jedl zdravě, tak by měl jíst zhruba jako průměrně bohatý sedlák někdy za první republiky. Což prý bylo, že převažovala rostlinná strava, maso jednou týdně, mléko atd domácí, jednou za týden v neděli sladká buchta s cukrem a tak.

Pak prý ještě nejzdravěji paradoxně jedla poválečná generace, jak byla bída, tak se jedlo zdravěji.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4507
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » pát úno 23, 2024 1:43

apuka píše:Vidim, ze nejak nemuzes snest, ze by nekde nekdy mohlo neco fungovat jinak nez si predstavujes na zaklade svych zkusenosti odjinud Ty

Dromedaro se ptal na realitu a ne na pribehy z apukavesmiru :P Zabavne ovsem je, ze v podstate potvrzujes to, co pisu, aniz by sis to uvedomoval a to dokonce i kdyz pominu tve standardni prehaneni. ... privazely jednou az dvakrat tydne ... Ani ty fronty u reznika nebyly nijak obrovske, tak max. na pul hodiny ... zes musel prijit do fronty vcas, resp. vedet, ktery den do ktereho reznictvi privazeji.

Muset jit do kramu v konkretni den a cekat pul hodiny ve fronte, abych dostal maso, ktere chci? Dneska by si lidi klepali na celo. Ale naprosto nepochybuju o tom, ze kdyby to trvalo dodnes, tak nam tu budes vysvetlovat, jak je to naprosto v poradku a ze se s tim neda nic delat, protoze to maji strasne slozite :D

apuka píše:Vetsinou bylo k dispozici dost slusne kvalitniho masa pro beznou kuchyni

Co ty muzes vedet o bezne kuchyni, kdyz maso nejis a troubu nepouzivas? :P

Dromedaro píše:bčas kouknu do komentářů u příspěvků a dost lidí tram právě vzpomíná ve stylu: " Dříve bylo nebe víc modré, slunce víc svítilo, .. "

Jj, byli jsme mladsi, trava byla hezci a holky zelenejsi... :twisted:

Dromedaro píše:Jinak co tak slyším nejčastěji, tak většinou, že jako jo, že se velmi zlepšil stav přírody, vzhled měst, všechno, že se opravilo a vypadá lépe, všeho je většinou dostatek v obchodech, může se cestovat, ale že jim přijde, že se dříve žilo klidněji, člověk měl své jisté, nebyl stres a lidi k sobě měli blíž.

Jak uz jsem psal, vsichni se meli stejne. Sice stejne spatne, ale jelikoz nemeli srovnani, tak jim to tak nevadilo. No a dneska se ten, kdo se snazi, nebo ma proste stesti, se ma lip. Oni se sice taky maji mnohem lip, nez za sociku, ale on se ma jeste lip a to je pruser.

Kdysi jsem na jedne konferenci popijel s kamosem z USA a padla rec prave na tohle. Chtel vedet, jake to u nas bylo. A ja jsem zjistil, ze mu to nedokazu podat tak, aby to pochopil. Protoze pro cloveka ze svobodneho sveta je neco takoveho tak cizi, ze se to neda popsat, zkusenost je neprenositelna. Ze nefunguji veci, ktere jsou pro nej naprosto samozrejme. A hlavne ten celkovy pocit. Nakonec jsem dosel k tomu, ze vsechno bylo sedive. Domy, ulice, atmosfera i zivotni perspektiva. Pak prisla revoluce, vybuch euforie a pak nasledovaly svobodne devadesatky. Jsem docela rad, ze jsem to zazil.

Dromedaro píše:Četl jsem, že aby člověk jedl zdravě, tak by měl jíst zhruba jako průměrně bohatý sedlák někdy za první republiky. Což prý bylo, že převažovala rostlinná strava, maso jednou týdně, mléko atd domácí, jednou za týden v neděli sladká buchta s cukrem a tak.

A kolika let se dozil ten sedlak a kolik je prumerna doba zivota dnes? ;-) Takovych zarucenych doporuceni uz jsem videl mraky. Maji jedno spolecne. Vzajemne si odporuji ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49658
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » pát úno 23, 2024 2:50

Zpet k vareni. Ma sve zahady. Delal jsem na veceri spagety aglio olio. Stejny postup jako vzdy, stejne dobre spagety (Pasta Di Martino, diky grco :)) a stejne casy. Vzdycky takhle vyjdou stejne, mam to dobre nacvicene. Tentokrat jsem ale pouzil vetsi hrnec, jelikoz ten standardni byl spinavy 8-[ Takze trochu vic vody a varic o jeden stupen (z 9) vic, aby voda bublala. No a vysledek nebyl stejny. Spagety byly uvarene vic, na hrane al dente nebo maly kousek za ni, a hur pily olej, zustal na panvi a pak i na taliri. Bylo to furt dobre, ale jindy to byva lepsi. Ma nekdo (krome apuky) vysvetleni? Napada mne, ze voda varila vic, a tak se vic udelaly a mozna trochu zatahly, takze byly min "chlupate" a proto se na nich tolik nedrzel olej. Ale trochu odporuje doporuceni, ze se testoviny maji varit v hodne vody a poradnym varem...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49658
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát úno 23, 2024 5:54

apuka píše:Vetsinou bylo k dispozici dost slusne kvalitniho masa pro beznou kuchyni

mike píše:Co ty muzes vedet o bezne kuchyni, kdyz maso nejis a troubu nepouzivas?

:lol: =D>

mike píše:Pak prisla revoluce, vybuch euforie a pak nasledovaly svobodne devadesatky.

A mně bylo kua divný, proč při hudební výchově můžu ne zpívat, ale vyloženě řvát jak na fotbale, přičemž učitelce to nejenže nevadilo, ale zpívala taky. Pochopil jsem to až časem. Byly to písně Karla Kryla, učitelka bytostně totáč nesnášela a ve vedlejší třídě učila bývalá soudružka. Jednou na nás zavolala ředitelku, ale ta ju odpálkovala s tím, že je hudební výchova, děti se učí zpívat a ať si hledí svého předmětu :finga: Takže v tomhle případě "rušení" a hluk vůbec nikomu nevadil...
"Prší a venku se setmělo,..." bylo slyšet až před školu, naproti měl okna bývalý městský národní výbor... :mrgreen:
Bůh dal všem lidem mozek, ale jen někomu návod na jeho použití.
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8261
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » pát úno 23, 2024 13:18

mike píše:A hlavne ten celkovy pocit. Nakonec jsem dosel k tomu, ze vsechno bylo sedive. Domy, ulice, atmosfera i zivotni perspektiva.

Jo, takto to na mě působí z těch fotek kolikrát. Taková depresivní šeď. Pamětníci ten pocit ještě popisují jako bezčasí, že měli pocit, že se zastavil čas, že se nic nedělo, nikam se nevyvíjelo a všechno bylo tak nějak divně zakonzervované a bez budoucnosti.

mike píše:A kolika let se dozil ten sedlak a kolik je prumerna doba zivota dnes? ;-)

To je taky pravda.

mike píše: Takovych zarucenych doporuceni uz jsem videl mraky. Maji jedno spolecne. Vzajemne si odporuji ;-

Toho jsem si všimnul třeba u alternativní medicíny v jídelníčku. Když dá člověk vedle sebe dva systémy, tak si vzájemně odporují v tom, co se má a nemá jíst. Jeden chlap, co se tomu věnuje, tak prý, že každý ten léčebný systém funguje v rámci svého systému, takže když se léčí někdo třeba ajurvédou, tak musí i jíst podle ajurvédy a nemíchat do toho něco jiného. Nějak mi to ale nevysvětlilo mé pochybnosti, jak mi teda může v jednom systému mléko škodit a v druhém ne.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4507
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » pát úno 23, 2024 13:24

Jinak mě v geronto vláknu Etheric nahlodal informací, že sůl s jodem a fluorem vytváří v těle kyselé prostředí. Zrovna mi došla sůl, tak jsem v Kauflandu na solení jídla koupil růžovou himalajskou sůl bez přísad. Už se těším až se u mě začne projevovat nedostatek floru a jodu. :lol: Ale je dobrá ta himalajská sůl. Chutná mi víc než běžná a třeba ten salát z kořenové zeleniny docela vylepšuje svoji chutí.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4507
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát úno 23, 2024 15:43

Nedostatek fluoru a jódu kvůli výměně zpracovaný soli za přírodní mít nebudeš, vzhledem k tomu, co jsi popisoval že jíš, jsi z obliga ;)

Zrovna peču to mini kuře. Nakonec jsem dostal úplně jinej nápad. Včera jsem ho nasolil, opravdu hodně, oddělil jsem kůži od prsou a nasypal i pod ní, schválně jsem solil víc. Takhle jsem ho nechal v lednici 24h, pak dal vytáhnout aby dostalo pokojovou teplotu, mezitím na struhadle udělal chipsy z dvou brambor co měly 0,7kg dohromady, do remosky jsem nalil 3,5dcl 33% smetany, smíchal s česnekem, pepřem, čerstvým rozmarýnem a bramborami, do toho dal kuře prsy dolů (ve smetaně se nevysuší) a peču. Pořádná porce, akorát do remosky. Brambory jsem nesolil, natáhnou z kuřete a vše bude slaný akorát. Už se těším :tonqe:
Bůh dal všem lidem mozek, ale jen někomu návod na jeho použití.
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8261
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod apuka » pát úno 23, 2024 18:14

mike píše:Dromedaro se ptal na realitu a ne na pribehy z apukavesmiru :P Zabavne ovsem je, ze v podstate potvrzujes to, co pisu, aniz by sis to uvedomoval
Hm... Ja pisu o realite, jak to bylo konkretne u nas. A to "u nas" zvyraznuji, protoze vim, ze jinde v CSSR to casto bylo uplne jinak. Ty naopak, beres svoje matne vzpominky za obecnou realitu, ze to muselo byt vsude stejne. Nebylo a ja to vim moc dobre. Manzelka pochazi z Liptova, ja jsem za ni jezdil, tak si dobre pamatuji, jak to bylo u nich a jak se vzdy divila, jak to, ze se u nas da tak dobre nakupovat. Zdaleka nebyla jedina, VS v Bratislave byla plna lidi "z vidieka".

Tys psal, ze Te obcas mamka poslala se postavit do fronty - ale to byly ponekud jine fronty. Ja na ne nezapominam, v Bratislave obcasne pulkilometrove fronty na toaletak, mandarinky, ... Nebo opakovane fronty asi 100+ Vietnamcu v Prioru, kdy tam jednou za mesic meli privest Babety (mopedy), ti tam stali uz hodiny pred otevrenim a potom jeste do pozdniho odpoledne, kdy to konecne prislo :lol:.

Ja "to, co pises" vubec nepotvrzuji - ja uvadim na pravou miru Tvoje zobecnene prehaneni. Na rozdil od Tebe nevybiram jen casti vet, nevytrhuji ti z kontextu. Pricemz ani v nejmensim nikde ani nenaznacuji, ze to, co bylo tehdy, bylo dobre a uz vubec ne lepsi nez ted. Ja to jen beru pohledem TE doby, Ty te SOUCASNE. To se ale neda takto srovnavat.

Mimochodem, uvedom si, ja jsem zil v socializmu na jihozapadnim Slovensku. Pro mne bylo zasobovanim cerstvou zeleninou a ovocim (mimo dovozovych exotickych) vyrazne lepsi nez v soucasnosti kdekoliv, nabidkou i kvalitou. Protoze u nas bylo opravdu hodne lidi, co se zivili (nekdo po praci, nekdo "na plny uvazek") soukromym zemedelstvim na vlastnim. Mne stacilo vyrazit v utery/patek/sobotu na trziste a mohl jsem vybirat, jak se ted lidem muze jenom zdat. Dokonce i cerstvou (zivou) hidinu.

Od nas se jezdilo casto do Madarska, do Gyoru, Budapesti - i vlakem to bylo do 2,5 hodiny do Budapesti - a lidi od nas nakupovali tam, co nebylo k dostani u nas. Asi se budes divit, ale snad krome nabidky exotickeho ovoce se bezne veci daly nakupovat podobne jako ve Vidni, kdyz se otevrely hranice. I to zapadni spotrebni zbozi, znackove obleceni, elektronika i drogerie - neco ve statnich obchodech, vetsina u soukromniku. Dokonce se tam kupovaly i soucastky typu (tehdy) velkych pametovych cipu RAM. Pocitace ZX Spectrum, Commodore 64 nebo Atari (i pozdejsi "vetsi verze") nebyly problemem. Ja jsem tam vyuzival (na nase pomery) velky vyber odbornych (ted bych rekl IT) casopisu i knih v madarstine. Kolik lidi si za socializmu u nas mohlo rict, ze meli doma prvni tri dily Umeni programovani od D. E. Knutha? Krome "madaru" jenom ti, co si je sehnali v sovetske knize rusky - ale ty ruske vydani byly nesrovnatelne, tam se na grafickou stranku neprihlizelo.

V tom madarsku taky nebyl zadny problem sehnat - i kazdy den - ani ty kotlety a pod. Takze lidi od nas vedeli, jak by to mohlo byt - a kde to slo, se mistni "vyssi snazili, aby bylo co nejpodobneji i u nas. Jen nekdy se i tam stavelo do fronty, protoze se do obchodu chodilo pred nebo po praci, tak se tam nasbirali lidi. Tak to byvalo i u nas, i kdyz se kupovaly jen bezne potraviny, kterych byl plny kram.
mike píše:Co ty muzes vedet o bezne kuchyni, kdyz maso nejis a troubu nepouzivas?
Jakoze ten, kdo nekdy v minulosti intenzivne neco delal ted o tom, jak to chodilo v te oblasti tehdy nemuze nic vedet??? :-k

Ja jsem byl v mladi (kdybych to bral hoc jen od zacatku gymplu po sametovou revoluci, tak je to vice nez 10 let) hodne "intenzivni" kuchar - v madarske a slovenske kuchyni, takze masa tam bylo pozehnane. I toho, co se pripravovalo v troube.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16746
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod milarepa » pát úno 23, 2024 21:12

půlkilometrová fronta v Bratislavě na toaleťák a mandarinky......to je ještě lepší než orkán na Lysé hoře :-)

jako za bolševika to stálo všechno za hovno, všude jen šlendrián a lidé si na to zvykli a totálně zparchantěli, změna hodnotového žebříčku atd...........kdo na tohle vzpomíná s láskou a nechrání ho u toho jeho senilita, tak je hňup
milarepa
účastník
účastník
 
Příspěvky: 848
Registrován: stř pro 30, 2020 22:01

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » pát úno 23, 2024 21:52

U apuky je vsechna cisla potreba delit koeficientem N, kde N je minimalne 2 a maximalne jsem vypozoroval tak 10, ale mozna i vic. Pripadne nasobit, kdyz chce pro zmenu ukazat, jak je neco male a prehani opacnym smerem. V tomhle pripade bude koeficient spis k 10, u orkanu tak 2 - 3 ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49658
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát úno 23, 2024 22:49

Apuka je jako Chuck Norris. Když na něj na hřebenu udeří orkán, nesmete ho dolů. Orkán bude sfouknut Apukou :D

Furt s tim komunismem.... Bohužel zůstala jedna hluboce zakořeněná vlastnost viditelná i zde - lidi si řeknou "neuděláš nic" a přijde jim normální si zvykat na něco, co stojí za hovno namísto toho, aby se posnažili a bylo líp.. Jenže tak to vůbec být nemusí, dnes není potřeba si zvykat na bídu, stačí udělat něco proto, aby bylo líp. Každej se může mít dobře, ikdyž je třeba z děcáku. Bohužel to velká část lidí ještě nepochopila a furt si myslí, že zrovna oni se nemůžou mít dobře. Pak to tady vypadá jak vypadá, když si každej řekne, že s tím nenadělá nic ](*,)

Jinak kuře se povedlo, bylo luxusní. Bude znovu, recept super. 3/4 kg brambor, 3,5dcl smetany a jedno to kuře byla ideální porce pro 60 kilový tělo :D
Bůh dal všem lidem mozek, ale jen někomu návod na jeho použití.
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8261
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » sob úno 24, 2024 5:47

Dromedaro píše:Pamětníci ten pocit ještě popisují jako bezčasí, že měli pocit, že se zastavil čas, že se nic nedělo, nikam se nevyvíjelo a všechno bylo tak nějak divně zakonzervované a bez budoucnosti.

Jj, to je docela vystizne.

apuka píše:Ja "to, co pises" vubec nepotvrzuji - ja uvadim na pravou miru Tvoje zobecnene prehaneni.

:lol: uz zas jak male decko, neco mu napisu, tak mi to musi vratit bez ohledu na to, jestli to dava smysl nebo ne. Nedava. Navic uz mas takove problemy s chapanim vyznamu psaneho textu, ze nerozumis ani tomu, co sam pises. Snazis se mi svym lokalnim prikladam vyvracet to, co jsem napsal, a pritom ti z toho vychazi, ze i u vas to bylo uplne na hovno :twisted:

Etheric píše:Furt s tim komunismem.... Bohužel zůstala jedna hluboce zakořeněná vlastnost viditelná i zde - lidi si řeknou "neuděláš nic"

Ono toho zustalo vic. Myslel jsem, ze to vymre s mou generaci, ale bohuzel to nekteri stihli predat i te dalsi. Ale ono to postupne vyprcha, jen to holt bude trvat dyl, nez jsme si naivne mysleli.

Proc se o tom vlastne bavime? Jo, jidlo, Dromedaro se ptal na ty bajne komunisticke normy. Tak ne, to bylo leda zbozne prani, realne to stalo za hovno. Ted jsme na tom mnohem lip, pokud clovek nekupuje nejhorsi sunt od estebackych pohrobku sociku a jim podobnych. Kdyz si vezmu, co jsme vsechno tenhle tyden jedli, tak za sociku z toho nebylo snad nic. Teda, bylo, brambory a mouka. Ani jedno nic moc, protoze se nejelo na kvalitu, ale na kvantitu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49658
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » sob úno 24, 2024 6:05

Dromedaro píše:Jinak mě v geronto vláknu Etheric nahlodal informací, že sůl s jodem a fluorem vytváří v těle kyselé prostředí.

Prekyseleni organismu je ezo bullshit. Viz treba tady: https://plzen.rozhlas.cz/kruta-pravda-o ... ta-8768500 (prvni link, co mi vypadnul s Googlu).

Cimz nechci rict, ze na telo nemaji vliv stopova mnozstvi nekterych latek. Maji, sam mam v tomhle smeru dost zkusenosti, jelikoz me telo je hyperreaktivni, coz vetsinou fakt neni plus. Ale s kyselosti to nema nic spolecneho a zrovna u jodu a fluoru nepocituju vubec nic. Ten druhy mi nepomaha ani na citlive zuby, ac by podle propagandy vyrobcu zubnich past zarucene mel. Nastesti jsem zjistil, ze pomahaji indicke zubni pasty s hrebickem :) Kazdy clovek je jiny a musi si sam vyzkouset, co mu dela dobre a co ne. To k tem ruznym vseobecnym doporucenim ohledne zdrave vyzivy, kdyz neberou ohled na tohle, tak jsou uplne k nicemu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49658
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » sob úno 24, 2024 19:38

Ad sůl - nebudu zjišťovat, kdo má pravdu, jestli lobbing nebo druhá strana, koneckonců je to fuk a nic to nemění na faktu, že čistě přírodní věc je vždycky lepší než ta zpracovaná.

Dneska jsem byl u Kolína, už roste medvědí česnek, divoká pažitka a místy i česnek ořešec. Pěkně jsem se napásl a mám i na zítra. Tam už je úplný jaro, taky je to o půl nadmořskýho kiláku níž, než já :D
Bůh dal všem lidem mozek, ale jen někomu návod na jeho použití.
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8261
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod grco » pon úno 26, 2024 10:39

mike píše:
Etheric píše:Dobrý stařený hovězí se v ČR koupit dá. Ale musíš přímo k farmáři, nikde v superhyper se tohle neprodává.

Uz jsem jich mel dost a zadne nesneslo srovnani s masem z Jizni Ameriky (ani s irskym). Ano, k jidlu to vetsinou bylo, neco i celkem dobre, ale furt jiny level.


Toto mozem taky potvrdit.

Delam relativne pravidelne rib eye sous-vide na 137F. Mal som argentinsky, mokre zrani, a 2 hodiny na 137F, a potom rychlo opect na panvici, bol bozi, jak maslo.

Kupil som FARMARSKY CESKY RIB-EYE, SUCHE ZRANI. Uplne stejny cut, uplne rovnaky sposob pripravy, dokonca suche zrani, ktore by malo byt lepsi. NEDALO SA TO ZRAT. Sorry jako, v cechach proste neumi delat steakove maso. Bolo by to dobre jedine na duseni...

Taky som pochopil co je to dobry steak, az ked som zil v Irsku...
Naposledy upravil grco dne pon úno 26, 2024 11:03, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6907
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod grco » pon úno 26, 2024 10:45

mike píše:Zpet k vareni. Ma sve zahady. Delal jsem na veceri spagety aglio olio. Stejny postup jako vzdy, stejne dobre spagety (Pasta Di Martino, diky grco :)) a stejne casy. Vzdycky takhle vyjdou stejne, mam to dobre nacvicene. Tentokrat jsem ale pouzil vetsi hrnec, jelikoz ten standardni byl spinavy 8-[ Takze trochu vic vody a varic o jeden stupen (z 9) vic, aby voda bublala. No a vysledek nebyl stejny. Spagety byly uvarene vic, na hrane al dente nebo maly kousek za ni, a hur pily olej, zustal na panvi a pak i na taliri. Bylo to furt dobre, ale jindy to byva lepsi. Ma nekdo (krome apuky) vysvetleni? Napada mne, ze voda varila vic, a tak se vic udelaly a mozna trochu zatahly, takze byly min "chlupate" a proto se na nich tolik nedrzel olej. Ale trochu odporuje doporuceni, ze se testoviny maji varit v hodne vody a poradnym varem...


To, ze sa maju varit vo vela vode je prezitek. Hlavne u jidel jak carbonara, cacio e pepe, aglio e olio. Predpokladam, ze pouzivas vodu zo spagiet, aby si vytvoril s tym olivacom emulzi, takze potrebujes skrobovu vodu. Ked mas vela vody, tak v nej bude menej skrobu, nevytvori sa spravna emulze, preto moze z tych spagiet stekat. Moj tip je ze toto je to co sa ti stalo, ale nemozem vediet, ked to clovek nevidi...

Videl som videa z profi italskych kuchyni, a tam proste maju sice vela vody, ale oni tu vodu maju od rana do vecera, a len tam furt davaju cestoviny, takze je plna skrobu, az skoro biela. Takze doma, ked si robis dve porce, tak je lepsie dat co nejmin vody. Videl som dokonca rady, ze mas tie spagety varit vo velkej nizkej panvici, kde sa ti vojdu nalezato a zaliat vodou len tak, aby boli zakryte. :)

A to ze boli uvarene trosku za hranou, ak si robil rovnaky cas, ale na vyssi teplote, tak ano, ak to vic vrelo, ako jindy, tak sa udelali trosku vic za stejny cas, to dava zmysel ne? :)

Inak viem, je to zas video, ale jedno by si zvladnut mohol... Toto je typek, co je top frajer na cestoviny v ITA, robi aglio e olio na 3 sposoby, tak by si sa mohol prekonat a pozriet si to a mozno sa aj inspirovat :) Ja zacinam planovat dovolenku v Rime, len preto, aby som mohol ist do tej jeho restiky :)
https://www.youtube.com/watch?v=5u_V9eiLxU4
Naposledy upravil grco dne pon úno 26, 2024 11:51, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6907
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod grco » pon úno 26, 2024 11:02

Co sa tyka soli a jodu, tak ma to uprimne dost sere, lebo je problem kupit sol bez JODU. A nemyslim ruzovu himalajsku, ale obycajnu sol, kde boha nenatrepu JOD.

Skuste si to vsimnut v supermarkete, 20 druhov soli od 20 vyrobcov, a kazda do boha ma pridany jod, este to tam propaguju jak je to super.

To je dalsi prezitek, proste kedysi sa jod pridaval, lebo ho ludia mali v strave malo. Teraz, ked sa clovek normalne stravuje, tak ma jodu v strave dostatok a nepotrebujem ho este CPAT NAVYSE do soli.

Jod v soli ma za nasledek, ze pak nekdy to jedlo chuti tak "metalicky", zelezne, neviem ci ste to nekdy zazili, ci to popisujem dobre, ale ak proste ste mali niekedy pocit, ze jedlo chuti jak zelezo, tak za to moze zasrany jod v soli.

Takze si musim aj obycajnu sol objednavat z netu jak pako, kupujem napriklad tuto https://www.icbc.cz/morska-sul-jemna-piazzolla-1kg
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6907
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pon úno 26, 2024 14:14

grco píše:2 hodiny na 137F, a potom rychlo opect na panvici, bol bozi, jak maslo.

Takový věci jsem s tím fakt nikdy nedělal. Sous vide jde mimo mě...
Bůh dal všem lidem mozek, ale jen někomu návod na jeho použití.
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8261
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » pon úno 26, 2024 15:13

grco píše:Ked mas vela vody, tak v nej bude menej skrobu, nevytvori sa spravna emulze, preto moze z tych spagiet stekat. Moj tip je ze toto je to co sa ti stalo, ale nemozem vediet, ked to clovek nevidi...

To by mozna mohlo byt ono, ale zas mam pocit, ze kdyz jsem varil ve stejnem hrnci, jako normalne dve porce, jen jednu, tak se to na vysledku neprojevilo...

grco píše:A to ze boli uvarene trosku za hranou, ak si robil rovnaky cas, ale na vyssi teplote, tak ano, ak to vic vrelo, ako jindy, tak sa udelali trosku vic za stejny cas, to dava zmysel ne? :)

Nejsem si jisty, jelikoz voda ma pri varu stejnou teplotu, jen vic bubla a odparuje se rychleji. Ale kdo vi, co se tam presne deje, jelikoz na vysledku to videt bylo, tak asi jo :)

Jinak jeste jedna vec: takhle uvarene spagety byly lehci, nez normalne. Obcas porce vazim, abych je rozdelil dobre napul, a tyhle mely o takovych 60 - 80 g na porci min. Coz mi prijde na 170 g suchych spaget docela velky rozdil. Vypada to, ze se s nima stalo neco jineho, ze by se ve vic varici vode zatahly a pobraly min vody? Nebo ji naopak zacaly uvolnovat, kdyz prekonaly fazi al dente?

grco píše:Inak viem, je to zas video, ale jedno by si zvladnut mohol... Toto je typek, co je top frajer na cestoviny v ITA, robi aglio e olio na 3 sposoby, tak by si sa mohol prekonat a pozriet si to a mozno sa aj inspirovat

Ze jsi to ty... ;-) Pokusim se o to. Asi az po veceri, to se mi chvili nebude chtit nic delat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49658
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » pon úno 26, 2024 15:20

grco píše:Taky som pochopil co je to dobry steak, az ked som zil v Irsku...

Ja na sluzebkach v USA. Tam nas obcas brali do mistnich steakhousu a vzdycky to bylo skvele.

Etheric píše:Takový věci jsem s tím fakt nikdy nedělal. Sous vide jde mimo mě...

Vsak to taky neni nutne. Na skvely steak staci par minut na panvi po kazde strane, pak trouba 6 - 7 minut na 200 C a pak nechat 10 minut prikryte odpocinout (predtim na to dam kousek prepusteneho masla). Musi byt dobre maso, tuhe je akorat na duseni, jak pise grco.

grco píše:Takze si musim aj obycajnu sol objednavat z netu jak pako

Nerikej, ze takovou nemaji na Rohliku. Zrovna jsem bral na Kosiku dve tyhle. 46 Kc za kilo neni nejlevnejsi, ale jak casto sul kupujes?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49658
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod grco » pon úno 26, 2024 15:45

@mike: To s tou vahou je zaujimave, netusim co sa s tym teda mohlo stat. :)

Tu sol, co si poslal ty, tak tu na rohliku nemaju. Nedavno tam pridali tuhle https://www.rohlik.cz/1395077-sa-sal-morska-sul-jemna, ale zas je vypredana, takze mam zas smolu.

Este som zabudol zmienit, ze sa bavim o soli jemnej. Hrubozrnnu maju klasicky solanku bez jodu na rohliku, ale jemnu len s pridanym jodom a fluorom. ](*,)

Akoze jasne, nejaku sol proste bez jodu clovek nakoniec sezene, ale vyber je strasne maly. Na 20 roznych soli s jodom pripadne jedna bez jodu, a este navyse za nu zaplatim 100kc za kilo. :) Ale samozrejme hovadiny ako rozne ochutene soli, toho je na vyber dost...

Pre mna je primarne urcenie tejto soli bez jodu to davat napriklad prave do vody na cestoviny, takze toho pouzivam celkom hodne, preto mi vyhovovuje nejaka normalna, obycajna sol bez jodu, za ktoru nezaplatim zbytocne 500 czk. Nebudem do vody na cestoviny sypat velkymi lyzicami fleur de sel...
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6907
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » pon úno 26, 2024 15:51

Ja teda jod neresim, kovovou pachut jsem nikdy nemel, tuhle jsem bral jen proto, ze jina vhodna nebyla. Jemna je skoro az moc, kdyz naberu na lzicku, je uplne vrchovata, protoze drzi pri sobe.

Neni v morske soli jod prirozene i bez pridavani?

Mam pocit, ze jod se zacal pridavat do soli, aby se omezil vyskyt kretenismu, ale vysledky mi neprijdou nijak presvedcive :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49658
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod grco » pon úno 26, 2024 15:56

@Etheric: Sous-vide nie je nutne na steak, ale je to pomocka. Mas vacsiu istotu, ze to neposeres, a tym padom konzistentne vysledky. Ked to "varis" 2 hodiny na 58st, tak mas istotu, ze cely ten steak bude na tych 58 prohraty, tuk bude makky, a okraje nebudu well-done, pretoze to tych 58st neprekroci...

Niekto by povedal, ze je to viac roboty, ale mne to vyhovuje. Kupim velky kus masa, kludne 2 kila, nakrajim na steaky, zavakuuju a dam do mrazaku. Potom ked mam chut na steak, tak vyberiem sacok z mrazaku, hodim do vodu a zapnem sous-vide na 2 hodiny a nestaram sa o to.

Nebo klidne nekdy aj uvarene maso v sacku dam do lednice, bez otvorenia a necham tak do druheho dna. Takto mam steaky pripravene a druhy den, to len vyberu a osmahnu rychle na panvi, nebo horakem. So sous-vide sa lahko pripravuju veci dopredu.
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6907
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » pon úno 26, 2024 18:40

mike píše:Prekyseleni organismu je ezo bullshit.

No nevím proč ezo. Právě jsem četl i od západních lékařů, že překyselení organismu vytváří vhodné podmínky pro rakovinné bujení a že moderní člověk se v posledních desetiletích stravuje tak, že je překyselený a proto i roste počet onemocnění rakovinou. Ale kde je pravda, nevím. Oni taky vědci a lékaři kolikrát prohlašují něco jako pravdu a za dvacet let řeknou, že je to jinak.

mike píše:fluoru nepocituju vubec nic. Ten druhy mi nepomaha ani na citlive zuby, ac by podle propagandy vyrobcu zubnich past zarucene mel.

K fluoru. Když jsem měl eko-bio období, které už mě naštěstí přešlo, tak jsem si kupoval přírodní pastu bez fluoru a začaly mi dost měknout zuby. Tak jsem se vrátil k normální pastě s fluorem.

mike píše:Nastesti jsem zjistil, ze pomahaji indicke zubni pasty s hrebickem :)

Protože ti ten hřebíček zuby znecitlivý. Já ho používám jako rychlou pomoc, když mě začne bolet zub. Namelu hřebíček a ten prášek si prstem nanesu na ten zub a na dásně okolo. Krásně to znecitliví.

grco píše:Skuste si to vsimnut v supermarkete, 20 druhov soli od 20 vyrobcov, a kazda do boha ma pridany jod, este to tam propaguju jak je to super.

V kauflandu právě byla jediná bez přidaného jodu a fluoru ta himalajská, tak jsem ji vzal. Ale mně zachutnala a budu ji kupovat dál. Klasickou sůl mám do vody na vaření brambor atd.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4507
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pon úno 26, 2024 19:07

Měkly ti zuby? Jakože "dost", tj citelně, že to bylo fakt znát? Zajímavý. Já třeba pastu nepoužívám vůbec...

Sůl taky beru v Kauflandu, když je v akci za půlku, koupím toho ranec a používám na všechno. Za dvacku kilo to můžeš dávat do vody na brambory, těstoviny, nakládat do toho maso na uzení a sušení...
Zpracovanou sůl už dlouhý roky nepoužívám na nic. Kromě himálajský ještě používám uzenej solnej květ, ale ten je opravdu jen na dochucení. Ještě mám doma modrou sůl, co jsem koupil na zkoušku. Drahý to bylo jako sviňa, ale když to bylo tak krásně modrý... Kupodivu to chutná trochu jinak, než himálajská sůl (která chutná taky jinak než ta s jodem). Ještě jsem měl tu sopečnou sůl co smrdí po vejcích, ale ta mě nijak nezaujala.
Bůh dal všem lidem mozek, ale jen někomu návod na jeho použití.
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8261
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » pon úno 26, 2024 21:46

Etheric píše:Měkly ti zuby? Jakože "dost", tj citelně, že to bylo fakt znát?

Nevím, jak to popsat. Prostě jsem neměl tak tvrdý skus a při kousání něčeho tvrdého jsem cítil lehoučké kývání některých zubů.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4507
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

PředchozíDalší

Zpět na Pokec