Stránka 81 z 103

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned dub 10, 2022 23:10
od mike
Zrovna mela akci nejaka farma, tak jsem si to prihodil do kosiku. To bys taky mohla rict, ze brambory jsou plevel. Kde se ti to vzalo na zahonku? Samo se to tam asi neobjevilo, ne? ;-)

edit: tady je recept na chipsy, ty by sis mohla nadelat do zasoby. Pod nim to mas i s cenou, ktera mi prijde lehce nesmyslna. Kupoval jsem kilo za min.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon dub 11, 2022 0:04
od sobb
Aha, tak farma ještě dobrý, jsem se lekla, že to prodávaj i v obchodě. Stovka za kilo? :shock: To je slušný :) Jinak dík, chipsy jsou jednoduchý, ale určitě dobrý, mě spíš zajímaly recepty na hlavní jídla.

Jinak s bramborama je to nesrovnatelný. Topinambury, jak si někde dáš, tak není úplně lehký se jich hned zbavit a šíří se úspěšně do okolí, plíží se i do míst, kde původně nikdy nebyly :wink: Mi to teda nevadí, aspoň jich je víc :D Ale z toho dobromyslu je teda asi už budu muset na jaře vyškubat :)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon dub 11, 2022 5:42
od Etheric
V obchodě jsem viděl vaničku opravdu malých hlíz topinambur, 0,5kg za 49,90. A já přes bazar prodával za 50/kg... Lidi to brali jak diví, prodal jsem vše. Možná proto, že jsem měl na obrázcích nejhezčí a největší hlízy /celá úroda byla taková/.
Už mám dávno zaseto, letos či další jaro budou přebytky za 70/kilo. Možná i dráž.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon dub 11, 2022 21:37
od mike
Nemuzes se srovnavat s cenou v obchode. Farmy to prodavaji za 40 - 50 Kc/kg. Co jsem letmo kouknul na bazary, tak tam je to podobne. Ale jestli ti to lidi daji, proc ne :)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon dub 11, 2022 22:02
od sobb
Nojono, evidentně se topinambury dostaly do módy, podobně jako třeba ten nebohej medvědí česnek.
Když jsme je někdy před pětadvaceti lety, začli pěstovat, tak je málokdo znal (ale rádi si mnozí od nás brali :) )

Jo, a francouzský brambory z nich skvělý. Dala jsem je tam půl napůl s bramborama.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon dub 11, 2022 22:11
od mike
No vidis, kdybyste se trochu snazili, mohli jste mit obrfarmu, dodavat do cele republiky a mit vystarano :twisted: V roce 2009 si jeste pan Cuketka stezoval, ze u nas skoro nejsou (mas tam i nejake recepty).

BTW, co jsem slysel, tak maji jeden celkem zasadni problem a ten jsem pozoroval i na sobe. Obsahuji nestravitelnou spoustu inulinu, ktery pry prospiva strevnim bakteriim, ovsem z cloveka to udela generator bioplynu :D

Medvedi cesnek se v Praze taky normalne prodava uz roky, svazek listi za nejakou nesmyslnou cenu :) Ale proc ne, sve zakazniky si to asi najde.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon dub 11, 2022 22:13
od apuka
sobb píše:se ... dostaly do módy, podobně jako třeba ten nebohej medvědí česnek
To mi ani nespominej. V panelaku se nekdo na nej dal. Skoro tyden nam cely byt smrdel jako by mi nekdo nacpal rozetreny cesnek medvedi do nosnych zdirek, hlavne zachod a koupelna, kde je vzduchotechnika. Asi si to susil ve velkem. Kurna, clovek se sel vycurat a malem se z toho vyvracel... :twisted:

A to mam cesnek m. rad a rad si z nej neco udelam, dokonce i kdyz jdu v lese, kde je ho koberec a pekne to citit, tak mi spise voni, ale tady to bylo fakt prehnane.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon dub 11, 2022 22:52
od sobb
mike: nestojím o to mít óbrfarmu, stačí mi pro vlastní spotřebu :wink: Na recepty kouknu, jestli tam bude něco zajímavýho, dík. Ono jich je ale na netu hodně, tady jsem spíš vyzvídala od místních, jestli nemá někdo něco oblíbenýho.

Inulin až tak nevadí, prospěšný je, a v noci je potřeba větrat :twisted:

Co se týče česneku, tak prodej z plantáží je OK, horší jsou ovšem ti šílení trhači s velkými černými pytli někde v přírodě. V lužních oblastech je to snad pro přírodu zatím ještě únosný, ale menší lokality tím strašně trpí. Navíc jde velmi často chráněná území.

apuka: taky jsem medvědí česnek kdysi sušila, ale výsledek nic moc, lepší je zamrazit nebo jinak zpracovat. Míru smradu si už nepamatuju :mrgreen:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 12, 2022 8:18
od apuka
sobb píše:výsledek nic moc
Taky si to myslim... O to vice cloveka ten smrad stval, kdyz vedel, ze nakonec ten ususeny cesnek mozna k nicemu nebude.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř dub 13, 2022 19:32
od mike
Ach jo, zubar mi zakazal sladke, aby to ulomeny zub mesic prezil. Nejhorsi jsou pry coly a podobne tlamolepy, to stejne nepiju a tu malou lzicku cukru do caje si holt odpustim. Ale co mam jist, kdyz prijdu z vychazky? Daval jsem si nejakou tycinku, buchtu, zmrzlinu... asi budu muset prejit na paleo. A asi zhubnu 8-[

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř dub 13, 2022 19:49
od Etheric
Staň se masotariánem :)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř dub 13, 2022 19:55
od mike
Vsak jo, to je paleo ;-)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř dub 13, 2022 22:52
od lojzmen
sobb píše:...
apuka: ... lepší je zamrazit nebo jinak zpracovat. Míru smradu si už nepamatuju :mrgreen:


Asi je řeč o něčem jiném, ale já pamatuji, že byl-li medvědí česnek v mrazáku v ziplocku, mrazák smrděl. Vyřešilo to dát česnek do krabiček s zacvakávacím víkem, tzn. tlustší stěna, jiný matroš. A tam uvnitř mohl být česnek i v mikrotenu.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned dub 17, 2022 0:10
od sobb
Už je čas jarního špenátu. Včera a dnes jsme měli špenát z medvědího česneku a kopřiv, byla to mňamka. Fotku sice nemám, ale tentokráte jsme báječně trefili poměr, takže nejen chuť (tam mi chutná i jen samotný medvědí nebo kopřivový), ale i barva byla naprosto úžasná :D

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát čer 17, 2022 13:41
od Dromedaro
Kdyby někdo hledal dobrou kuchařskou knihu, stejně jako já před delší dobou, tak mohu doporučit tuto
Velká kuchařka Čech a Moravy
Je to přímo od Romana Vaňka a po receptech z internetu je to vysvobození. Srozumitelně a přehledně popsané s doprovodnými fotografiemi. Akorát je teda celkem objemná a těžká.

A protože začínám s vařením v pomalém hrnci, mám k tomu i tuto kuchařku Loudavé vaření, která mi také přijde dobrá, pro mě přehledná a srozumitelná. Zatím jsem z ní teda dělal jen pár jednodušších receptů.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát čer 17, 2022 15:11
od mike
Jo, od Vanka jich mam doma hromadu tencich, kupoval jsem je jak vychazely, tohle asi bude nejaky vetsi souhrn. Spatne to neni, zvlast kdyz chce clovek zkusit nejakou klasiku, kterou nikdy nedelal nebo pochopit logiku nejakeho receptu. Na druhou stranu je nijak casto nepouzivam. Rekl bych, ze je to idealni jako svatebni dat pro zacinajici kucharku ;-)

U nekolika z nich mi vadi jedna vec a to dost. Nejaky dement se rozhodnul, ze klasicke cerne pismo na bilem papire je moc fadni a malo modni, a tak pouzil sede, v jednom pripade docela svetle sede. Coz je teda na moje starnouci oci peklo a musim si brat k vareni bryle ](*,)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát čer 17, 2022 20:59
od Dromedaro
Tahle kniha má to písmo černé. Nadpis a rozpis surovin je tmavě modrý. Takže čitelnost dobrá.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát čer 17, 2022 21:03
od mike
Tak to je plus :)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte srp 23, 2022 16:07
od Dromedaro
Chci se zeptat, jestli někdo ví, proč se mi vždy po upečení na koláčích nebo buchtách udělají na povrchu takové dírky, viz foto? Je to po celém povrchu a když dělá buchty někdo jiný, tak jsem si nevšiml, že by to tam měli. Je to třeba nekvalitní moukou, mě tak napadlo? Kupuji mouky za okolo 25Kč.

20220823_170115.jpg

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte srp 23, 2022 16:59
od Etheric
Špatně zpracovaný těsto, ty díry jsou výsledkem bublin, který v něm byly. Takže zdokonalit techniku, případně koupit lepší robot..

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte srp 23, 2022 17:03
od GreyMouse
@Dromedaro: A vadí to něčemu?

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte srp 23, 2022 18:18
od Dromedaro
Etheric: Aha, to dává smysl ty bublinky. Já míchám těsto ručním mixérem Bosch asi tak za 400Kč. Není moc dobrý, ale dostal jsem jej jako dárek zadarmo. Ale ty bublinky mi to dělalo i u kuchyňského robota Bosch za 4 tisíce, který jsem měl půjčený na vyzkoušení a ten mi přišel kvalitní, ten robot.

Krysha: Tak nevadí, ale je to otázka estetiky a chci to mít hezké :)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte srp 23, 2022 20:07
od mike
GreyMouse píše:@Dromedaro: A vadí to něčemu?
Dromedaro píše:Krysha: Tak nevadí...

:lol: nechci strasit, ale myslim, ze te GreyMouse zakousne :twisted:

Co se bublinek tyce, ja teda moc nepecu, ale kdyz jo, tak se mi taky udelaji a neresim to. Myslel jsem, ze to dela kyprici prasek. Pro mne je dulezita chut, estetika je az druhotna a tohle mi ani neprijde jako zavada.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte srp 23, 2022 20:48
od Dromedaro
mike píše::lol: nechci strasit, ale myslim, ze te GreyMouse zakousne :twisted:

Aha, to je ode mě nějaký kiks... :oops:

O tom kypřícím prášku už mi někdo říkal, že to dělá možná on, ale používám přesné množství podle receptu.
Já to pečení mám teď jako koníček. Jsem si teprve před nedávnem upekl první buchty k snídani, protože mě už nebavily ty předražené kupované buchty plné chemie s ošizenou náplní a začalo mě to bavit. Začal jsem jednoduchým perníkem a už jsem postupně nakoupil různé formy a cukrářské potřeby do kuchyně a dělám i něco složitějšího.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte srp 23, 2022 21:10
od mike
Coz o to, mne by to taky bavilo, jenze jsem jednou na podzim experimentoval s hruskovyma kolacema a videl jsem, co mi to dela s vahou a obvodem bricha ;-) Takze radej experimentuju s masem, bilkoviny se takhle neprojevuji.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte srp 23, 2022 21:20
od Dromedaro
Však jsem taky od doby, co jsem začal péct, přibral 10kg ...
Sice jsem chtěl trochu přibrat, ale tolik zase ne. Jen díky kolu to není ještě horší.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte srp 23, 2022 21:29
od mike
No prave. Ja jsem ted tak nejak prirozene tri kila zhubnul a prijde mi to fajn, klidne bych mohl jeste dalsi tri.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř srp 24, 2022 4:12
od Dromedaro
No už to začínàm v hlavě řešit, abych alespoň dál nepřibíraĺ, případně nějaké to kilo šlo dolů.

Proč se vlákno vůbec jmenuje "s doktorem v kuchyni"?

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř srp 24, 2022 4:13
od Etheric
Pečení je v kilech nevinně, všechno jde za skladbou jídelníčku, množství přijaté potravy, tvého životního stylu... Tohle je potřeba zohlednit. Pokud jsi dělník, nepřibereš, ale pokud se futruješ buchtama za PC...
Prostě jídlo není na vině, za přibrání může vždy strávník ;)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř srp 24, 2022 4:41
od Dromedaro
Jo, s tím lze asi souhlasit, ikdyž někteří to mají biologicky dané tak, že jí hodně, ale nepřibírají a někteří zase přiberou snadno.
U mě je to ještě i o tom, že jsem měl do jara zažívací potíže, takže jsem jedl hodně dietně, takže jsem dost zhubnul a když jsem se mohl začít stravovat dle chuti, tak to šlo rychle zpět, ale je fakt, že jsem se trochu utrhl ze řetězu.
Navíc Mike má asi pohybu dost vzhledem k jeho pravidelným denním vycházkám a víkendovým túrám a taky se to projevilo.