Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od oodoow » pon zář 25, 2023 15:23
Já si do ní prostě naházím nakrájenou zeleninu, případně tofu a tak a sem tam mrknu jak je na tom. Ke konci na to pak dám třeba sýr nebo vajíčka.
Nerozhoduje, ale každá minuta jako když děláš na pánvi třeba vajíčka, která musíš pořád míchat, to je hlavní rozdíl.
Jinak pokličky na vaření se dělají snad jen k tomu hrnci, který pak můžeš použít na normálním vařiči. Tedy mimo remosku.
-
oodoow - inventář fóra
- Příspěvky: 2972
- Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
- Bydliště: Olomouc
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od GreyMouse » pon zář 25, 2023 16:09
mike píše:Kdyz je to polevka, je na indukci ohrata rychleji a klidne jedna porce.
A umazaný hrnec navíc

mike píše:Kdyz jsem si spalil jazyk o tahle ohratou brkasi, zacal jsem ji radej davat do trouby a objevil opecenou brkasi, ktera je uplne skvela. Akorat to teda celkem trva (pul az 3/4 hodiny), ale vysledek stoji za to
Tomu bych už ale neříkala ohřátí, prostě zbytek brkaše použiješ na přípravu nového jídla (přílohy). A co jiná jídla? Rýže, těstoviny, knedlíky...?
oodoow píše: k tomu koupím už jenom remosku
Z hlediska místa by mi přišlo výhodnější mít nad sebou mikrovlnku a nějakou minitroubu, pokud by se podařilo je nad sebe nějak bezpečně umístit. U remosky mě štvalo, že zabírá spoustu místa (dokud jsme měli prázdnou kuchyň a remosku na zemi, tak to nevadilo, ale na lince zabrala skoro celý pracovní prostor, když potřebuje i rezervu na odkládání víka). Ale vzhledem k tomu, že už jsi zvyklý ji používat, tak ti tohle asi nevadí. Na koleji byla remoska fajn, ale doma jsem ji skoro přestala používat, když jsme koupili sporák s troubou. Ale může za tím být i moje nešikovnost; překážel mi kabel, horký víko mi přišlo nebezpečný, prostě trouba mi přišla šikovnější pro uživatele, který má obě ruce levé

- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1968
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pon zář 25, 2023 16:47
GreyMouse píše:A umazaný hrnec navíc. Uvařenou polívku rozdělím do hrnků, ty dám do lednice, pak do mikrovlnky a polívku z nich rovnou sním.
Polivku davam do lednice v hrnci, ve kterem se varila. Takze mam furt zaspineny jeden hrnec, zatimco ty hrnec + X hrnku

GreyMouse píše:Tomu bych už ale neříkala ohřátí, prostě zbytek brkaše použiješ na přípravu nového jídla (přílohy).
Beru to jako ohrati a vylepseni.
GreyMouse píše:A co jiná jídla? Rýže, těstoviny, knedlíky...?
Ryzi a testoviny delam zasadne cerstve, ohrate to zdaleka neni ono a jelikoz ryze se vari 9 minut a testoviny 4, tak nevidim duvod k ohrivani. Knedliky jsou prave to jedine, na co jeste mikrovlnku pouzivam, ale hlavne proto, ze je mam naporcovane v mrazaku. Z lednicky bych je dal na parak, je to lepsi.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 48612
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Mawenzi » pon zář 25, 2023 18:25

jinak teda ja kdyz v lete varim na plynu tak sem si nevsimla zadnyho ohrivani kolem sporaku, to spis vadi trouba

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od apuka » pon zář 25, 2023 21:50
Proto pisu o te puvodni socialisticke Remosce, resp. hlavne o te hlinikove "panvi" k ni. Ale Ty si asi ani nemuzes pamatovat na ty stare bezne hlinikove panve - nejenom na Remosku, ale napr. i obycejne na michana vajicka/palacinky/... Teflonove tehdy moc dostat nebylo, smaltovane stalo nasobky a byly tezke. Na tom se taky vsechno pripalovalo jedna radost, jedine ne, pokus se prazilo na "dostatecnem" mnozstvi oleje nebo sadla....oodoow píše:Je to velký rozdíl, než když něco děláš na pánvi, kde jde teplo odspodu a připékají se ti věci. Pokud jsi něco přípalil i v remosce, tak jsi to tam nechal až moc dlouho.
...
Nerozhoduje, ale každá minuta jako když děláš na pánvi třeba vajíčka, která musíš pořád míchat, to je hlavní rozdíl.
Pripalovalo se to rel. casto, maso, neco s vejci - a rozhodovaly casto nizsi desitky sekund, ne minut. A to i kdyz jsem celou dobu byli na kolejich nebo pozdeji doma (kdy jsme meli pouze Remosku a stary sporak na uhli, coz na uvareni obeda/vecere pro dva neni zrovna vyhodny... a jeste s blbym, asi deset let necistenym a nekde pod strechou prasklym kominem) a snazili se to uhlidat. Stejne se to darilo a jeste stale dari tchyni, ktera jeste stale obcas pouziva 40+ let starou.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16043
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od oodoow » pon zář 25, 2023 22:00
Jsem zvyklý remosku používat tak, že ji mám prostě na zemi, ale už se mi párkrát stalo, že se víko nahlo a trošku přiškvařilo koberec, ale jenom tak neznatelně.

@apuka: No to nevím, co jste s tím dělali, já mám vajíčka i další jídlo dávno hotové, než se začne něco připalovat. Nedovedu si představit, že bych číhal na nižší desítky sekund, kdy bych jako to jídlo musel sundat.

Prostě to časové okno mezi tím, kdy se to už dá jíst a tím, kdy se to už pálí, je opravdu velké.
-
oodoow - inventář fóra
- Příspěvky: 2972
- Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
- Bydliště: Olomouc
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od apuka » pon zář 25, 2023 23:11
Muzes si nekde sehnat ten socialisticky hlinikovy esus (pozor, ne ty "moderni", ty uz maji taky upraveny povrch, ty origos uz taky nejspise odporuji vsemoznym zdravotnim normam) - a zkus v nem udelat smazenici bez hromady tuku. Myslim, ze velice rychle bys pochopil, ze tam neni zadne rozumne casove okno...
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16043
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od oodoow » úte zář 26, 2023 8:20
Jinak i na té tvojí prehistorické je to určitě lepší, než to dělat na pánvi a to byla ta pointa, která ti utekla.
Každopádně nevidím důvod tu psát o nějakých prehistorických krámech.

-
oodoow - inventář fóra
- Příspěvky: 2972
- Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
- Bydliště: Olomouc
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » úte zář 26, 2023 8:59
mike píše:Ryzi a testoviny delam zasadne cerstve, ohrate to zdaleka neni ono a jelikoz ryze se vari 9 minut a testoviny 4, tak nevidim duvod k ohrivani.
Myslis cerstve testoviny nebo panzani express?

-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6866
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od apuka » úte zář 26, 2023 9:17
Neutekla, prave proto jsem to psal, bo se mi zda, ze sis udelal nespravne vyvody a prisuzujes obecne (!) zasluhu necemu (vareni v remosce), co za to vlastne nemuze...oodoow píše:...s teflonem a tam se nic nepřipéká.
Jinak i na té tvojí prehistorické je to určitě lepší, než to dělat na pánvi a to byla ta pointa, která ti utekla.
To, ze se Ti nic nepripekava, je ve Tvem pripade dane tim teflonem, ne primo Remoskou.
No a asi se budes divit, ale ja si doma varim podobne, jak jsi popsal - delam vetsinou "jedlo z jednoho hrnce",nasypu zeleninu, pripadne tofu/tempeh a neco jineho (i ryzu/pohanku, nekdy brambory) na neprilnavou panev, posolim, podliju prislusnym mnozstvim vody, prikryju poklickou a dam to na plynovy sporak. Potom jdu pracovat a za nekolik minut (az si na to vzpomenu) jdu a stysim ohen na minimum, zase jdu pracovat a az si spomenu, tak to zajdu vypnout a necham dojit. To "az si vzpomenu" je nekdy po 15-ti minutach,a le uz se stalo, ze mezitim mi volali a mel jsem hodinovy mitink a az pote vypnul. Nic se nepripalilo. Jo, uplne stejnym zpusobem varim, kdyz chci min nebo naopak vice v ocelovem hrnci od Tescomi bez neprilnave vrstvy. Tam se ale obcas.
Nejak si nemyslim, ze to jedno stlumeni ohne je neco, co vyrazne zesloziti vareni oproti tomu, co Ty delas v remosce.. O to jde - co TI prijde jako vyhoda vareni v remosce je vyhoda vareni v teflonovem nadobi, nezpusobuje to remoska, stejne vysledky bys mel i s panvi na varici.
Na druhe strane si nejsem jisty, ze v remoskach s misou z hliniku (ano taky se stale prodavaji, neni to prehistoricka vec) by Ti vsechno fungovalo stejne jako s tym teflonem. Nejspise by se pripalilo pozdeji nez na me prehistoricke, ale pripalilo by se.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16043
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » úte zář 26, 2023 9:29
oodoow píše:Nemá někdo doma kombinaci mikrovlnky a pečící trouby? Chci něco takového do malé kuchyně, abych šetřil místem, tak by mě zajímalo, jak moc to funguje.
A co nieco taketo? Mikrovlnka tam sice nie je, ale umi to vacsinu tych veci, na co mikrovlnku pouzivas. Napriklad uvarit ryzu.
https://anovaculinary.com/products/anova-precision-oven
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6866
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od ketrin » úte zář 26, 2023 9:36
- ketrin
- účastník
- Příspěvky: 464
- Registrován: stř dub 29, 2009 5:08
- Bydliště: Liberecko
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » úte zář 26, 2023 9:40

Ale teraz uz su aj take multifunkcne pomale hrnce, co vari, michaji, aj sekaji a mixuji, a nevim co este. https://www.eta.cz/leonardo/
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6866
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od oodoow » úte zář 26, 2023 10:48
apuka píše:sis udelal nespravne vyvody a prisuzujes obecne (!) zasluhu necemu (vareni v remosce), co za to vlastne nemuze...
To, ze se Ti nic nepripekava, je ve Tvem pripade dane tim teflonem, ne primo Remoskou.
Hmm, tak nevím, jestli to myslíš vážně anebo jenom trolíš.
Tak si udělej takový experiment dej si víko od remosky obráceně, polož na to zeleninu a pusť ji. Prostě se ti to připeče mnohem rychleji.
V remosce se nic takového nestane, protože tam jde teplo seshora. Proto to taky nemusíš podlévat vodou jako u pánve.
Tak snad ti to už došlo, ufff.
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Pokud to chci mít pečené a ne vařené, tak to nechci podlévat vodou. Krom toho u pánve se musí taky řešit to ztlumení a dát tam té vody správné množství. Jinak zase hrozí, že se voda vyvaří a jídlo se připálí.
Jako myslím si, že asi trolíš, protože ten rozdíl musí být jasný každému, kdo má tak nějak tuchy, jak fungují základní věci na této planetě.
@grco: Anovu chválí na redditu v nějaké skupině o vaření v páře.

Ta pára se potom nějak odchytává a kondenzuje uvnitř anebo je k tomu potřeba digestoř? Jinak teda tyhle přístroje multifunkční přístroje jsou dost poruchové, co jsem koukal na recenze, tak bych radši něco z ČR, co můžu případně líp vyreklamovat.
@ketrin: To bych se bál nechat něco takového zapnuté a odejít z domu na výlet.
-
oodoow - inventář fóra
- Příspěvky: 2972
- Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
- Bydliště: Olomouc
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od GreyMouse » úte zář 26, 2023 11:39
mike píše:Polivku davam do lednice v hrnci, ve kterem se varila. Takze mam furt zaspineny jeden hrnec, zatimco ty hrnec + X hrnku
Jako že uvaříš jen dvě porce polívky, jednu sníš, druhou necháš na později a pak ji sníš přímo z toho hrnce? Protože pokud použiješ talíř, tak ten zas neušpiním já, protože jím přímo z toho hrnku, takže množstvím použitého nádobí jsme na tom stejně

Já tedy takhle malé množství nevařím, náš největší hrnec má asi 8 litrů, ale ten používám spíš v zimě, protože se snáz vychladí (na parapetu venku). Ale ani ten menší používaný běžně se mi do lednice nevejde, aniž bych musela vyndat police (no jednu určitě) a spoustu jídla.
mike píše:Ryzi a testoviny delam zasadne cerstve, ohrate to zdaleka neni ono a jelikoz ryze se vari 9 minut a testoviny 4, tak nevidim duvod k ohrivani. Knedliky jsou prave to jedine, na co jeste mikrovlnku pouzivam, ale hlavne proto, ze je mam naporcovane v mrazaku. Z lednicky bych je dal na parak, je to lepsi.
No, když si jídlo beru do práce, tak ho chci určitě kompletní, protože v práci si přílohu neuvařím a i doma jsem radši, když mám jídlo celé a můžu se věnovat něčemu jinému než vaření. Když jsem některý víkendový den doma sama a nemusím vařit kupu jídla, tak si to užívám

oodoow píše:Jsem zvyklý remosku používat tak, že ji mám prostě na zemi, ale už se mi párkrát stalo, že se víko nahlo a trošku přiškvařilo koberec, ale jenom tak neznatelně.
My naštěstí v kuchyni koberec neměli, ale jednou se mi podařilo označkovat prkýnko, když jsem při pokládání víko neotočila. Což samozřejmě není chyba remosky, ale trouba mi holt přijde víc blbovzdorná, takže pro mě vhodnější (trouba k troubě sedá...

apuka píše:Proto pisu o te puvodni socialisticke Remosce, resp. hlavne o te hlinikove "panvi" k ni. Ale Ty si asi ani nemuzes pamatovat na ty stare bezne hlinikove panve - nejenom na Remosku, ale napr. i obycejne na michana vajicka/palacinky/... Teflonove tehdy moc dostat nebylo, smaltovane stalo nasobky a byly tezke. Na tom se taky vsechno pripalovalo jedna radost, jedine ne, pokus se prazilo na "dostatecnem" mnozstvi oleje nebo sadla....
Pripalovalo se to rel. casto, maso, neco s vejci - a rozhodovaly casto nizsi desitky sekund, ne minut.
Oodoow možná nepamatuje, ale já jo. S jinou než starou hliníkovou remoskou jsem se nesetkala. Měly ji obě babičky, maminka, kamarádka na koleji a i ta "naše" byla asi po jedné z manželových babiček. A fakt si nevzpomínám na situaci, kdy by prošvihnutí ideální doby přípravy o několik desítek sekund vedlo ke zkáze připravovaného jídla. (To by snad, podobně jako v běžné troubě, hrozilo možná u cukroví, ale péct cukroví v remosce by bylo fakt zoufalství.) Naopak, výhodou bylo, že se maso nebo nějaká směs se zeleninou moc pečlivě hlídat nemusely. Takže buď jako obvykle hrozně přeháníš nebo byla remoska pro přípravu vámi zvoleného jídla krajně nevhodná

A srovnávat pečenou nebo smaženou zeleninu se zeleninou vařenou ve vodě (je jedno jestli na pánvi nebo v hrnci) snad ani nejde, ne? To je chuťově nebe a dudy


- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1968
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od apuka » úte zář 26, 2023 11:52

Ano, kdybys vrchnak remosky pouzil jako elektricky varic a na to dal misu, tak se Ti to pripali drive - protoze 1) vytvari pomerne vysokou teplotu s Ty ji neregulovanou pustis primo na hrnec 2) nemas nicim hrnec prikryty, tj. veskera para jde pryc. Pod panvi prave kvuli 1) se stysi plamen/sila ohrevu.
Jinak ale mas pravdu v tom, ze takove zapekavani (ze si nechas opect veci z vrchu, ale uz ne zespodu) v remosce je neco, co na panvi neudelas. Tam to opeces pouze zespod, navic v remosce budes mit vyssi teplotu Ale v remosce nemuzes plnohodnotne pect - neodchazi Ti veskera para, jak pri peceni v troube (samozrejme predpokladam neprikryty pekac, jinak to uz zase neni uplne peceni).
No a to, co popisujes Ty, tak to udelas (bez toho povrchoveho opeceni, kurcicku) i v teflonove panvi - ja to taky tak obcas delam. Necham tam tu zeleninu (ale to same se da i s masem) jenom posolenou, zakryju to dobre tesnici poklici - a vari se to i bez vody. Rika se tomu jinak "duseni ve vlastni stave", neni to peceni (s poznamkou vyse o nemoznem dopeceni zvrchu jako v remosce, muzes ale dopect zespodu). Jenom do te "dusene" smesi nesmis davat veci s vysokym obsahem skrobu - napr. ryzi. Ta se bude "lepit" - i v remosce - pokud se z dusene smesi nevygeneruje dostatek vody z pary. Tady se bude v remosce chvili mene lepit - protoze neco trva, ky se spodek hrnce zahreje.
To je dalsi vec, proc jsem spominal, ze nevim, jestli neco udelali v novejsich verzich - ve stare se ten hlinikovy hrnec/misa/panev pod vrchnakem remosky dokazal docela dobre vest teplo a za nejakou dobu tam byla dostatecne vysoka teplota na pripaleni, jako na elektrickem sporaku, protoze vyhrev sel ve viku az na uplny kraj, tj. se prenesl na stenu hrnce.
Ale hlavni je, ze se Tobe remoska libi a setri Ti par vterin "prace". Jen kdyz se rozhodujes jestli koupit troubu k mikrovlnce, tak je dobre vedet, ze remoska ji plnohodnotne nenahradi. Stejne jako trouba remosku.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16043
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od GreyMouse » úte zář 26, 2023 12:18
apuka píše:@oodoow: Tak trochu videt, ze (hoodne opatrne vyjadreno) nemas zadnou zalibu ve vareni, todiz ani Ti nejsou uplne jasne nektere zpusoby.
To je tedy paradox. Oodoow nerozumí tomu jak termoska funguje a přesto ji ke své spokojenosti používá, zatímco ty tomu rozumíš skvěle a přesto máš problém v ní něco nepřipálit

- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1968
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od apuka » úte zář 26, 2023 12:35
Prvne, ja jsem nic nepsal o "zelenine varene ve vode", prosim, nezacni zase vymyslet krkolomne vyklady napsaneho. To uz to tady parkrat bylo ...GreyMouse píše:srovnávat pečenou nebo smaženou zeleninu se zeleninou vařenou ve vodě (je jedno jestli na pánvi nebo v hrnci) snad ani nejde, ne?

To same plati na toto:
GreyMouse píše:ty tomu rozumíš skvěle a přesto máš problém v ní něco nepřipálit
Kdyz chces neco smazeneho, tak (v stare hlinikove remosce nebo ne-neprilnave panvi), tak tam das tuk, na ktere se to smazi - jinak to neni "smazene" ale opekane.
Kdyz chces delat pecene, tak to v remosce neudelas - viz vyse, tam se Ti sbira para, opakovane se srazi a dela "dusene ve vlastni stave" misto peceneho. A kdyz to chces delat bez tuku na ne-neprilnavem povrchu, tak - pokud to nedavas vyslovene na predehratou horkou panev -, tak se dokonce i maso mirne podleva vodou, prave aby se nepripeklo na zacatku. Tak to nekdy v mem mladi "ucili" a tak to taky fungovalo.
Nam se pripalovalo prave bud maso nebo i zelenina bez pridaneho tuku nebo podliti vodou. Dat tam pokrajene brambory - ani nahodou.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16043
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od GreyMouse » úte zář 26, 2023 12:55
apuka píše:Prvne, ja jsem nic nepsal o "zelenine varene ve vode", prosim, nezacni zase vymyslet krkolomne vyklady napsaneho. To uz to tady parkrat bylo ...![]()
Tak si v té mé větě nahraď "vařenou ve vodě" slovy "dušenou v páře"

Abych se nemusela pouštět do krkolomných výkladů - co znamená věta "Tam se ale obcas."?

apuka píše: A kdyz to chces delat bez tuku na ne-neprilnavem povrchu, tak - pokud to nedavas vyslovene na predehratou horkou panev -, tak se dokonce i maso mirne podleva vodou, prave aby se nepripeklo na zacatku. Tak to nekdy v mem mladi "ucili" a tak to taky fungovalo.
Ale koukám, že rady moc na úrodnou půdu nepadly

apuka píše:Nam se pripalovalo prave bud maso nebo i zelenina bez pridaneho tuku nebo podliti vodou.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1968
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » úte zář 26, 2023 13:27
ona ta trouba ale nie je uplne moc multifunkcna podla mna, tam ide skor o to, ze to ma presnu kontrolu teploty narozdiel od beznej trouby
inak preco varite na zemi? to nemate stol?

-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6866
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte zář 26, 2023 15:23
grco píše:Myslis cerstve testoviny nebo panzani express?
Samozrejme cerstve. Jine nepo(u)zivam. Susene testoviny nejsou jidlo, ale (castecne) jedla hmota. A ty express snad ani nechci vedet, co je

GreyMouse píše:A nechce se mi věřit, že bys ohříval víc než sníš a zase (ohřátý) zbytek vracel do lednice.
Proc ne? Nemam dobry odhad, kolik toho snim(e), a tak ohreju vsechno, na indukci je to hned (a jestli Gretu klepne je mi fuk

Nekteremu jidlu to vylozene prospiva. Treba svickova, v mem podani spis srnci na smetane. Ta se musi pri ohrivani redit cervenym vinem a je cim dal lepsi. Pomaha jak odlezeni, tak vino. Ve dvou vystaci hrnec na dve ohrivani.
GreyMouse píše:No, když si jídlo beru do práce, tak ho chci určitě kompletní, protože v práci si přílohu neuvařím
Jasne, v praci je mikrovlnka dobra. ale prislo mi, ze rec je o domacim vareni

oodoow píše:To bych se bál nechat něco takového zapnuté a odejít z domu na výlet.
Kdysi jsem dal do trouby husu (nebo kachnu?), zapnul ji na nizkou teplotu a odjel do Jizerek na sneznice

oodoow píše:Jako myslím si, že asi trolíš, protože ten rozdíl musí být jasný každému, kdo má tak nějak tuchy, jak fungují základní věci na této planetě.
Je docela zabavne sledovat, kdyz takovou diskusi s apukou vede nekdo jiny


Just for the record: tu hlinikovou socialistickou remosku jsem mel na koleji, jak jsem uz psal, a nikdy jsem v ni nic nepripalil. A to jsem tenkrat skoro varit neumel. Ze bych hlidal nejake desitky sekund to ani nahodou. Casto jsem v ni pekl kousky kurete, ktere rozhodne nebyly dusene, ale pekne shora opecene.
Jinak kdybych si mel vybirat ze dvou moznosti, tak bych urcite bral tu troubu, co odkazoval grco, a ne mikrovlnku.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 48612
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » úte zář 26, 2023 15:33
mike píše:Susene testoviny nejsou jidlo, ale (castecne) jedla hmota
To je trosku omezeny nazor nemyslis? Niektore omacky si ziadaju skor susene cestoviny ako cerstve. Samozrejme kvalitne, nie panzani. Napriklad aglio olio si dam radsej so susenymi cestovinami ako cerstvymi.
https://www.theguardian.com/food/2019/feb/22/is-fresh-pasta-better-than-dried
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6866
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od GreyMouse » úte zář 26, 2023 16:29
mike píše:Nemam dobry odhad, kolik toho snim(e), a tak ohreju vsechno, na indukci je to hned (a jestli Gretu klepne je mi fuk). Do lednice samozrejme nedavam nic tepleho, hodim hrnec na balkon a do lednice jde studeny.
Nekteremu jidlu to vylozene prospiva. Treba svickova, v mem podani spis srnci na smetane. Ta se musi pri ohrivani redit cervenym vinem a je cim dal lepsi. Pomaha jak odlezeni, tak vino. Ve dvou vystaci hrnec na dve ohrivani.
O Gretu vůbec nejde, ale opakované ohřívání polévky (protože o té byla řeč


- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1968
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od GreyMouse » úte zář 26, 2023 16:54
apuka píše: Ale v remosce nemuzes plnohodnotne pect - neodchazi Ti veskera para, jak pri peceni v troube (samozrejme predpokladam neprikryty pekac, jinak to uz zase neni uplne peceni).
Takže když otevřu troubu a vyvalí se ven pára, tak pečení není plnohodnotné?


- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1968
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte zář 26, 2023 19:42
grco píše:Niektore omacky si ziadaju skor susene cestoviny ako cerstve. Samozrejme kvalitne, nie panzani. Napriklad aglio olio si dam radsej so susenymi cestovinami ako cerstvymi.
Kouknul jsem se do italske kucharky a podle Marcelly Hazan muzes mit pravdu a k olivovemu oleji se muzou susene hodit vic. Ovsem s tim, ze musi byt opravdu kvalitni a takove se podle ni vyrabi jen na par mistech v Italii. Takze ktere kvalitni se daji koupit u nas? Ja jsem takove jeste nemel, ale klidne je vyzkousim. Cerstve samozrejme taky nejsou vsechny dobre, zvlast nektere vyrabene u nas nestoji za nic, ale nektere dovezene z Italie mi chutnaji.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 48612
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte zář 26, 2023 19:49
GreyMouse píše:opakované ohřívání polévky (protože o té byla řeč) se vyloženě nedoporučuje, aby se nezkazila.
Odkaz? Polevky moc nedelam, kdyz uz, tak vyvary a tam mam vagne v pameti, ze jim to prospiva. Teda, musi pri ohrivani projit varem, v tom by mohl byt problem.
GreyMouse píše:Já když dělám svíčkovou, tak v kastrolu, kam se vejdou víc jak 3 litry; patlat se se 6 porcema by se mi nechtělo.
Zmeril jsem kastrol, co byva svickove plny a nekdy nestaci, ma 2.5 litru. Obavam se, ze nasich 6 porci muze byt klidne tvych 10, krmeni terminatorek je narocna cinnost


GreyMouse píše: A o polívkách jsem psala, oblíbené vařím v 8litrovém hrnci; to jen tak nevychladne.
Z toho bych taky odlil do mensiho hrnce.
GreyMouse píše:Takže když otevřu troubu a vyvalí se ven pára, tak pečení není plnohodnotné?Tak to je zázrak, že nám ten chleba chutná. Asi proto, že jsme doma doteď netušili, že je upečený neplnohodnotně
No vidis, nebyt fora, tak vubec nevis, ze cely zivot peces neplnohodnotne. Ja taky a zacal jsem s tim uz s tou remoskou

-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 48612
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » stř zář 27, 2023 8:59
1+ Felicetti Monograno (artisan, single-origin semolina, bronz, 14g bilk.)
1- Pasta di Martino (bronz, gragnano igp, 14g bilk., stylovy obal

2 Rummo (bronz, pomale suseni, 14g bilk.)
2 De Cecco (bronz, pomale suseni, 14g bilk.)
2 Garofalo (bronz, gragnano igp, 14g bilk)
-----------------------------
3 Barilla (modra) (teflon, 13g bilk.)
4 Panzani (teflon, 12g bilk.)
Vysvetleni jak vybirat:
Pri susenych cestovinach su dolezite vicemene 4 veci: Material formy, doba suseni, bilkoviny, puvod mouky.
1. Material formy byva bronz (chces), a teflon (nechces). Cestoviny z bronzovej formy su drsne a nie hladke, lepe drzi omacku a celkovo su lepsie. Byva na obale (Al Bronzo), takze lahko zistis.
2. Doba suseni je lepsi delsi, takze pomale suseni. Kvalitne cestoviny su vacsinou susene pomaly, ale nebyva to uvedene na obale, to by si musel zistovat na nete. Napriklad hore uvedene so znamkou 1 a 2 maju urcite pomale, Barilla to urychluje (vyssi teplota suseni). Rychle suseni zhorsuje vlastnosti.
3. Bielkoviny: Najlepsie cestoviny mavaju 14g bielkovin na 100g, kvalitnejsi mouka. Priemerne 13g, horsi (Panzani) 12g.
4. Povod mouky: Kvalitne cestoviny mavaju 100% italskou mouku, ale moze byt z roznych casti italie. Niekedy byva udavane na obale 100% grano italiano, niekedy nie. Tresnicka na dortu je, ked tam mas uvedene "Pasta di Gragnano IGP", to je geograficka ochranna znamka (jak Champagne), ze su tie cestoviny z oblasti Gragnano (Neapol), kde vraj povodne vznikli, ale toto by som az tak neriesil. Napriklad tie Felicetti Monograno nie su z Gragnano oblasti, ale z Dolomit a su TOP, stale ale maju mouku z jedne oblasti Italie. Takze siel by som po 100% grano italiano, ale nemusi byt Gragnano IGP, to je uz len bonus.
Ked sa zameras na Al Bronzo, 14g bielkovin a 100% grano italiano, tak lahko vyberes dobre cestoviny v akomkolvek obchode, aj mimo tych, co som odporucil.
Napriklad tady https://www.gustini.cz/italske-testoviny/pasta-gragnano-gentile/spagety-gragnano-pasta-igp.html
Tieto maju pekne uvedene vsetko podstatne, takto to ma idealne vypadat. Essiccata lentamente = dried slowly, zvysok uz je zrozumitelny.


Inak doma kupujem cestoviny vylucne ja a priatelka sa stazuje niekedy, ze nejdu rozvarit ani ked ich chce rozvarit.

PS: Nejake poctenicko navyse, viem ze ty rad veci studujes.
https://www.forbes.com/sites/liviahengel/2019/04/30/why-pasta-di-gragnano-is-the-best-in-the-world/?sh=302f9adb38d5
https://www.felicetti.it/en/pastificio/monograno-felicetti/
https://www.pastarummo.it/en/lenta-lavorazione-2/
https://www.dececco.com/cz_en/our-method/
https://www.dececco.com/cz_en/slow-drying/
https://comesifagarofalo.it/en/how-is-pasta-garofalo-made
PS2: Inak v taliansku cestoviny, ktore tu stoja 80 czk, tak tam stoja 80 centov. A daju sa tam kupit kvalitnejsie Barilly (cervene) https://www.barilla.com/en-us/product-results/pasta/range/al-bronzo?sort=alpha&page=1, tie by som hodnotil 2-.
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6866
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od apuka » stř zář 27, 2023 9:18
Mozna "plnohodnotne" neni to spravne slovo - jde o to, ze klasicke "peceni" je suchy, horkym vzduchem, para se vypari a odchazi mimo peceny objekt.GreyMouse píše:Takže když otevřu troubu a vyvalí se ven pára, tak pečení není plnohodnotné?Tak to je zázrak, že nám ten chleba chutná. Asi proto, že jsme doma doteď netušili, že je upečený neplnohodnotně
Ale nejlepsi chleb se odjakziva pekl s parou, aby byl spravne vykynuty (posledne kynuti v peci) a kurcicka byla dobre propecena.
BTW, o te remosce si rikejte, co chcete. My jsme to meli vice nez pulrok jako prakticky jedine nadoby (krome toho hlinikoveho vojenskeho esusu, kde se obcas varila polevka na elektricke jednoplotnicce), takze jsme ji pouzivali denne. Takze neco o tom fakt vim (byl jsem doma "hlavni kuchar"), hlavne to, ze jsme museli obcas poradne cistit ty pripaleniny, coz nebylo vubec jednoduche - meli jsme jenom studenou vodu a kdyz jsme chteli teplou, museli jsem si ji v esusu ohrat..
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16043
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od ketrin » stř zář 27, 2023 9:58
@oodoow: To bych se bál nechat něco takového zapnuté a odejít z domu na výlet. Je to zcela bezpečné. "Vaření" při 90-95 stupních po nastavenou dobu, pak se vypne/přepne na udržování teploty.
Pro mě nepostradatelná věc v domácnosti, na rozdíl od těch různých hi-tech multifunkčních udělátek, co zvládají celý proces od čištění a krouhání zeleniny přes zadělání těsta až po tepelnou úpravu, jenže jsou nejspíš chytřejší než já a jejich skládáním, rozkládáním, mytím atd. strávím víc času než když to udělám tyčovým mixérem a rukama.

- ketrin
- účastník
- Příspěvky: 464
- Registrován: stř dub 29, 2009 5:08
- Bydliště: Liberecko
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » stř zář 27, 2023 10:05

Ale ja nemam ani remosku teda, pouzivam hrnce, panvicky a sporak/troubu, asi som divny

-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6866
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08