Pokec o informatice a elektronice

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » úte zář 8, 2020 17:35

Muzete nekdo doporucit nejvyhodnejsi nabidku pripojeni na Internet v Praze, konkretne Praha5-Kosire? Je to pronajaty byt, tj. netusim, jestli je tam neco zavedene (sice maker rikal neco , ze pry O2 a UPC), s povolenim dat ven antenu se neda pocitat. Takze idealne asi mobilni internet pres modem ("Internet na doma").

Manzelku dost prekvapilo, kolik a za co chteji v CR operatori, v Blave mela 4-ku neomezeny internet (presneji min. 300GB) za 12 EUR bez vazani, rychlost do 50/10 na LTE. Holt, zapomela, ze "v CR je mobilni trh specificky".

Edit: jsem opravil preklep, jsem napsal HBO misto UPC.
Naposledy upravil apuka dne úte zář 8, 2020 18:23, celkově upraveno 1
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9446
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » úte zář 8, 2020 17:52

Neni tam moznost UPC? Koukni se na na http://www.upc.cz, je tam nekde moznost zadat adresu a overit dostupnost. Pred nedavnem je sice spolknul Vodafone, coz rozhodne neni zmena k lepsimu, ale furt je to dobre pouzitelne (a uplne staci 150 Mbit/s).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 38330
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » úte zář 8, 2020 18:17

Melo by byt, ja jsem blbe napsal HBO, melo to byt UPC... :toimonster:.

Ale nabidky ... to je jeden velky chaos, stejny jako u vsech operatoru... Zadej adresu a telefonni cislo a my se s Tebou spojime a probereme mozne nabidky (rozumej budeme na Vas tlacit vsemi silami abyste si vzali to pro nas nejvyhodnejsi)... (to je nejaka nova moda, skoro vsechno se uz dela takto, pokud nemas prodej konkretni veci za konkretni cenu, napr. bezne zbozi - a to je presne to, co ja nechci a nesnasim. Nechci aby se mi ozvali, ja bych si to chtel zjistit, jestli to tam je a za jakou cenu... ne je posilat do haje bez toho abych z nich vytahl uzitecnou informaci a jeste s nebezpecim, ze nekde reknu nejake slovo, ktere se da (s hodne velkou predstavivosti) brat jako souhlas s necim, o cem ani nic nevim :twisted:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9446
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » úte zář 8, 2020 20:10

Ja tohle taky nesnasim, ale schvalne jsem to zkusil a jde to i bez toho. Staci nevyplnit telefonni cislo. Dava mi to 399 Kc/mesicne pro vsechny tarify se zmenou po pul roce, tam uz se rychlost projevi. Pro 150 Mbit/s je to 529 Kc, pricemz ja jako dlouholety zakaznik platim jen o 20 Kc min :? Pripadne si tam muzes zavolat sam.

Mam tech 150, vloni jsem mel za stejnou cenu 300 v ramci nejakeho bonusu a prakticky jsem rozdil temer nepoznal.

Zrovna se mi zas objevuji neprijate hovory, nejspis od "osobni bankerky" z RB. Nema volat v dobe, kdy slusni lidi jeste spi [-(
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 38330
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » úte zář 8, 2020 20:27

mike píše:Dava mi to 399 Kc/mesicne pro vsechny tarify se zmenou po pul roce, tam uz se rychlost projevi
Jenze podle vseho se to musi uzavrit na 24 mesicu, coz logicky (byt je pronajaty na rok) neprichazi v uvahu. Sice muzes smlouvu vypovedet, ale to "nemeni nic na potrebe uhrady zavazku". A to se - i kdyby za plnou cenu bez zavazku a jen na rok - uz pekne podrazi. (Plus "modem").
Nic, jeste pockame, co vyjde ze zamestnaneckych benefitu, jestli tam nebude neco vyhodneho. Ona nepotrebuje 150 Mb, jak jsem psal mela LTE, to bylo o rad, nekdy i o dva pomalejsi a v pohode ji stacilo.

Zajimave, ze to ted jde bez telefonu. Pres den jsem nekolikrat zkusel u vsech operatoru a vsude rvalo, ze chce telefon. Ze by uz nemeli funkcni Helpdesk :-k To se mi nezda. Nebo ze to bylo z druheho PC?
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9446
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » úte zář 8, 2020 20:37

Modem uz je v te cene. Driv teda byl zavazek 12 mesicu a neverim, ze by to neslo, kdyz jim reknes, ze jinak na ne kasles. Mozna to bude znamenat platit 529 celou dobu. Krome toho maji i 50 Mb/s, ale to se neukazuje. Normalne bych tam zavolal, rekl, co chci a at mi reknou cenu. Chce to byt trochu asertivni, nezajimaji mne zadne kecy a supervyhodne nabidky, reknete mi cenu za tohle nebo jdu jinam. Mne treba furt nutili kabelovku a nemohli pochopit, ze TV nemam a nechci :D

Jinak teda zalezi na tom, co potrebuje. 150 Mb je download, ale upload jen 10 Mb. Coz je normalne furt dost, ale treba na videokonferencich uz by se to projevit mohlo. Zvuk je v pohode, sdileni obrazovky taky.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 38330
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » úte zář 8, 2020 22:34

50 Mb za, myslim, 429/mesic. +jejich modem za 99/mesic, zadne zdarma. (Cenu za instalaci nepocitam). (A ja se s nima moc "asertivne vykecavat nechci, pred nejakym casem jsem to delal a to dokonce osobne a to mi stacilo. Misto peti minut to trvalo vice nez pul hodiny - ale nakonec jsem ten modem na LTE kartu od nich odnesl, i bez karty a datoveho tarifu... Prodavac asi jeste nejakou dobu po mem odchodu vydychaval hodne nechapave, k cemu mi ten Vodafone modem bude, kdyz jsem si do nej nedal Vodafone kartu s Vodafone tarifem (a to jeste nevedel, ze na Slovensku by mi ta karta byla na dve veci, i kdyz jim by prinesla dost penez (z datoveho roomingu) :wink: :lol:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9446
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » stř zář 9, 2020 0:43

Nepisu zdarma, ale v cene. Platim 509 Kc za 150 Mb a z toho je 70 Kc modem. U tech nabidek, co jsem videl, to bylo taky tak, ale ted to nezkontroluju, protoze jim spadnul web. Amateri z Vodafounu :roll:

Mozna je to u 50 Mb jinak, to jsem nevidel. Jinak je to samozrejme na tobe. LTE asi dostanes levneji, ale nejdriv si over, jestli je tam signal. Mne driv 3G modem sel v pohode pres 3G, ale to pak asi vypli a ted uz se chyta jen na Edge, coz je nepouzitelne. Na praci mi UPC porad prijde nejlepsi. Rychle, obvykle stabilni a nemusim resit objem dat, ktery kvuli telekonferencim narostl hodne pres 10 GB za mesic.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 38330
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » stř zář 9, 2020 4:41

Ted uz jim web jde, a tak jsem se kouknul a je to, jak pisu, 529 Kc vcetne modemu:
upc.jpg
upc.jpg (27.56 KiB) Zobrazeno 851 krát

Jeste jsem se kouknul na svou spotrebu dat a tam jsem se seknul o rad. Za srpen 104 GB download :shock: (a 2.7 GB upload). Vloni to nebyla ani polovina, to ty videokonference, v posledni dobe jich bylo hodne. Nemam prehled o LTE tarifech, ale pochybuju, ze bych tohle sehnal za 500 kc a i kdyby byl nejaky neomezeny, tak mne stejne sezere FUP.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 38330
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » pát zář 11, 2020 9:54

Dofčíl sem žil v přesvědčení (potvrzeném i komunikací s naším providerem v minulosti), že max. velikost jednoho mailu je 10MB, aby prošel skrz. Fčíl mi přišly dva maily, každý asi 45mega, něco se muselo změnit... :-k
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 21077
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Kjuba » pát zář 11, 2020 11:45

Tak max velikost a dalších asi tisíc věcí má plně v moci správce mailserveru. Záleží na jeho politice. Každopádně, přesto, že mail není služba určená k přenosu velkých souborů, je v dnešní době omezení příchozího mailu na 10MB hodně málo. Většinou to bývá kolem 20-50MB.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 508
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod karaya1 » úte zář 15, 2020 13:37

Update na Win 10 verze 2004 je záležitost pro fajnšmekry.

Už dlouho se mi zobrazovalo ve Windows Update info, že verze 2004 ještě pro můj notebook (HP ProBook) není připravena a že mi ji nabídnou, až bude vše hotovo. To nastalo o víkendu. Ve zlé předtuše jsem vše zazálohoval a přes noc spustil, ráno už mě vítal aktualizovaný systém.
Jenže od té doby byl počítač skoro nepoužitelný, neustále se sekal (ač má i7, 16 GB RAM a SSD) a každá hloupá operace trvala neúměrně dlouho. I gůglil jsem - a vida, v červnu (!!!) byl nahlášen bug, že služba optimalizace disku, která má běžet jednou za týden, si špatně pamatovala datum posledního běhu a defragmentace tak jela v podstatě neustále. (Což jednak značně zpomalí počítač, jednak je to velmi nepřátelské k SSD...) Podle komentáře to mělo být v červnu opraveno. Zkusím tedy u sebe nyní, v půlce září, službu zakázat - tadá, počítač se zrychlí. Sice ne na původní úroveň z minulé verze Windows, ale aspoň už nečekám sekundy či desítky sekund na každé uložení souboru.
Nicméně nějaký bordel se soubory či s vytěžováním disku tam pořád zůstal, Sourcetree je v podstatě nepoužitelné (neustále (Neodpovídá), takže nejde na nic ani kliknout), git přes commandline je na tom jen o trochu líp.
Jediné pozitivum tak je, že se pěkně odkopá sw, který imrvére bůhvíproč přehrabuje disk. Ano - Microsoft Teams se taky věčně seká, ač k tomu nemá důvod :twisted:
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 435
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » úte zář 15, 2020 16:43

To zni fakt skvele... Mne nastesti 2004 funguje, update mi probehl v cervenci na dvou laptopech bez problemu. Jeden byl starsi, ale byl resetovany na factory default (nebo tam nacpaly novy image) a druhy uplne novy. Ale u nas ma updaty pod palcem firma a ty maji pokud vim prednost.

Na to, co mas, byvala klasicka rada reinstalace Windows. Se kterou zasadne nesouhlasim, ale v tomhle pripade bych o tom asi uvazoval. Akorat... jak se to ted vlastne dela :-k

Druha souvisejici vec: ma defragmentace na SSD nejaky vyznam? Na HDD je to jasne, tam je to zasadni, ale SSD si interne stejne mapuje bloky pameti jak chce a v podstate by nemel byt zadny rozdil jestli cte data souvisle nebo po kusech. Filesystem na OS by zas mel pouzivat scatter/gather, takze jediny rozdil je v poctu pozadavku z diskoveho driveru na disk, ale rozdil by mel byt marginalni. No a kdyz vezmeme v uvahu opotrebovani SSD zbytecnym presouvanim souboru, tak mi to nevychazi uplne skvele. Mozna mi ale neco unika (asi se zeptam lidi, co pisou filesystemy :)).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 38330
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » úte zář 15, 2020 17:42

Fčera mi (PC pologramotná "lama") zase zatrnulo..... můj (dnes už výběhový typ) hlavní noťas běží na W7/Profi 64 a i když mrkvozoft už přestal pravidelně updatovat, občas se na WinUpdate něco ke stažení ("kritické" aktualizace) objeví... fčera tam byl soubor o velikosti 33MB ke stažení (update "nástroje k ostranění škodlivého sw" nebo jaxe ta funkce Win menuje), taxem to sosnul a pustil update.... a ono to natvrdo zamrzlo už na "vytváření bodu obnovy", až sem musel násilně ukončit všechny procesy i celé Win. Dyž sem restartoval Win, tak ve mně byla malá dušička, jestli naběhnou a/nebo modrá smrt a jiné neradostné scénáře.... Win7 překvapily, naběhly a to včetně dokončení té zamrzlé aktualizace.... uffff.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 21077
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » úte zář 15, 2020 17:47

pavproch píše:a ono to natvrdo zamrzlo už na "vytváření bodu obnovy", až sem musel násilně ukončit všechny procesy i celé Win.

Kdyby to opravdu natvrdo zamrzlo, tak nic neukoncis. To funguje jen tlacitko reset a/nebo power.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 38330
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » úte zář 15, 2020 17:52

Aha, máš pravdu, tak to zamrzlo jen trochu, no.... :twisted:

Hlavně, že to fčíl funguje... :supz:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 21077
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » úte zář 15, 2020 18:08

Jj, neni zamrznuti jako zamrznuti ;-) Na to jsem expert, umim Windows zamrznout na spoustu zpusobu. Bezne riziko pri vyvoji driveru, kvuli kteremu se na to doporucuje pouzivat dva pocitace, ale ja na to kaslu a pouzivam odjakziva jeden, protoze je to pohodlnejsi a navic mne to nuti k pecivosti, protoze jinak mi to chcipne pod rukama :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 38330
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Kjuba » úte zář 15, 2020 19:37

mike píše:Druha souvisejici vec: ma defragmentace na SSD nejaky vyznam?


Ne, nemá. Naopak ho značně poškozuje. Polyká to totiž TBW (total bytes written). Každý SSDčko má výrobcem uvedené TBW, při jehož dosažení jde disk "do háje". A s těma novýma TLC, QLC paměťovýma buňkama se už nedá tolikrát přepsat bez poškození, jako u SLC. SLC už jsou jen v enterprise segmentu v serverech a datových centrech a jsou mnohem dražší. Inteligentní software defragmetaci na SSDčku nespustí.

Tomu disku je "úplně buřt", kde ty data jsou, protože ke všem buňkám má prakticky stejnou přístupovou dobu a IOPS řadiče dosahuje takových hodnot, že při běžném provozu nepoznáš, jestli to čte sekvenčně a nebo z různých míst čipu.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 508
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » úte zář 15, 2020 20:00

pavproch píše:Win7 překvapily, naběhly a to včetně dokončení té zamrzlé aktualizace
Ze se divis... Vsak ty nejodolnejsi viry si vypestuji co nejodolnejsi "samoopravovaci" a "samoozivovaci" mechanizmy, ne? :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9446
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » úte zář 15, 2020 20:09

@Kjuba: mezitim jsem zapatral a lidi, co pisou filesystemy, se uz nekdo zeptal: The real and complete story - Does Windows defragment your SSD?

Kjuba píše:Ne, nemá. Naopak ho značně poškozuje. Polyká to totiž TBW (total bytes written).

V tom mas samozrejme pravdu, ale neni to cela pravda, vec je slozitejsi a problem je o level vys na urovni filesystemu:

It’s also somewhat of a misconception that fragmentation is not a problem on SSDs. If an SSD gets too fragmented you can hit maximum file fragmentation (when the metadata can’t represent any more file fragments) which will result in errors when you try to write/extend a file. Furthermore, more file fragments means more metadata to process while reading/writing a file, which can lead to slower performance.

Dava mi to smysl, na NTFS se tim nafukuje MFT (master file table), coz znamena vic zabraneho mista na disku (ktere ovsem nevidis) a taky v pameti, protoze tam se aspon castecne drzi. Plus ta maximalni velikost, jsou tam omezeni a nejhorsi je asi fragmentace samotne MFT. Takze to vyresili kopromisem, defragmentuje se, ale podstate min casto, nez na HDD. Jednou za mesic, viz ten clanek.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 38330
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Kjuba » úte zář 15, 2020 20:25

Hmm, je to možný. Já do toho takhle hluboko nevidím. Jo, je jasné, že při značné fragmentaci bude větší zátěž na řadič a vzroste i objem přenášených dat z důvodů režie, ale myslel jsem, že zanedbatelně. No možná ne.

V praxi rozdíl nevidím. Při běžném provozu. V datacentrech, kde to frčí to třeba už roli hraje.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 508
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » úte zář 15, 2020 20:39

To by ses divil. Ja jsem se v tomhle vrtal pred hodne (20?) lety, protoze na HDD to ovlivni vykon zasadne, a fragmentace v beznem provozu muze byt hodne velka. Hlavne ta MFT, kde se to na vykonu projevi nejvic, tam muzes mit za rok bez udrzby tisice fragmentu. Dost zalezi na zaplneni disku, cim vic, tim hur. U NTFS by melo zustavat aspon 10 - 15 % volnych, min vede prave na velkou fragmentaci MFT.

Muj tehdejsi vysledek byl, ze jednou za cas se vyplati cely disk zazalohovat (pomoci neceho jako tehdy Norton Ghost) a pak obnovit ze zalohy. Rychlost se zvedla radove a zadny defragmentator nemel tak dobre vysledky. Na SSD by to nejspis nadelalo vic skody, nez uzitku, tam bych to teda nechal na systemu.

No a jinak si dovedu predstavit, ze velka fragmentace zvedne velikost MFT radove a mozna to nebude jen jeden rad. Pak uz to na vykonu znat bude, protoze je rozdil, jestli se MFT vejde do pameti nebo musis kazdou chvili cist kus z disku i kdyz je to rychly SSD.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 38330
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod karaya1 » stř zář 16, 2020 7:44

mike píše:To zni fakt skvele... Mne nastesti 2004 funguje, update mi probehl v cervenci na dvou laptopech bez problemu. Jeden byl starsi, ale byl resetovany na factory default (nebo tam nacpaly novy image) a druhy uplne novy. Ale u nas ma updaty pod palcem firma a ty maji pokud vim prednost.

Na to, co mas, byvala klasicka rada reinstalace Windows. Se kterou zasadne nesouhlasim, ale v tomhle pripade bych o tom asi uvazoval. Akorat... jak se to ted vlastne dela :-k

No, nakonec jsem to vyresil tak, ze jsem zajel na firemni IT a nechal si dat na comp cisty image. Update zpet na 2004 me jeste ceka, tak snad uz to bude lepsi, kdyz se to bude delat na novem systemu. Neni od veci cas od casu vycistit ten vyvojarsky neporadek, co se tam za tu dobu nastradal :wink:
Me na tom nejvic fascinovalo, jak nekolik mesicu "pripravovali aktualizaci na verzi 2004 pro muj pocitac", aby nakonec v zari obsahovala bug, co byl v cervnu opraven. Jestli to je chyba MS nebo HP, to nevim, ale ve vysledku to je vlastne jedno.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 435
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod karaya1 » pát zář 18, 2020 10:01

Ještě k té debatě o VPN: Troy Hunt sepsal důvody, proč stojí za to zvážit její použití/používání pro browsení netu. (Ta část s phishingem je ale specifická pro konkrétní službu..)
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 435
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » pát zář 18, 2020 11:57

Mi 2x nastal zajímavý IT úkaz: 2x stejná barevná inkoustová stiskárna Epson - před asi měsícem sem v jedné z nich (doma) vyměnil všechny 4 náplně (černá, žlutá, modrá a červená) za nové a..... přestala stisknout výraznou (cihlovou) červenou, místo ní stiskne hnědou. Všechny ostatní barvy jsou OK. Neska sem vyměnil ty čtyři kartuše i v druhé (fpráci) a ... ditto. Takbych se i fsadil, že obě ty červené kartuše (OEM Epson, žádný "alternativní" typ) jsou z nějaké "divné" (vybledlé čebrené barvivo) dávky nebo na ně mělo vliv, že sem je tady asi rok skladoval (od koupě do ingstalace).

Samozřejmě to v obou nechám tak, nebudu do teho šťourat... ale nepotěšilo.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 21077
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » pát zář 18, 2020 13:45

pavproch píše:Samozřejmě to v obou nechám tak, nebudu do teho šťoura
Kdybys nebyl velkopodnikatel, rekl bych, ze bys to reklamovat mel...

Ale jinak si zkus udelat nejaky zkusebni tisk, ktery tiskne vzdu jen jednotlive barvy, alespon zjistis, jak je ta cista cervena.
Samozrejme potom jeste mas moznost si zavolat odbornika, ktery Ti nastavi ICM v soustave PC+tiskarna, abys dostal, co chces - teda. pokud ta cervena se dokaze vygenerovat nejakou kombinaci.
pavproch píše:OEM Epson, žádný "alternativní" typ
:(( :-k Pokud je to orginal vyrabene Epsonem jen balenem nekym jinym, tak Ty zkusebne tisky posli Epsonu a zeptej se, co to ma znamenat, kdyz obe kazety delaji to same. Mozna se Ti vrati od nich dve nove kazety (se stejnou hnedou cervenou barvou :wink: ).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9446
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » pát zář 18, 2020 13:48

Ten zkušební stisk sem už udělal, a je to tak - jedině "ostrá" červená není "správná".

Jsou to OEM Epson kartuše v originálním obalu z originalnitonery.cz (a věřím, že jsou "pravé", žádná ťamanská napodobenina).

Nesjpíš jim vadilo to roční skladování v kanclu (dyž mi sem pere slunko a zapomenu zapnou klimu, tak i 30 st)
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 21077
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » pát zář 18, 2020 14:43

To Ti nevim, ja mam doma (sice takovou jednoduchou, "osobni") velkokapacitni Epson inkoustovku, uz min. 6 let. Je na pokoji na policce nad posteli, pres leto tam byvalo i dlouhodobe i nad 28 stupnu pres den. Puvodni inkousty nejsou spotrebovane ani z pulky. A cervena je furt cervena, zadna hneda. Jo tiskne to barevne trochu posunute a hlavne tmave, ale to muze byt kombinace mych fotopapiru (z Lidlu, pro moji "obrovskou" spotrebu to staci) a meho PC. Po nastaveni vyssi gamy a nainstalovani ICM dodane k tiskarne je to mnohem lepsi a barvyt se uz blizi skutecnym.

Nejak nepredpokladam, ze tyto nejlevnejsi inkousty Epsonu by byly natolik vice odolne nez na Tvoji tiskarnu. A vidis, ze par let v neklimatizovane mistnosti jim taky nevadi - a to jsou v zpulky vypotrebovane patrone, tj. je tam i vice vzduchu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9446
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » pát zář 18, 2020 17:23

Tak teda asi (barevně) vadná série červené kartuše. Ale jak píšu je mi to (celkem) jedno, nechám to tak, jen mě to překvapilo, no.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 21077
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » ned zář 20, 2020 11:37

Fčíl, dyž sem šel k pc, tak juniorka zrovna napichovala mobil na powerbanku, tak mě přitom napadlo (powerbanku nepoužívám, nikdy sem se nezajímal, navíc su strojeř, ne elektrikář, čili sorry esli je můj dotaz "stupido"): Jak ten proud v powerbance pozná že má téct z powerbanky do mobilu a ne naopak, tak je nějaká jednosměrná dioda čico?

Jak píšu - strojař, tak odpovědi prosím polopatisticky.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 21077
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

PředchozíDalší

Zpět na Pokec