Hedvábná stezka Pohora Svět outdooru Svět běhu Tulení pásy Pádler Festival OBZORY Expediční kamera SNOW FILM FEST Klub cestovatelů Praha a Brno

Pokec o informatice a elektronice

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod FrantaKrajta » stř říj 9, 2019 12:23

apuka píše:NTB, co ma spolecneho umeni fotit se schopnosti /umenim/ fotky v programech taky dobre /podle sveho/ "vyvolat"??? To jsou dve ruzne veci a bohuzel malo lidi ovlada jedno i druhe na vysoke urovni.)
Jasně, psal jsem to trošku v nadsázce. Ale ten problém jsem myslel v tom, že je nedělají (nebo do nich aspoň nekecají) lidi, kteří by se focením buď živili, nebo alespoň fotili opravdu hodně (to jsem myslel tím "umět fotit", sorry, měl jsem to líp rozepsat). Takže tam dají spoustu různých features (DT má asi pět algoritmů renderu bayer RAW do RGB, deset algoritmů doostření, WTF?) a zapomenou, že hlavní je uživatelské rozhraní a rychlost a příjemnost použití. A sorry, ale UI je u DT i RT opravdu blbé ;)

Řeknu ti to (blbou, ale to jsou všechny) analogií - DT a podobné jsou jak tuning auta, furt se v tom hrabeš, měníš svíčky a tlumiče a kdoví co, aby jsi měl třeba nejvyladěnější auto v okolí (ale jezdíš jím jen o víkendech na srazy). OK, když vyhovuje, proč ne. Jiný zase chce autíčko v automatu na nákupy a na chatu a stačí mu Photos od Applu nebo něco podobně jednoduchého. Taky OK. A jiný zase najezdí sto tisíc ročně a chce držák v manuálu a pohodlné sedačky a semtam třeba 4x4 a jednoduché ovládání bez padesáti tlačítek na rádio a štelování podvozku, ale vyladěné tak, že i poslepu ví, co kde je (filosofie designu ovládání třeba u Saabu nebo starších Mercedesů, vše po ruce, haptické a bez čtení manuálu, ale stále to umí všechno, co potřebuješ).

Ale to je můj názor a mé použití :) Jinak proti opensource software nic nemám, na spoustu věcí používám, ale spíš v terminálu.
FrantaKrajta
účastník
účastník
 
Příspěvky: 760
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod FrantaKrajta » stř říj 9, 2019 16:22

tsunami píše:Ohledně CS6 - když jsem včera hledal co vše nefunguje, tak jsem našel zmínku typu "Be aware that some apps may report they are 64-bit yet they still have 32-bit components and thus won’t work in Catalina (like Adobe Photoshop CS6)."
Dík. Jsem na to ještě koukal (CS6 pořád používám, poslední normálně koupitelná verze, než přešli na pitomé předplatné, které stejně nefunguje, protože i nejnovější verze PS CC má s Catalinou problémy, ačkoliv jim člověk platí každý měsíc, aby "neustále vylepšovali a opravovali chyby", haha...). Podle pár programů na zkoumání architektury (včetně vložených frameworks atd.) je CS6 plně 64-bit, včetně vložených frameworks. Bohužel, Adobe je Adobe a PS CS6 (vlastně cokoliv od nich) závisí na x dalších programech, frameworks atd. které jsou různě rozeseté po systému.
Adobe ale přímo píše, že starší instalátory a starší licencční programy jsou jen 32-bit. Tedy pokud máte před upgradem na Catalina už CS6 v pořádku nainstalovaný a správně licencovaný, teoreticky by po upgrade in place mohl fungovat dál (tak to přímo psali na blogu). Pokud se nekousne, nezapomene licenci a nepokusí se spustit licencční tool znovu. A nedejbože kdybyste ho chtěli přeinstalovat :) Ale ještě jsem to nezkoušel, Catalinu mám jen na testovacím disku.

Řešení pro ty, kteří chtějí dál používat CS6, bude asi složitější. Asi bych nainstaloval na čistý disk čistý Mojave, na něj čistý CS6, licencoval ho a porovnal, které a kde všude přibyly nové soubory (Adobe schovává spoustu dat do naprosto utajených systémových adresářů), třeba porovnáním se stavem před instalací (naštěstí je to unixový systém, tak na to je v terminálu spousta možností, a nejsou tu žádné zhovadilé "registry" jak ve woknech). Všechny Adobe soubory z nainstalovaného CS6 bych pak překopíroval a zabalil (včetně owner a attribs atd., takže TAR) a zálohoval a chránil jako oko v hlavě. Pak bych celý balík zkopíroval do nové instalace s Catalinou, a nejspíš manuálně prošel vlastníka a atributy jednotlivých souborů. Což bude pěkný oser, zvlášť, když některé budou v systémových adresářích (proboha Adobe proč!) a Catalina má celý systém normálně Read-Only kvůli bezpečnosti... No a na závěr se projistotu podíval, jak se dá ten legálně vlastněný program, který člověk kdysi za těžké peníze koupil, spustit bez licence, mrk mrk... (protože nejspíš licencční check, co se pokaždé spouští při spuštění PS, bude pořád 32-bit a tedy nefunkční) ;)

Naštěstí jsou ještě alternativy (opensource i jiné), ale bohužel Adobe Camera Raw je pořád nejjednodušší a nejlepší na převod víc RAWů najednou (zvlášť když spravujete fotky v jiném programu, včetně popisu a klíčových slov, a potřebujete je jen převést z RAW, protože všechny úpravy se ukládají přímo do souboru nebo XMP sidecars, místo nějaké proprietární databáze jako v Aperture či Photos).

Klasické rozdělení funkcí fungovalo většinou nejlépe - jeden rychlý program na převod (s možností kopírovat editace z jedné fotky na některé další), jeden rychlý program na prohlížení a výběr dvaceti ze stovek fotek, jeden kompletní editor na pokročilou retuš a další blbinky, a XMP, které to vše spojuje (místo proprietárních databází), abych mohl zálohovat fotky jednoduše a bezpečně přes rsync, obyčejným kopírováním a tak.

Capture One je k Sony a Fuji (v okleštěné verzi) zdarma, celkem dobrý (když si zvyknete na dost jiné ovládání), akorát zase čistě databázový - úpravy se ukládají do databáze (ale pro OP, umí import databáze z Aperture). Databáze já nemusím...

On1 Photo Raw - celkem jde, fakt hodně rychlý (Metal :)), ale taky má trochu horší UI (zvlášť pro editaci víc RAW najednoum kde si při přechodu na další fotku třeba lokální nástroje nepamatují minulé nastavení, uff). Zase, bad UI design je i u placeného programu :) Plus vytváří přídavné sidecars, do kterých ukládá nedestruktivní editace (což je fajn, ale jen kdyby je ukládal do normálního XMP dovnitř souboru jako u .DNG nebo alespoň do .XMP sidecar, místo nějaké proprietární přípony - XMP všechny ostatní dobré programy na správu fotek umí taky a líp se to archivuje, na rozdíl od x souborů navíc s nějakou blbou příponou). Za mne tak 3 z 5.

Affinity Photo - převod RAW toho umí míň, ale může stačit, taky fakt hodně rychlý (Metal :)), spíš alternativa Photoshopu, neumí pořádně editaci víc RAW najednou (nejdou kopírovat úpravy z jedné fotky na další) a neukládá nikam úpravy RAWů, tj. nemůžete se k RAWům vrátit později a pokračovat v minulých úpravách - velké minus, za mne čistě na RAWy 0 z 5. Jinak dobrý, ale tohle je show stopper.
FrantaKrajta
účastník
účastník
 
Příspěvky: 760
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Michal82 » stř říj 9, 2019 17:59

MS zase vydal aktualizaci.... a jak jinak to mohlo dopadnout :D


https://www.gamebro.cz/microsoft-vydal- ... -fungovat/
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3043
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » stř říj 9, 2019 18:05

Zajímavé.

Kdysik sem tu psal, že OF.cz mělo u mně "hroznou" odezvu, po kliknutí to mnohdy trvalo i vícero sekukund, než se stránka znovu načetla. Jiné pokecy (AF.cz, bmwklub.cz) reagovaly mnohem rychleji.

Od fčera mám doma wifinu běžící na 5GH (do fčera sem běžel jen na 2,4GH). Response OF.cz se výrazně zlepšila, ale AF.cz i bmwklub taky a i fčíl jsou ještě o dost rychlejší - meteleskum bleskum, zatímco OF.cz je jen bleskum (tj. mnohem lepší než to bylo an 2,4GHz) + streamované video - zprávy na čété1 live - jde fčíl líp, čistěji a 100% času v HD (dříff to sem tam skočilo z HD do normálního rozlišení)

Takže za mně 5GHz :smt023

Akoráth: proč teda OF.cz pořád reaguje pomaleji než jiné weby?
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv říj 10, 2019 1:09

Na tvou otazku urcite existuje odpoved, ale vyzadovala by pritomnost cloveka znaleho u tveho pocitace a stala by te minimalne par tisic. Opravdu ji chces vedet? ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35492
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Mawenzi » čtv říj 10, 2019 7:24

anebo proste je pomalejsi nez jiny weby...

ja mam web na novym hostingu lehce pomalejsi, holt problem HW, infrastruktury atd..

sere pes zadarmo,ale platit za to bych nechtela.

Neznate soft, kterej umi priradit GPS log k fotkam s nejakym jednoduchym nativjim UI kde by se dal snadno posunout cas se zobrazwnim na mape, at urcim referencni fotku u ktere vim, kde byla a podle posunu casu u ni se ki automaticky srovanj do logu ostatni fotky?
zoner 17 to delal skvele, nez na jare prestal fungovat kvuli zmene api na mapy.cz a google maps nefunguji uz dyl. zoner X to dela, sice mnohem.min intuitivne a nekdy stoji za to se s tim.dorvat, ale umi to taky ale.litr za rok se mi platit nechce, kdyz potrebuju jen to tagovaji gps spuradnic.

idealne nechci sahat do exifu (protoze vetsinou uplne neznam cas ke kterymu bych to vztahla a cas posunula) ani nejak do toho logu. chci soft, kterymu dam fotky, dam gpx a v nejakym prehlednym UI posunu cas a s tim, jak ho budu posujovat mi posune vsechny fotky na fotce v ramci te korekce takzw snadno urcim aha foto rybnika pichly u mola.v rybniku na mape, takhle to chci.

fotak ztraci nastaveji casu, kdyz zapomenu nastavit je to dost rozhozeny, coz mi v principu neva ale vyzaduje to neco, co tu korekci umi udelat jednoduse.

napady? dik.
Uživatelský avatar
Mawenzi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4783
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37
Bydliště: brno - venkov
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » čtv říj 10, 2019 7:42

@mike: nechci (to vědět). :mrgreen:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » čtv říj 10, 2019 8:24

@mawe: jen dotaz (nechsi se stourat, fakt to nevim, nikdy jsem to takto nedelal) - jak se Ti udela sparovani GPS s fotkou kdyz je cas fotky v mezicase mezi dvema zaznamy GPS? Priradi ten posledni zaznam? Ted je to jedno v jakem programu to delas, jde spise o princip.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7858
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Mawenzi » čtv říj 10, 2019 9:42

to fakt nevim, ale vzhledem k tomu, ze logovani je max po desitkach vterin, tak to asi veme nejblizsi /posledni, jak pises. Nebo to nejak aproximuje a vrazi mezi ty dva zaznamy "nekam". technicky do toho nevidim a metr sem, metr tam me nezajima.

ackoli pokud vypnu logger a popojdu par metru treba na bivaku neco fotit, fotky sou prirazeny mistne k poslednimu gps mistu, takze asi bere fakt posledni cas z logu pro prirazeni.

Jasne, jednodussi by bylo kdyby to umel tagovat fotak, jenze... vydrz baterie/delka fixace polohy/cena novyho fotaku
Uživatelský avatar
Mawenzi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4783
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37
Bydliště: brno - venkov
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Lipon » čtv říj 10, 2019 11:56

apuka: zkus procist treba tohle, jen to neni uplne up-to-date
já mám osobně vyzkoušeno gps4cam - app v telefonu zaznamená trasu, app na desktopu pak přiřadí souřadnice - porovnává to čas pořízení snímku s časem souřadnic
k telefonu to chce radši powerbanku
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3246
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Mawenzi » čtv říj 10, 2019 12:25

Lipon
umi to pracovat s tim, kdyz cas nesedi? mam prave problem v tom, ze mi nesedi casy a znam jen apky, co priradi spurafnice na zaklade casu ale cas musi sedet...

nebo zkousela sem jich par pred prazdninama a uz se mi doma hromadi neprirazeny logy a budu stim muset neco delat:(
Uživatelský avatar
Mawenzi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4783
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37
Bydliště: brno - venkov
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » čtv říj 10, 2019 13:25

@Mawe: Co mas ted za fotak?. Mela jsi Olympus OM-D 5(???), pokud si pamatuji. Oly ma aplikaci na mobil (dodava se s fotakem), ktery pri zapnutem Wifi na fotaku predava aktualni GPS z mobilu a fotak tuto informaci vlozi do Exifu fotky. Ale jak pises - baterie vydrzi min...
Nikon ma neco podobneho taky.

Mozna toto by Ti vyresilo problem lepe, jen bys asi musela koupit dalsi baterii do fotaku (pripadne i powerbanku pro mobil). A nemela bys problem s posunutim casu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7858
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » čtv říj 10, 2019 13:36

Z jiného soudeku:

Ve firmě máme vícero PC běžících na Win7 a na některých už vyskočila hláška, že v prosinci 2019 skončí podpora Win7 (jen "nižší" verze Win7, tam kde jsou Professional se ta hláška neobjevila - prozatím).

Jak to bude s těmahle PC po prosinci 2019? Jako laik se domnívám, že prostě poběží dál, jen halt nebudou mít aktualizace (a možná NOD32 bude řvát, že neaktualizované Win). Nebo se pletu? Má smysl to řešit (ať už fčíl nebo až 2020) a dokoupit upgrade na Win10 (nemám Win10 ráth, velmi). Lze to vůbec (myslím to zakoupení upgrade na Win10)?

Nebo vyhodit i s HW a pořídit nové PC? (už i s Win10)
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod FrantaKrajta » čtv říj 10, 2019 14:10

@Mawenzi, já používám PhotoMechanic. Kupovat ho asi nebudeš (zvlášť jenom na import souřadnic :D), je to profesionální software na úrovni Premiere nebo Photoshopu (i cenou, za 140$ si ho moc amatérů asi nepořídí, ale cena holt odpovídá profesionálnímu nástroji s profi podporou), ale mají 30-denní plně funkční demoverzi. Kromě jiného umí skvěle přiřadit GPS souřadnice z gpx tracku k fotkám včetně posuvu a oprav času, náhled fotky a zobrazení pozice na mapě (když víš, že ti třeba trochu časově track nesedí a víš, že fotka A je z té a té rozhledny, vidíš na satelitním snímku rozhlednu a posouváš po sekundách, dokud to nesedí), třeba i pro tisíc fotek z několika různých tracků najednou, manuální posun fotek po sekundách, manuální úpravy souřadnic jednotlivých fotek (s náhledem) přetažením přímo na mapě i různé další nastavení jak přiřadit souřadnice když jsou v tracku mezery (třeba uvnitř budovy bez signálu) atd. Poslední verze umí podle polohy fotek dohledat a doplnit do popisků či klíčových slov i název lokace (město, stát) kdekoliv na světě (ale to už je trochu složitější).

Jestli ti na to stačí 30 dní, tak zkus to demo. Není to úplně jednoduchý program, třeba najdeš i nějaký pěkný čistě jen na import souřadnic i s posuvem času, ale chtěla jsi možnosti, tu máš :)
FrantaKrajta
účastník
účastník
 
Příspěvky: 760
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Stani » čtv říj 10, 2019 15:36

pavproch píše:Z jiného soudeku:

Ve firmě máme vícero PC běžících na Win7 a na některých už vyskočila hláška, že v prosinci 2019 skončí podpora Win7 (jen "nižší" verze Win7, tam kde jsou Professional se ta hláška neobjevila - prozatím).

Jak to bude s těmahle PC po prosinci 2019? Jako laik se domnívám, že prostě poběží dál, jen halt nebudou mít aktualizace (a možná NOD32 bude řvát, že neaktualizované Win). Nebo se pletu?


Neviem, či ti to pomôže, ale mám Vistu Business. Vista je myslím, ešte straršia verzia ako Win7. Vista už nejaký rok nie je podporovaná, tú hlášku mi ukazuje stále. Zmeny vidím v tom, že je trochu pomalší v načítavaní www, niektoré stránky nezobrazí, teda presnejšie, nezobrazí sa celý obsah - vidím text, ale nevidím fotky. Ale to len výnimočne. Zobrazuje sa staršia verzia - viď napr. meteoblue.

Čo sa týka antivirového programu NORD32 od Esetu, tak problém s aktualizáciami nemám, nepíše, že je neaktualizované windows, ako to spomínaš. Mne to teda nikdy neukazovalo - len klasika - potrebný reštart počítača, kvôli aktualizácii. Obnovenie licencie takisto prebieha bez problémov.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1217
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » čtv říj 10, 2019 15:51

Kuju.

Dovolím si ocitovat rady, co jsem dostal na AF.cz v odpovědi na stejný dotaz.

ctrl_j píše:- ano pobezi dal
- jen nebudou chodit bezpecnostni aktualizace
- resit lze kdykoli
- ano, upgrade jde
- naroky Win10 jsou v podstate stejne jak na W7, cili principialne neni nutno kupovat za kazdou cenu nove PC


a moje odpověď:

pavproch píše:Kuju. Já sem si myslel, že to fčíl nechám tak a až ve 2020 uvidím, jaké to přináší trable a podle toho to budu řešit.

Jak píšu, Win10 mi pijou krev - počítač drahé 1/2 - ještě fčera plnohodnotně "mluvil" s multifunkční tiskárnou (tisknul i skenoval), dneska už jenom tiskne, skenovat prostě nebude. Vystoupit nastoupit nepomohlo. Ještě asi zkusím odsinstalovat fčerejší aktualizace, jestli to není v nich....
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Stani » čtv říj 10, 2019 15:57

Jediný problém je s inštalovaním programov, napr. grafických. Novšie verzie na starších 32bit Windowsoch nebudú fungovať.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1217
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » čtv říj 10, 2019 16:27

Tak jo, bylo to v těch aktualizacích. Když sem odinstaloval KB4517389, tak najednou už zase pc s multifukcí "mluví" plnohodnotně. Jak píšu, Win10 %na séřou. Fest.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv říj 10, 2019 19:03

@pp: spravne ti to napsali. Sam zustanu u Win7 jako u hlavniho systemu tak dlouho, jak to pujde, tj. nez mi chcipne hardware. Na novy hardware uz mozna nainstalovat nepujdou, to si nedavno pojistili. Ono to sice na prvni pohled vypada celkem neskodne, ale v realu se to projevuje tak, ze prestane fungovat Windows Update kompletne a to vcetne 3rd party driveru, takze pripojis treba neco na USB a driver se proste nestahne, ac na WU je. Zabit :evil:

Osobne nevidim zadny duvod k prechodu na Win10, naopak. Z uzivatelskeho hlediska je vylepsenich minimum, zato zhorsenich hodne a to i kdyz vynecham chronicke problemy s updaty. Navic to vypada hnusne :vom:

Problem muze byt s novym hardware, jelikoz k Win7 nebudou drivery. My uz taky delame nove drivery jen pro Win10. Ona je totiz hrozna pakarna s podepisovanim, to je nekolik dni prace pro kazdou verzi systemu. Navic MS vyzaduje, aby drivery pouzivaly aktualni verzi jejich API a u nekterych jsou takove zmeny, ze to vyzaduje dve pomerne dost odlisne verze kodu. No a na to uz se vetsina vyvojaru vykasle.

Stani píše:Jediný problém je s inštalovaním programov, napr. grafických. Novšie verzie na starších 32bit Windowsoch nebudú fungovať.

Tohle je sice pravda, uz mam vic softwaru, kde pisou, ze tahle verze je posledni 32-bitova a dalsi budou uz jen 64-bitove. pp ale klidne muze mit Win7 64-bitove. Bohuzel je to logicke, programatorum se nechce testovat dve verze, a tak nechavaji jen 64-bitovou, ac to vetsine softwaru zadnou vyhodu neprinasi (grafickym jo, ale to je jedna z vyjimek).

Stani píše: Zmeny vidím v tom, že je trochu pomalší v načítavaní www, niektoré stránky nezobrazí, teda presnejšie, nezobrazí sa celý obsah - vidím text, ale nevidím fotky. Ale to len výnimočne. Zobrazuje sa staršia verzia - viď napr. meteoblue.

To neni vec Windows, ale browseru. Samozrejme, jestli pouzivas IE, ktery je soucasti systemu, tak jo, ale takovy masochista snad nikdo byt nemuze. I kdyz, jestli jeste dneska dobrovolne pouzivas Vistu... ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35492
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Lipon » čtv říj 10, 2019 19:23

Mawenzi - umí si to zkalibrovat, na konci výletu a focení, když vypneš trackování v aplikaci, ukáže aplikace QR kód, který vyfotíš foťákem jako poslední fotku (řeč je tedy o gps4cam) -> viz jejich stránky (část Follow the guide)
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3246
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod karaya1 » čtv říj 10, 2019 20:48

pp: v zásadě jak bylo řečeno, skončí podpora, tj. nebudou vydávané nové aktualizace. Nicméně z tohoto pravidla už v minulosti byly výjimky - při skutečně velkém průšvihu vydávají bezpečnostní záplaty i na staré systémy, jako třeba letos na jaře na vzdálenou plochu ve WinXP.

Čili dá se čekat, že zpočátku bude vše OK a až postupem času se začne projevovat, že Win10 jdou dopředu (a programy jakbysmet), kdežto Win7 sedí na místě.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 385
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Stani » čtv říj 10, 2019 20:50

mike píše:
Stani píše: Zmeny vidím v tom, že je trochu pomalší v načítavaní www, niektoré stránky nezobrazí, teda presnejšie, nezobrazí sa celý obsah - vidím text, ale nevidím fotky. Ale to len výnimočne. Zobrazuje sa staršia verzia - viď napr. meteoblue.

To neni vec Windows, ale browseru. Samozrejme, jestli pouzivas IE, ktery je soucasti systemu, tak jo, ale takovy masochista snad nikdo byt nemuze. I kdyz, jestli jeste dneska dobrovolne pouzivas Vistu... ;-)

Už som to písal niekoľkokrát. Vistu mám preto, lebo v tej dobe, keď som si vyberal pc na prácu, počítače iný operačný systém ani nemali = nebol na výber. Akurát v balení bolo ešte cédečko Win XP, ak by som to chcel zmeniť.

Používam Google Chrome. Ale aj ten Google prestal Vistu podporovať, novšiu verzoiu nestiahnem, preto mám staršiu verziu Chrome. Takže si myslím, že je to aj vec Windowsu, je to poprepájané. Ak by som mal novší Windows, mám novší Chrome a nemám s tým problém. Ani Skype už na Viste nie je podporovaný a na Viste ho už nepoužívam.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1217
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » čtv říj 10, 2019 21:57

Ad Win7 podpora: Neni plna pravda, ze Win7 uz MS podporovat nebudou. Budou - jen to bude placene. Takze korporace, ktere na nich budou chtit jit a zaplati dalsi podporu ji budou mit. Ale bezny uzivatel, ktery zadnou podporu platit nechce a nebude se k te podpore nedostane. S vyjimkou mimoradnych akci pro opravdu velke prusery.
Takze PP si jeste muze vybrat i moznost, ze MS bude za podporu platit a jeste nejaky ten rok mu vsechno pobezi aktualni....
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7858
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv říj 10, 2019 23:13

To asi muze, ale co by tim ziskal? Realisticky. Updaty obsahuji:
- novou funkcnost: zadna uz nebude
- opravy chyb: system je natolik dospely, ze se tezko najdou nejake zasadni a navic pp vsechno funguje
- bezpecnostni zaplaty: to je jedine, ale jelikoz pouziva dobreho antivira, tak nebezpeci neni nijak podstatne.

Asi bych to nemel psat, ale sam mam WU rozbite asi tak 6 let tj. posledni updaty z roku 2012/3. Zadny problem, naopak, nic mne neotravuje, nezdrzuje, nechce restartovat, veci najednou neprestanou fungovat, parada :) Jediny problem, ktery jsem s tim za tu dobu mel, byla instalace jakehosi VPN klienta, ktera trvala na jednom updatu. Zkusil jsem ho nainstalovat rucne, ale oprava zavisela na dalsich, coz by se mohlo rekurzivne opakovat Xkrat, a tak jsem se na to vykaslal. Jelikoz pouzivam AV (taky NOD32), neni to zdaleka tak nebezpecne, jak to vypada. Kdyby se nekdo zameril konkretne na mne, tak by to zvladnout mohl, ale obecne je riziko minimalni. Nejsem korporace, na tu by nekdo cileny utok udelat mohl.

Cimz chci rict, ze to pp vubec nemusi resit. Taky neni korporace ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35492
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv říj 10, 2019 23:27

Stani píše:Používam Google Chrome. Ale aj ten Google prestal Vistu podporovať, novšiu verzoiu nestiahnem, preto mám staršiu verziu Chrome. Takže si myslím, že je to aj vec Windowsu, je to poprepájané. Ak by som mal novší Windows, mám novší Chrome a nemám s tým problém. Ani Skype už na Viste nie je podporovaný a na Viste ho už nepoužívam.

Zavislosti tam samozrejme jsou, ale jednosmerne. OS nabizi aplikacim API (spoustu), ktera se postupne vyviji a pribyvaji nova. Vyvojar se rozhodne, kterou minimalni verzi API bude pouzivat a cim starsi, tim je to pro nej vic omezujici, nemuze pouzit nove funkce. Teda, muze, ale je to pracnejsi a udrzovat takovy kod narocnejsi (musi se prizpusobovat tomu, na cem bezi). U browseru to tipuju na DirectX, ale klidne to muze byt tak, ze se proste rozhodli, ze aplikace prekladaji pro Win7 a na starsich pak uz nejdou ani spustit. Taky to tak mame.

Kdyz nejakou verzi systemu podporujes, tak to na ni musis obcas taky otestovat. No a kdo by chtel testovat na Viste? O tu nikdo nikdy nestal, hned po vydani Win7 se i v Microsoftu zacali tvarit, ze nic takoveho ani neexistovalo. My jsme treba podporovali XP hodne dlouho a Vistu prestali podstatne driv, hned jak to slo. Nedodelana betaverze Win7, ktera se nikdy nemela dostat k uzivatelum. To se jen MS manadement snazil splnit socialisticky zavazek, a tak v podstate sebrali vyvojarum kod pod rukama, i kdyz bylo jasne, ze to bude pruser.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35492
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv říj 10, 2019 23:36

Mimochodem, tady je statistika rozsireni jednotlivych verzi Windows na celem svete: https://gs.statcounter.com/windows-vers ... worldwide/

Vista ma 0.31 % a skoro 5x min, nez XP. Zato Win7 porad maji skoro 30 %, takze jakou nejstarsi verzi Windows podporovat a na kterou se vykaslat je myslim jasne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35492
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » pát říj 11, 2019 8:14

mike píše:co by tim ziskal?
Pro podnikatele psychicky velice dulezitou vec: mohl by platit statu nizsi dan, takze by min podporil rozhazovani nasi mile vlady :wink: (...a mohl by vice podporovat jim vrele milovanou spolecnost - Microsoft :smt044)
mike píše:Cimz chci rict, ze to pp vubec nemusi resit.
Ano, asi tak. Neni (zatim) co resit. Ja jsem jenom napsal moznost, ze pokud moc chce rozhazovat penize, resit muze. Ja bych mu radil misto toho koupit nove kusy vybaveni, byla by to lepsi investice.Nebo paletu zluteho Toka... :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7858
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » pát říj 11, 2019 17:30

Dám to semdle, páč je to vlastně k thémě:

Měl sem neska (pracovní) návštěvu, osobu, kterou znám už dlouho a které důveřuju její úsudek a mj. mi i bylo sděleno: "Hele, bavil jsem se zástupcem (malé české) firmy xy, působil na mě solidně i ta firma působí hodně solidně, zkus je kontaktovat". Při popoludňajším kafi sem kliknul na jejich web a.... mainpage ok, kliknul sem na "o nás" a NOD32 červeně zařval "zavirovaná stránka" a zablokoval ji. Takže (preventivní) aktualizace virové databáze a hloubkový sken celého pc. Naštěstí nic. A pak věř úsudku "solidní firma"..... :twisted:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » pát říj 11, 2019 21:01

Jestli to neni IT firma (tam by to bylo neprofesionalni), tak to celkem nic neznamena. Web jim nejspis dela nekdo jiny, maji ho nekde na hostingu... co vubec AV rekl? Opravdu tam neco nasel nebo mel ty stranky jen na blacklistu, kam se muzes dostat, ani nevis jak?

Update virove databaze a sken byly zbytecne. Updaty si NOD32 dela sam a kdyz tam neco nasel, tak to znamena, ze to zachytil vcas a dovnitr se ti nic nedostalo.

Nejlepsi by bylo, kdybys jim to napsal, nejspis o nicem nevedi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35492
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » sob říj 12, 2019 11:29

Já to tomu človíčkovi z té firym řeknu, až s ním budu face to face.

NOD napsal to co sem napsal, dál sem to nestudoval.

Rači zbytečná kuntrola než si tam venvnitř nechat růst ňákou sfini.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

PředchozíDalší

Zpět na Pokec