Hedvábná stezka Pohora Svět outdooru Svět běhu Tulení pásy Pádler Festival OBZORY Expediční kamera SNOW FILM FEST Klub cestovatelů Praha a Brno

Pokec o informatice a elektronice

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod vonkreuz » pát čer 1, 2018 14:26

Úvod: na mzdovém si vzpomněli, že nám chtějí proplácet přesně, tj. na minuty. Takže ne 8,5 hodiny, ale 8:30, respektive správně 8:40 (např. 8:55 až 18:05, přestávka 0:30). Docházku píšu do Excelu.
Problém: buňky v tabulce mám zformotované jako čas (hodina:minuta). Když použiju klasicky fci SUM(), tak mi to hodí strašný haus numero. Když to na rusáka natvrdo sečku buňka+buňka+buň... tak mi to taky hodí strašný haus numero. Pokusně jsem zjistil, že součty do celkové sumy 24 hodin sedí, ale já potřebuju sečíst celý měsíc. Jasně, mohl bych to psát ve formátu denně odpracováno 8,66 hodin, pak to sečíst a vhodným vzorcem to upravit na maximálně jedno desetinné místo, ale rád bych to měl v hodinovo:minutovém formátu.

Jaký je postup? Tuším, že to bude nějaký chyták.
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9371
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Miras » pát čer 1, 2018 15:28

Nastav si vlastní formát buňky kam zapisuješ odpracovaný čas na "[hh]:mm"
Pak to bude součtovat jak potřebuješ...
Přílohy
excel.jpg
Miras
účastník
účastník
 
Příspěvky: 596
Registrován: pon črc 12, 2010 9:28
Bydliště: Rudná

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod vonkreuz » pát čer 1, 2018 15:45

Díky! To je vončo moje Tončo! =D> =D>
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9371
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » pát čer 1, 2018 16:07

Jj, to je ono. Tim jsi ale vyresil drobny technicky problem, ale ne mnohem horsi pricinu. Jak zacne uctarna vyzadovat cas po minutach, tak je neco hrozne spatne a zacal bych se pidit po duvodu. Protoze v dalsi fazi by mohly prijit pichacky ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 32866
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Hafi » pát čer 1, 2018 17:43

Mimochodem bacha - předpokládám, že tam máš příchod, odchod, denní součet a pak ten celkový součet.
Doporučuju ten Mirasův formát dát do všech buněk. Kdysi jsem takto omylem okradl tehdejšího zaměstnavatele asi o 24 proplacených hodin. Zjistil jsem to až dost zpětně, tedy jsem to neřešil. Pointa byla ta, že v buňkách, kde jsem vyplňoval příchod a odchod i v buňkách, kde byl denní součet, byl formát, který zobrazoval jen hodiny 0-24. Tedy kdybych tam napsal 30:00, zobrazí se 6:00. Celkový součet byl nastaven správně tak, jak ukázal Miras, ale tam už jsem rozdíl nepostřehl, protože mi nenapadlo to přepočítávat a nebylo to na první pohled vidět.

Jelikož jsem chodil každý den stejně, tak jsem to vyplnil jednou a na celý týden jsem to stáhnul do dalších řádků. Jenže excel všude přičetl +1 na každý řádek. V případě času je základní jednotkou v excelu den. Tj. v pondělí jsem byl v práci 8:00-16:00, v úterý 32:00 - 40:00, atd. Jelikož nastavení buňky viz výše, každý den se to zobrazovalo jako 8-16 a denní součet byl správných 8 hodin, tak vše fungovalo. Dokud jsem jednou druhý den nepřišel až v 9, nepřepsal příchod na 9:00 a myslel, že vše OK. Čísla vypadala v pohodě, že jsem tam 9-16 a 7 hodin. Ve skutečnosti tam ale bylo 9-40 a pěkných 31 hodin...což se pak už načetlo do celkového měsíčního součtu.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 7473
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » pát čer 1, 2018 19:33

Hafi píše:... tak jsem to vyplnil jednou a na celý týden jsem to stáhnul do dalších řádků. Jenže excel všude přičetl +1 na každý řádek. V případě času je základní jednotkou v excelu den. Tj. v pondělí jsem byl v práci 8:00-16:00, v úterý 32:00 - 40:00, atd.

Tos musel udelat Fill | Series a nechat default inkrement 1. Pak to dopadne presne takhle. Kdybys to ale jen zkopiroval nebo dal Fill | Down/Left/apod, tak budes mit puvodni hodnotu.

Jinak je urcite dobry napad ten format mit vsude. Excel je mocny program, jen obcas trochu svehlavy :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 32866
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Hafi » pát čer 1, 2018 19:47

nn, když to prostě stáhneš dolů, tak se tim tam default přidá +1.
Je to 10 let, přinejmenším tehdy to tak bylo. Možná to jde někde nastavit. Ale mám pocit, že default je to stále takto, zrovna nedávno mi to myslím udělal excel zas nechtěně.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 7473
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » pát čer 1, 2018 20:03

Nevim, co myslis tim "stahnes" ;-) Ja si napisu, co potrebuju, do jedne bunky (nebo radku), pak dam Ctrl-C, podrzim Shift, sipkama oznacim blok, dam Enter a mam vsechno vyplneno stejnou hodnotou. Klavesnice mi na tohle prijde efektivnejsi, nez mys. Ale i kdyz ten blok oznacim mysi, tak to dopadne stejne. Pouzivam verzi 2010.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 32866
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Hafi » pát čer 1, 2018 20:48

napíšu do buňky datum, označím jí a chytnu myší za pravý dolní roh, držím furt levý tlačítko myši a jedu dolů. A podle mě se tam budou k datu přidávat dny. A když tam byly nastavený nějak hodiny, tak to dělalo víceméně totéž po 24 hodinách. Nemám excel doma, abych to vyzkoušel, ale dle mě se to bude chovat stejně.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 7473
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » pát čer 1, 2018 21:38

Jo takhle. Pak jo, udela to Fill Series, ono se to da rozkliknout na menu a muzes si vybrat. Fill Series je default (mozne to jde nekde nastavit):
excel.jpg
excel.jpg (13.96 KiB) Zobrazeno 1432 krát

Kdyz to zmenis na Copy Cells, tak jsou vsechny stejne. Hodiny mi to teda inkrementuje po jedne, ale asi by to slo napsat tak, aby to bylo po dnech.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 32866
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv čer 21, 2018 17:59

Koukam, proc vysledky vyhledavani ve FF vypadaji tak divne a on je to Bing :shock: Zmenil se mi default search engine. Jednou za cas se tam takhle nas*re Yahoo, ale Bing poprve. Sakra. Nechci Bing, nechci Yahoo, chci, aby tam zustalo to, co mam nastavene. Tedy Google. Neda se to nejak zamknout proti zmene? Jsem liny hledat, stane se to jednou za uhersky rok a ani nevim, jak to ty svine delaji a proc to vubec muzou udelat :?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 32866
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » čtv čer 21, 2018 18:59

Asi jim (FF) dobre plati (Bing)... Od predposledni verze FF (dalsi , zatim posledni se updatovala asi den a pul pote, co jsem tam pustil predchozi) zase zmrvy vzhled stranky kazdy adblock. Zkusil jsem asi pet, vsechny predtim pracovali (uz zase dobre), v nevem FF neni dobry ani jeden. Az jsem si musel, sic nerad, nainstalovat Operu...

Jo a na tabletu mi chrome jednoduse nechce zapamatovat pulku nastaveni (napr. heslo do posty - ne gmail), jakmile se otevre stranka nebo aktualizuje, uz jsem odhlaseny. Coz znamena, ze se nemohu prihlasit - a musim k tomu spustit FF ](*,). Podobne je to napr. is OF. Cookies a pod. jsou dobre nastavene. Taky to je od nejake aktualizace.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6489
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod scinkk » čtv čer 21, 2018 19:28

to mi FF nikdy neudelal. Jinak spokojene pouzivam ten ESR kanal.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3097
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv čer 21, 2018 21:17

Nemyslim, ze by to delal FF. Spis nejake weby. Akorat by teda FF mohl mit moznost nastaveni zamknout.

Aktualne pouzivam uBlock a prevazne funguje. Obcas se stane, ze se nektere stranky rozbiji, asi tak pred tydnem vetsina ceskych zpravodajskych webu. Tohle ale neni vec FF, ale filtru. Prijde nejaka nova reklama, ktera to rozbije a par hodin nebo dni trva, nez to spravci filtru napravi.

@scinkk: ja uz jsem si celkem zvyknul. Stejne ten ESR nebude trvat vecne, ne?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 32866
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod scinkk » ned čer 24, 2018 13:16

Njn nebude, nova esr verze bezi uz an tom quantum a aktualizace tehle verze tim padem pomalu konci, no uvidim co dal, asi holt zustanu na tehle.
Njn ja pouzivam stale noscript, navic tedy doplnek, ktery je na quantum zcela nepouzitelny.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3097
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » ned črc 8, 2018 9:19

Poradí někdo?

Sem na prášky - po cca 1/2 roce provozu sem se jal vyčistit její pc (Win10 Profi) - nainstaloval sem CCleaner, smazal asi 2GB nasbíraného balastu a.... paxem myslem, že mě omejou - pc ztratilo kontakt do wifi a ne a ne ho obnovit - vše je nastaveno správně, heslo správné ale prostě "k síti se nedá připojit" nebo "nesprávné heslo".... chjo no.

Podle letmého průzkumu webu je stabilita wifi připojení ve Win10 asi rozšířený problém...

WPA2 mám nastaveno, resetování sítě jsem taky vyzkoušel, bez efektu.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 18971
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » ned črc 8, 2018 9:33

Mám doma dva přístupové body do wifi - hlavní (k tomu se to prostě nepřipojí) a záložní, ke kterému se to připojí.

Doparoma, proč?
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 18971
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Kjuba » ned črc 8, 2018 14:25

Ostatní zařízení se k tomu problematickému routeru připojí normálně? Předpokládám, že ano.

Pokud je to tak, podíval bych se do nastavení WiFi v routeru a zkusil změnit kanál. Obzvláště, pokud to "visí" na nějakém vysokém kanálu. Třeba CH13. Změnil bych na nějaký standardnější, nižší.

Pokud nepomůže, pečlivě bych zkontroloval nastavení routeru, přístupovou politiku. Až pak bych hledal problém v PC. Preventivně bych odstranil všechny WiFi zapamatované v systému, udělal DNS flush a takové ty oblíbené serepetičky.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 281
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod scinkk » ned črc 8, 2018 18:43

Bych si trochu vsadil na vymazani tech zapamatovanych siti pokud si uz neudelal.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3097
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » ned črc 8, 2018 19:10

Jo, všechna ostatní zařízení běží OK.

Sítě jsem v tom PC už ráno vymazal a znovu nastavil. Výsledek stejný" hlavní vytrvale "ne", záložní "ano".

Taxem ten záložní router přesunul blíž k temu PC a prozatím to nechám pověšený na něm. Ale musím na to přijít.

Do nastavení APN se nedostanu, když sem ho instaloval, nepoznamenal sem si heslo, no.... ale už mám v plánu si sem pozvat servisáky naší vesncké wifi, ten to heslo zná (měl by).
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 18971
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv srp 9, 2018 19:27

Z toho horka uz mi stavkuje i mobil. Odmita se nabijet baterka. Nejdriv jsem laboroval s cistenim kontaktu, zdalo se, ze to pomaha, ale jen na chvili a pak prestalo i to. Prijdu z venku, dam mobil nabijet a on zacne blikat diodama, jako ze ne. A nenabiji. Pak mne napadlo ho dat na chvili do lednicky a ejhle, po vytazeni se nabije bez reci. Jen nevim, jestli to dela baterka nebo mobil. Nedavno jsem koupil novou (originalni), s tou se to deje, se starou napul chciplou ne. Ale kdyz byla nova, tak to obcas delalo taky a taky v lete. Mozna nova vere vetsi proud a vic se to zahriva. Evidentne je to na hrane. Ja taky, uz aby se ochladilo...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 32866
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » ned srp 12, 2018 16:33

Mně z těch w10 asi jednou yebne...... drahá tam má nainstalovaný balík Office (starší verze cca rok 2000, jen Word a Excel), aby jí to fungovalo s docx a xlsx, nahrál jsem jí tam při instalaci Office Compatibility Pack a vše fungovalo korektně až do minulého týdne, kdy bez zjevné příčiny to začalo při otevírání docx resp xlsx řvát "chyba při otevírání souboru" (ten samý soubor na mojem pc W7Profi + ten samý balík Office+Compatibility Pack bez problémů otevřu).

Zas*aný w10.

Nemáte někdo nápad / tip čo s tým? Přeinstalovávat celý Office se mi nechce.....

EDIT: obyčejné doc a xls to i nadále otvírá bez problémů
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 18971
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » ned srp 12, 2018 17:08

Nejprve bych zkusil odinstalovat a znovu nainstalovat ten Compatibility pack.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6489
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » ned srp 12, 2018 21:01

Vystoupit, nastoupit! Volala mi mama, ze ji zmizela lista zalozek ve Firefoxu. Samozrejme nevi jak se to stalo a neni to poprve. Posledne jsem to spravil, ale uz si nevzpominam, jak. Pry zkousela vsechno a nic. OK, TeamViewer, pripojim se a vidim. Proklikam vsechny nabidky, prepinam vzhledy, nic. Lista ma byt zobrazena a neni. Mama: A nepomohlo by restartovat pocitac? Ja: Pocitac ne, ale Firefox jsi snad restartovala, ne? Mama: Ne. Ja: #-o ](*,) Po restartu se samozrejme objevila. Tohle uz se opakovalo tolikrat, ze se vubec nedivim, ze supporty maji v manualu jako prvni restartovat. Mne to zas nenapadlo, protoze sam bych to udelal automaticky behem prvni minuty pokusu...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 32866
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod budo » pon srp 13, 2018 11:00

Co máte na monitoru?

Kytku.
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3861
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod -ant- » pát srp 17, 2018 8:39

pavproch píše:...Nemáte někdo nápad / tip čo s tým? Přeinstalovávat celý Office se mi nechce.....

EDIT: obyčejné doc a xls to i nadále otvírá bez problémů

Nainstaluj si Libre office, ten zvládne všechno a zdarma :).
Obrázek
Uživatelský avatar
-ant-
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1267
Registrován: čtv lis 30, 2006 13:33
Bydliště: Praha.

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » pát srp 17, 2018 10:12

Ja jsem uz psal davneji - OpenOffica a jeho derivaty jsou fajn na jednodussi Word dokumenty ale nezvladaji slozite a presne formatovani stranky. Vyplyva to z ruzneho zpusobu prace hlavne s okraji stranky v Linuxu/Unixu a Windowsu. OpenOffice a spol. jsou zalozene na Linuxu a windowsovske nastaveni prevadeji na Linuxovske, co vede k problemum (napr. kvuli zarovnani cisel - velikosti casti okraju).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6489
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Aldo » pát srp 17, 2018 12:57

Zdarec, asi to patří spíše do bazaru, ale tam zase nechodí elektrikáři. :)
Sháním 2 - 3 starší paměťové SD karty s kapacitou pod 1 G. Klidně kolem 250 - 500 MB by mi spolehlivě stačilo.
Kdyby měl někdo doma a chtěl se toho zbavit, tak víte, kde to máte poslat. :)
Péřové spacáky a oblečení do krutých podmínek. Jídlo do přírody. PROHORY.cz
Internetová půjčovna outdoorového vybavení PŮJČOVNA.PROHORY.cz
Horolezecké a skialpové kurzy. Lezecké pobytové zájezdy. HOROškola - HORSKESPORTY.cz
Uživatelský avatar
Aldo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2249
Registrován: ned čer 24, 2007 18:59
Bydliště: Kousek od Beskyd

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » pát srp 17, 2018 13:25

Neporadím, ale jen se přidám - nedávno sem sháněl pár kousků SD menší nebo rovno 2GB a byl to neskutečný potrat, všudě měli jen 4-8 a více Giga. Nakonec sem je sehnal myslím u CZC.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 18971
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Aldo » pát srp 17, 2018 13:43

2 G je zbytečně moc. Mi stačí do 1 G max.
Spousta lidí může mít doma ze starých foťáků a třeba nevyhodili.
Péřové spacáky a oblečení do krutých podmínek. Jídlo do přírody. PROHORY.cz
Internetová půjčovna outdoorového vybavení PŮJČOVNA.PROHORY.cz
Horolezecké a skialpové kurzy. Lezecké pobytové zájezdy. HOROškola - HORSKESPORTY.cz
Uživatelský avatar
Aldo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2249
Registrován: ned čer 24, 2007 18:59
Bydliště: Kousek od Beskyd

PředchozíDalší

Zpět na Pokec