Přechod 50 km - trénink

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod booze » čtv bře 7, 2024 14:45

Mam to od byvaleho kolegy.
Syrovatkovy protein zpusobuje zahleneni zaludecnich/ strevnich sliznic, tim je zpusobena nepruchodnost H2O do svalu, kterou potrebuji proti vytvareni laktatu (myslim ze to je kyselina mlecna). A ma to nejakou spojitost s frekvenci regenerace svalu.

Edit: Kyselina mléčná a laktát
Možná tě překvapíme, ale ve skutečnosti není kyselina mléčná a laktát úplně to samé. Jak to tedy je? Laktát je sůl kyseliny mléčné a z chemického hlediska je ochuzen o jeden proton. V momentě, kdy se kyselina mléčná zbaví protonu, stává se z ní laktát. Při intenzivní aktivitě tedy v těle nevzniká kyselina mléčná, nýbrž právě laktát. Ten může za pocit namožených nohou a případně i svalové horečky.
Naposledy upravil booze dne čtv bře 7, 2024 18:27, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8315
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod Etheric » čtv bře 7, 2024 15:30

booze píše:Frikulinske zavadeni pravdy a ohybani potravinarskych postupu a chemie.

Spíš jenom moje neporozumění textu na obale syrovátkovýho proteinu #-o
Dík za upozornění, koukl jsem, fakt to nejde odfiltrovat tak, aby se to dalo hodnotit jako samostatná látka. Takže ano, tohle je mléčný výrobek :twisted:
Ale kasein to má jinak. Tam je složení 100% micelární kasein. Z mléka sice je, ale už to neberu jako mléčný výrobek, nýbrž jako samostatnou látku. Že byla získána z mléka je druhotná informace..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8108
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod booze » čtv bře 7, 2024 15:35

Amen :supz:
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8315
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod apuka » čtv bře 7, 2024 15:54

GreyMouse píše:Syrovátkový protein rozhodně není "normalni susena syrovatka".
Uz jsi jako mike - vytahnes jednu vetu, ale dalsi ("vyrobci filtruji 'odpadovou' syrovatku, snazi se dal procistit aby ji zbavil co nejvetsiho mnozstvi jinych prisad...") jaksi "zapomenes" :twisted:
Kazdopadne, i kdyby dosahli 90-94%-ni obsah bilkovin, stale tam zustava 6-10% "neceho jineho", co pochazi z mleka (tuk, laktoza, mineraly, ...) - a hlavne je to stale ciste vyrobek z mleka, tj. "mlecny vyrobek".
GreyMouse píše:e to "odpad" (při výrobě tvarohu nebo sýrů, o smetaně silně pochybuju :wink:)
Mozna ne uplne pri systemu, jak se to v soucasnosti ve velkem dela. Ja jsem mel na mysli, jak se delavala smetana (zakysana) doma - nechalo se zkysnout mleko, na vrchu se vytvorila husta tukova vrstva, pod tim ta husta cast (tj. hlavne kasein) a na spodku syrovatka. To je podobny princip jako pri vyrobu syru a pouziti syridla, je jen "prirodnejsi" a pomalejsi. Jo, podoben vznikne syrovatka i pri vyrobe jinych kysanych mlecnych vyrobku, pokud se nemichaji.
GreyMouse píše:Myslím, žes to špatně pochopil. Nepřesné je označení "protein", pro výrobek s vysokým obsahem proteinu (prostě "zkratka", kterou zasvěcení znají), ale jinak bych řekla, že jde o sdělení, že tento proteinový prášek, je vyroben výhradně ze syrovátky.
Zase "mikovske" zduvodneni... Ne - je to proste nesmyslna veta. Jednoduse protein a bilkovina jsou synonyma, vzajemne zamenitelne, s naprosto stejnym vyznamem. Pokud je nekdo pouziva v odlisnem vyznamu, tak je to, jemne receno mateni pojmu. Jo - "protein s vysokym obsahem proteinu" :-) No a ze by se v jakekoliv interpretaci v cestine v souslovi "100% syrovátkový protein" tech 100% vztahovalo pouze ke slovicku "syrovatkovy", to snad nemyslis vazne . To by tam musela byt pripona "-ne", ne :wink:? (No jo, ja jsem nikdy ve skole cestinu neucil, tak to asi chapu spatne, docela bych uvital, kdyby mi nejaky Cech vysvetlil, podle jakeho gramatickeho pravidla by se to tak dalo pochopit.)
GreyMouse píše:hledat odpověď na otázku, jestli je vhodné dát si po sportovním výkonu syrovátkový protein nebo ne
Rekl bych, ze by se dala hledat odpoved i na otazku, jestli vubec ma velky vyznam se cpat nejakym syrovatkovym proteinem kvuli rustu svalove hmoty... Docela dost odborniku (specialistu na sportovni vyzivu, dokotru specializujicich se na tuto oblast tvrdi, ze ani ne...)
napr. tady píše:Aminokyselinové složení neumožňuje využití jako dominantní zdroj proteinů pro zvýšení zmasilosti a proto musí být vždy určité aminokyseliny doplněny z jiných zdrojů. Zejména v řadách kulturistů vznikl neopodstatněný mýtus o kvalitě syrovátkových proteinů. Využití pro účely podpoření nárůstu svaloviny je možné, ale dosažený výsledek je závislý na zvolené kombinaci s jinými proteiny.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16597
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod GreyMouse » pát bře 8, 2024 13:48

apuka píše:Uz jsi jako mike - vytahnes jednu vetu, ale dalsi ("vyrobci filtruji 'odpadovou' syrovatku, snazi se dal procistit aby ji zbavil co nejvetsiho mnozstvi jinych prisad...") jaksi "zapomenes" :twisted:

Kontext není něco, co ti z nepravdivého výroku udělá pravdivý, pokud ho mezi pravdivé zamícháš ;-).
Připomínám, že diskuze vznikla kvůli tomu, že booze tvrdil, že mléčné výrobky komplikují regeneraci (alespoň předpokládám, že laktací svalů nemyslel, že by svaly začaly produkovat mléko :-)). To, že je syrovátkový protein vyrobený z mléka (resp. jeho složky) nikdo nerozporoval, ale jde o to, jestli má v těle stejné účinky jako jiné, mnohem méně upravené produkty z mléka. Pokud by problémy způsobovala laktóza (sacharid), tak syrovátkový protein může v těle působit úplně jinak než sušená syrovátka (ta je sacharidy tvořena tak ze 3/4, zatímco syrovátkový protein obsahuje pouze jednotky procent sacharidů). K tomu se vztahovala moje připomínka, že nejde dát rovnítko mezi sušený syrovátkový protein a sušenou syrovátku.

apuka píše:Mozna ne uplne pri systemu, jak se to v soucasnosti ve velkem dela. Ja jsem mel na mysli, jak se delavala smetana (zakysana) doma - nechalo se zkysnout mleko, na vrchu se vytvorila husta tukova vrstva, pod tim ta husta cast (tj. hlavne kasein) a na spodku syrovatka.

Takže bychom se mohli shodnout na tom, že průmyslově se smetana vyrábí nejspíš úplně jinak než jak ty popisuješ domácí výrobu ;-)

apuka píše:No a ze by se v jakekoliv interpretaci v cestine v souslovi "100% syrovátkový protein" tech 100% vztahovalo pouze ke slovicku "syrovatkovy", to snad nemyslis vazne . To by tam musela byt pripona "-ne", ne :wink:?

Myslím ;-). "%" je pouze symbol, nikoli české slovo, koncovku si doplníš z kontextu (např. 1/2 procenta, 1 procento, 5 procent). Já jsem to v tomto případě přečetla jako "stoprocentně syrovátkový protein (myšleno proteinový prášek) s vysokým obsahem bílkovin". A smysl mi to dává. Na rozdíl od tvého výkladu ;-) (Čímž nechci podceňovat tvořivost marketérů a přeceňovat mentální schopnosti návštěvníků posilovny spadajících do kategorie silný jaké býk a chytrý rovněž tak :D)

apuka píše:Rekl bych, ze by se dala hledat odpoved i na otazku, jestli vubec ma velky vyznam se cpat nejakym syrovatkovym proteinem kvuli rustu svalove hmoty... Docela dost odborniku (specialistu na sportovni vyzivu, dokotru specializujicich se na tuto oblast tvrdi, ze ani ne...)

Do toho nevidím, nehodlám spekulovat. Ale i to, co jsi citoval, mi přijde ne jako "nemá to význam" ale spíš jako "samotný proteinový prášek nestačí". Takže bych se držela obvyklého "Produkt není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy".
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1981
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod booze » pát bře 8, 2024 14:17

Tak zas zmena laktat uz neni sul

Laktát není kyselina, ale naopak báze, nezpůsobuje tedy tento nárůst přímo acidózu ani není odpovědný za pozdější svalovou bolest, jak bylo dříve předpokládáno.[4] Kyselina mléčná ve skutečnosti ve svalech nevzniká.[5] Analýza glykolytické dráhy ukazuje, že v meziproduktech glykolýzy není k dispozici dost vodíkových iontů, které by neutralizovaly laktát na kyselinu mléčnou i kdyby k tomu byly podmínky.

Další chybnou domněnkou je tvrzení, že laktát je sůl, tedy neutrální molekula. Není a k trasportu přes bio-membrány potřebuje přenašeč.

Odpovědnost laktátu za vznik acidózy byla a je předmětem mnoha konferencí na poli sportovní fyziologie. Robergs et al. přesně sledovali pohyb protonů během glykolýzy.
Zdroj: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kyselin ... %8Dn%C3%A1
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8315
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod Mawenzi » pát bře 8, 2024 14:48

shrnuti pro laika je?
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9406
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod irem » pát bře 8, 2024 14:58

Laktat neni kyselina mlecna. A nevznika laktaci ;)

A navzdory tvrzeni boozeho byvaleho kolegy, neni jeho tvorba ovlivnena / zpusobena konzumaci mleka.
irem
účastník
účastník
 
Příspěvky: 272
Registrován: čtv kvě 24, 2018 7:14

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod booze » pát bře 8, 2024 15:06

K vyplavování laktátu ze svalu potřebuješ vodu. Nějaká součást syrovátkového proteinu dělá v žaludku a tlustém střevě sliz, přes který neprochází voda dobře takže máš pak problém s vyplavováním toho laktátu ze svalu.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8315
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod mike » pát bře 8, 2024 15:10

Zdroj? :twisted: To bys po konzumaci syrovatkoveho proteinu trpel dehydrataci.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49437
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod mike » pát bře 8, 2024 15:23

apuka píše:No a ze by se v jakekoliv interpretaci v cestine v souslovi "100% syrovátkový protein" tech 100% vztahovalo pouze ke slovicku "syrovatkovy", to snad nemyslis vazne . To by tam musela byt pripona "-ne", ne :wink:?

Ne. Pripony jsou v takovych pripadech spatne a pisou je lidi, co neumi poradne cesky.

apuka píše:No jo, ja jsem nikdy ve skole cestinu neucil, tak to asi chapu spatne, docela bych uvital, kdyby mi nejaky Cech vysvetlil, podle jakeho gramatickeho pravidla by se to tak dalo pochopit.

Viz treba tady: https://dotazy.ujc.cas.cz/odpovedi/?id_ ... 9&filter=1

Je to celkem jednoduche. Pokud je pred "%" mezera, bere se to jako samostatne slovo tj. 100 % cteme sto procent. Bez mezery je to koncovka, takze 100% je stoprocentni, pripadne stoprocentne. Pricemz souhlasim se zduvodnenim z odkazu: Příslovce stoprocentně vyjádřené číslicí a značkou tedy píšeme dohromady: 100%. Domníváme se ovšem, že vhodnější by bylo zapsat toto příslovce slovy, příp. číselně-slovně: 100procentně, protože zápis 100% se častěji užívá pro přídavné jméno stoprocentní. Tedy ze by bylo vhodnejsi to napsat slovne. Zvlast v tomhle konkretnim pripade.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49437
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod apuka » pát bře 8, 2024 15:49

GreyMouse píše:Kontext není něco, co ti z nepravdivého výroku udělá pravdivý, pokud ho mezi pravdivé zamícháš
Hm... Je pravdivy vyrok, ze "morska sul je vysusena voda z more", kdyz k tomu pridam hned dalsi vetu "voda se pred susenim cisti"? Neboli jednou kratkou vetou "morska sul je susena cistena/filtrovana voda z more".

Muj vyrok je to same - a Ty znovu potvrzujes, ze vytahujes jednu vetu z kontextu sdeleni. Cele sdeleni, co jsem ja puvodne napsal je zjednodusene zapsane v jedne vete "syrovatkovy protein je susena cistena/filtrovana syrovatka", coz je rozhodne pravdivy vyrok. Nepsal jsem nic, co vsechno se cistenim ze syrovatky odstranuje, to ale ani nebylo dulezite z hlediska celkoveho sdeleni, dulezite tam je, ze to nejsou jen ciste proteiny.

Muj prispevek uz az byl dusledkem Ethericovho tvrzeni, ze syrovatkovy protein neobsahuje nic z mleka, jen syrovatkove bilkoviny. Coz z logickeho hlediska (protein a bilkovina jsou ekvivalentni pojmy) je pravdou, ale z kontextu, ze "syrovatkovy protein" se tady pouzil ve smyslu vyrobku pod timto nazvem prodavaneho pravde neni.
GreyMouse píše:Takže bychom se mohli shodnout na tom, že průmyslově se smetana vyrábí nejspíš úplně jinak než jak ty popisuješ domácí výrobu
Jo, to se shodneme.
Prumyslne se nejdrive odstredenim udela sladka smetana, pote se k ni prida cerstve sladke mleko, aby melo tolik tuku, co mam mit zakysana smetana a smetanova kultura a tak se necha vykysnout.
Doma se to dela vice-mene vsechno najednou, jen na konci se odlije syrovatka, aby byl obsah tuku dostatecny.
GreyMouse píše:"%" je pouze symbol, nikoli české slovo, koncovku si doplníš z kontextu (např. 1/2 procenta, 1 procento, 5 procent). Já jsem to v tomto případě přečetla jako "stoprocentně syrovátkový protein
Fajn, mas pravdu v tom, ze kdyz neni mezi cislem a znakem % mezera, tak se to bere jako pridavne jmeno (resp. prislovce) a koncovka se doplni podle pouziti. Jenze ta koncovka v tomto pripade muze byt jak "-ne", tak i "ni". Ted mi vysvetli, podle ceho si myslis, ze tam spravne ma byt "-ne" a ne "-ni"? To, ze Tys to tak precetla a takto Ti to dava smysl, neni pravidlo. Ty jsi uz to tak precetla proto, ze mas nejake zkusenosti s timto vyrobkem - ale to znamena, ze tam vidis neco, co v tom spojeni explicitne bez dalsich znalosti vyjadreno neni.
Stejne tak ja (a nejspise i vetsina jinych lidi, kteri nepouzivaji tyto vyrobky) bych to precetl jako stoprocentni syrovatkovy protein a taky mi to dava smysl, protoze bez dalsich zde nenaznacenych znalosti je to ta spravna interpretace jen toho spojeni. Ono totiz "syrovatkovy protein" je oznaceni konkretniho druhu proteinu, takze se logicky vezme jako jedno oznaceni jedne veci, takze je potom logicka pripona "-ni" a pridavne jmeno pro "syrovatkovy protein".
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16597
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod mike » pát bře 8, 2024 16:13

apuka píše:Ted mi vysvetli, podle ceho si myslis, ze tam spravne ma byt "-ne" a ne "-ni"?

Vyplyva to z kontextu (to je to slovo, co po mne furt opakujes a stale mu nerozumis ;-)). V druhem pripade vyjde nesmysl, na ktery jsi poukazoval, takze plati ten prvni. Zas jsi ovsem nazorne predvedl, proc by bylo lepsi to napsat jednoznacne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49437
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Přechod 50 km - trénink

Příspěvekod mike » pát bře 8, 2024 16:39

A kdyz uz jsem u tech mezer, spravil jsem nazev vlakna, tam zase mezera chybela.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49437
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod booze » pát bře 8, 2024 16:54

mike píše:Zdroj? :twisted: .

Nemam a hledat to nebudu, verim mu cele leta, byl to jeho celozivotni konicek.
Je to stejne, jako kdyz te pred pocetim ochrani odparovani octu mezi nohama. 8)
a)Ano
b)Ne

Vim, ze odparovani octu, je dobre proti chemtrails, tak proc by nefungoval i na poceti. :rock:
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8315
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Přechod 50km - trénink

Příspěvekod mike » pát bře 8, 2024 17:03

booze píše:Je to stejne, jako kdyz te pred pocetim ochrani odparovani octu mezi nohama.

Jj, myslel jsem si to :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49437
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Přechod 50 km - trénink

Příspěvekod Olchor » pát bře 8, 2024 17:52

Náhodou - ten ocet by mohl dost dobře fungovat. Pravděpodobně by ani nedošlo k ničemu, co by mohlo k početí vést. :)
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1007
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: Přechod 50 km - trénink

Příspěvekod booze » pát bře 8, 2024 17:53

Nejsem si jist. Co octomilky? :mrgreen:
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8315
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Přechod 50 km - trénink

Příspěvekod Olchor » sob bře 9, 2024 9:36

Ale fuj. :)
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1007
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Předchozí

Zpět na Treking

cron