Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » stř led 31, 2018 14:30
@apuka: Tím jsi chtěl říct, že usušit doma maso pověšením na dva týdny do průvanu je nebo není problém, když nedokážu vytvořit podmínky jaké jsou při výrobě uheráku?
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř led 31, 2018 15:25
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16602
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » stř led 31, 2018 16:05
... ale asi se cestou domů stavím pro kus masa a sáček soli
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř led 31, 2018 17:05
Re: Jedlo na turach
od mike » stř led 31, 2018 19:00
GreyMouse píše:Řekla bych, že tak jednoduchý to s tím konzervováním solí nebude
Jasne, ze nebude Uherak, konkretne Pick, obsahuje E250, tedy dusitan sodny. Kdyby to bylo tak jednoduche, tak ho tam nedavaji. Ale botulin si holt nerisknou.
Dalsi vec je fermentace. Uherak se ockuje specialni bakterialni kulturou podobne, jako nektere syry.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř led 31, 2018 19:53
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16602
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od mike » stř led 31, 2018 20:02
No a jinak mam v ruce 40 dekovou sisku, co jsem dneska koupil, a na ni je napsano masny vyrobek trvanlivy fermentovany.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od mike » stř led 31, 2018 20:08
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř led 31, 2018 22:24
Ani v jednom jazyku tam neni ani slovo ofermentaci, pouze o zrani ("zrání", ne "žraní" )). A ani dlouhe video (madarsky) o vyrobe neobsahuje ani naznak, kde a kdy by se to melo dit.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16602
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od mike » stř led 31, 2018 22:56
Ty citaty na Necyklopedii pochazeji z clanku, co jsem kdysi cetl. Samozrejme jsou upravene, aby byly zabavnejsi, ale puvodni myslenka zustala. Uherak je zdravy podobne, jako jine fermentovane potraviny. Jsem si to zapamatoval, jogurty mi nedelaji dobre, a tak jim uherak, protoze je taky zdravy
Trochu jsem hledal a narazil na bakalarskou praci: https://dspace.vutbr.cz/bitstream/handl ... sequence=1. Cetl jsem jen zacatek, ale ten by ti mel stacit. Jestli Pick ockuji bakteriema si uplne jisty nejsem (mam pocit, ze jsem cetl, ze jo, ale ruku do ohne bych za to nedal), ale fermentace tam stejne probiha.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od sobb » stř led 31, 2018 23:00
No, a pak jsme dostali na ochutnání uzeného losa. Slané přiměřeně a prý se to udí při velice nízké teplotě po dlouhou dobu. Taky silně trvanlivé
Recepty neznám, ale asi to funguje. Něco k tématu třeba tu.
Ale je fakt, že to tam mají jednodušší, většinu roku je tam docela kosa
Jo a o sušených rybách se raděj ani nezmiňuju, v paměti zůstal hlavně ten smrad ...
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od booze » čtv úno 1, 2018 5:49
@suseni masa soli Maso musi byt umyte a nesmi na nem byt sucha krusta. Pokud nebylo dobre ususene zmodra a to nevim co znamena, ale nejedl bych to.
Pokud masu chces dodat chut, tak ho pred zasypanim naloz do koreni. Nekde na netu je presny recept (vyuzeno?)horcice, tabasco, cervena paprika kousky, susena cibule, suseny cesnek a neco zelene. Naplacas to na maso pak prohnetes a das pod sul. Je to celkem drbacka, ale vysledek je vyborny.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od Wiking » čtv úno 1, 2018 8:12
apuka píše:By me zajimalo, od,ud beres, ze pravy Pick uherak je fermentovany... To jsou spise napodobeniny, napr. "prave ceske uheraky" od Kosteleckych uzenin. Do nich se ale pridava startovaci kultura - do Picku ne.
..
Taky me docela udivuje ze PRAVY Pick neni fermentovany..
Ta fermentace zvysuje nejenom trvanlivost ale i znacne zlepsuje chut..
Ale pokud by nekdo mel zajem, tady je recept na domaci uherak )
Vyroba je slozita, neni to zadna rychlovka, vysledek ale stoji zato!
http://www.vyrobadomacichuzenin.cz/rece ... irka-macka
Jinak velmi zajimave cteni je bakalarska prace Dany Svobodove pod jmenem Bakterie ve fermentovaných masných výrobcích
Je to na netu volne ke stazeni, staci vygooglit
-
Wiking - účastník
- Příspěvky: 277
- Registrován: sob pro 8, 2012 6:32
- Bydliště: Dresden, obcas Brno.
Jedlo na turach
od FrantaKrajta » čtv úno 1, 2018 10:30
- FrantaKrajta
- nadšenec
- Příspěvky: 1106
- Registrován: sob říj 1, 2016 16:19
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » čtv úno 1, 2018 17:01
apuka píše:Ani v jednom jazyku tam neni ani slovo ofermentaci, pouze o zrani ("zrání", ne "žraní" )). A ani dlouhe video (madarsky) o vyrobe neobsahuje ani naznak, kde a kdy by se to melo dit.
Není to prostě tím, že všechny tepelně neopracované trvanlivé salámy jsou fermentované, tudíž považují za zbytečné to zmiňovat? (Salámy se dělí na tři velké skupiny v závislosti na tepelné úpravě, kterou během výroby prochází.)
V jedné diplomce jsem našla:
Fermentací rozumíme procesy, kdy působením mikroorganismů dochází k tvorbě kyseliny mléčné a dalších organických sloučenin. Zrání zahrnuje všechny procesy, které ve fermentovaných salámech probíhají od naražení díla do obalů až po konzumaci hotových výrobků.
@Mawenzi: Hledala jsem trochu v historii vlákna a narazila na tohle:
A včera:
Mawenzi píše:hodi se mit neco, co cloveku fakt chutna a ne ze ji salam proto, ze vydrzi...
Už tenkrát (před rokem a půl) se tam řešilo to, že jíš 4000 kJ denně a přibíráš. Slibovalas, že zkusíš jíst víc, ale mám pocit, že se změnilo jen to, že se rozšířil okruh potravin, se kterými máš nějaký problém . Ale tušíš, jak to dopadne, když postupně všechny potraviny zahrneš do skupiny "hnus k zblití" ?
FrantaKrajta píše:Tady porad nejaky salamy a pod., ale zkousel jste nekdo mletou cvrcci moucku?
Mawenzi píše:znama z ni hlavne pekla buchty a tak
Koukám, že jsem hodně pozadu, o buchtách z cvrččí mouky slyším poprvé
GreyMouse píše:... ale asi se cestou domů stavím pro kus masa a sáček soli
Dva kousky masa už jsou naložené v soli v lednici. Jeden plánuju dnes vyndat, zabalit do utěrky a dát sušit zpátky do lednice, druhý zkusím nechat v soli týden. Jsem na to fakt zvědavá.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv úno 1, 2018 17:20
GreyMouse píše:Není to prostě tím, že všechny tepelně neopracované trvanlivé salámy jsou fermentované, tudíž považují za zbytečné to zmiňovat?
Prislo mi, ze u nas je to zvykem (nebo povinnosti?) uvadet, zatimco jinde ne. Proste napisou zrajici a tim je to dane, u nas misto toho pisou fermentovane.
Wiking píše:Vyroba je slozita, neni to zadna rychlovka, vysledek ale stoji zato!
Hmm, nejak tam nevidim pridanou hodnotu proti kupovanemu. Pragandu (E250) tam ma taky, je s tim spousta prace a zalezi na dodrzeni podminek, ktere se nemusi dat ovlivnit...
GreyMouse píše:Dva kousky masa už jsou naložené v soli v lednici. Jeden plánuju dnes vyndat, zabalit do utěrky a dát sušit zpátky do lednice, druhý zkusím nechat v soli týden. Jsem na to fakt zvědavá.
Zkus pohledat nejake recepty. Uz je to docela dlouho, co jsem to cetl, ale matne si vzpominam, ze na dobe nalozeni v soli velmi zavisi a ze jde o hodiny. Jinak je vysledek moc slany.
Zkusim to taky najit, kachni prsa mam v lednicce. Jedno si udelam a druhe nalozim do soli
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od FrantaKrajta » čtv úno 1, 2018 21:12
Mawenzi píše:znama z ni hlavne pekla buchty a tak
chutnaly ? Pouziti jako mouka je jasny, mne spis zajimalo pouziti do sypke smesi jako protein, jestli je susena dost, jestli se nebude kazit prisypana do pytlicku s tou humus/quinoa/... smesi, jestli to tim zalitim vodou nebude mit treba uplne hnusnou chut, nevim. Sam jsem jedl hmyz jen smazeny. A uz nebudu plevelit vlakno momentalne o domacich uzeninach susenym hmyzem
- FrantaKrajta
- nadšenec
- Příspěvky: 1106
- Registrován: sob říj 1, 2016 16:19
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » pát úno 2, 2018 12:38
mike píše:Zkus pohledat nejake recepty. Uz je to docela dlouho, co jsem to cetl, ale matne si vzpominam, ze na dobe nalozeni v soli velmi zavisi a ze jde o hodiny. Jinak je vysledek moc slany.
Recepty jsou různý, někde je maso naložené v soli i dny až týdny (větší kusy). Přinejhorším si zahraju na hladovějící polární výpravu, která získala přesolený kus sušeného masa a zkouší ho uvařit, aby vyrobila něco poživatelného
První kousek masa ztratil za cca 24 hodin strávených v soli necelých 14 % hmotnosti (seschnul se z 385 na 332 g). Někde psali, že šunka je usušená, když ztratí 30 % původní hmotnosti, jinde 40 %. Můj kousek je libový, tak by to mělo být asi spíš víc
FrantaKrajta píše: A uz nebudu plevelit vlakno momentalne o domacich uzeninach susenym hmyzem
Klidně zapleveluj, vypadá to jako zajímavý zdroj bílkovin . Google mi ale nabídnul jen nějaký tyčinky, na mouku jsem narazila jednou a byla vyprodaná
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od FrantaKrajta » pát úno 2, 2018 18:54
- FrantaKrajta
- nadšenec
- Příspěvky: 1106
- Registrován: sob říj 1, 2016 16:19
Re: Jedlo na turach
od mike » pát úno 2, 2018 20:56
GreyMouse píše:První kousek masa ztratil za cca 24 hodin strávených v soli necelých 14 % hmotnosti (seschnul se z 385 na 332 g). Někde psali, že šunka je usušená, když ztratí 30 % původní hmotnosti, jinde 40 %. Můj kousek je libový, tak by to mělo být asi spíš víc
Sakra, nenapadlo mne kachni prso predem zvazit. Holt to ted zvazim pred uskladnenim na tri tydny.
No a taky mne nenapadlo, ze kdyz to vybalim dalsi den ve stejnou dobu, tak to neni 12 hodin, ale 24 Snad to teda nebude presolene... Kdyz tak to poslu Mawenzi
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » pon úno 5, 2018 12:40
A moc nerozumím ani tomuhle:Zatím se cena cvrččí mouky pohybuje od tisíce do dvou tisíc korun za kilo.
Že by vegan odmítající vejce, mléčné výrobky a med vesele pojídal mleté cvrčky dovážené přes půl zeměkoule?Navíc cvrček necítí bolest, takže je podle Huškových zkušeností přijatelný i pro některé vegetariány a vegany.
A tohle vyloženě pobavilo:
„Když jsme přemýšleli, jaký hmyz zvolit, tak druhou alternativou byl moučný červ. Na toho ale na přednáškách, kde se ptám, co jsou možní zákazníci ochotni akceptovat, reaguje jen pár lidí. Cvrček vychází nejlépe. Je to taková pohádková postava, lidé se ho nebojí,“ vysvětluje Hušek.
No, já asi zatím zůstanu u kuřecího, vepřového a hovězího a cvrčky budu pozorovat z povzdálí
mike píše:Sakra, nenapadlo mne kachni prso predem zvazit... No a taky mne nenapadlo, ze kdyz to vybalim dalsi den ve stejnou dobu, tak to neni 12 hodin, ale 24
Určitě se do ničeho většího v těchto dnech nepouštěj, asi nemáš nejlepší horoskop
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » pon úno 5, 2018 17:10
Jsem fakt zvedav, jak to maso dopadne. Po vytazeni ze soli melo asi tak tretinu tloustky, co puvodne. Dokonce i kuze byla vyrazne tenci. Za tri tydny se uvidi, nastesti mi sul az tak nevadi
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od FrantaKrajta » pon úno 5, 2018 18:09
Dovazet to pres pul zemekoule se mi taky nechce, to trochu ztraci smysl... Pockam na nejakou ceskou farmu (Cvrcci hnizdo ) Cenove jsem videl thajske cvrcky mlete susene za cca 28$ kilo, mozna se obetuju a jedno baleni v ramci vyzkumu zusim O kolik je to drazsi v porovnani se susenym masem nevim, ale kdyz zapocitam energie na ususeni masa a ztratu vahy cca 60%...Na Alibaba jsou i za 21$/kg, ale celou peletu toho dovazet opravdu nehodlam (plus clo, dph, dovoz "potravin" a komplikace s tim, uff)
- FrantaKrajta
- nadšenec
- Příspěvky: 1106
- Registrován: sob říj 1, 2016 16:19
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » pon úno 5, 2018 19:04
napsala sem zname dotaz na ty suseni cvrcky
Greymouse
ja se snazila pridat na jidle ale dlouho mi to nevydrzelo, myslim, ze konec prazdnin to zas vse selhalo tak proste znova a lepe...
je fakt, ze salam clovek "muze dycky" dokud to neni uz to jediny, co basti... ale jasne, porad ho snim, pridala sem salam misto syru, ktery sou zas na ustupu, ale kdyz na vec prijde, zvladnu jist to samy furt dokola, kdyz je hlad. Ale asi vzdycky prijde to obdobi prejezenosti. Uz mi ani nechutnaj ty raw tycinky, ani ty co mi driv chutnali, protoze sem to zrala na vyletech furt, normalne mi prestava chutnat cokolada, nezvladnu snist na posezeni ani pulku, natoz celou, coz treba loni nebo predloni by snad ani neustala nalet
ale zas sem se mozna dobrala po letech do stadia jak se rika, ze vysokoprocentni coko staci dilek... me stacej 3 coz je porad lepsi nez cela tabulka, driv bylo nemyslitelny, ze by me 3 dilky zastavily
mike
su fakt zvedava, co tvoje maso. Ja samozrejme nic nestiham a krz sklerozu dokola jen obiham czechpointy, takze si pockam asi na ty vase vysledky
Re: Jedlo na turach
od scinkk » pon úno 5, 2018 19:12
S cvrcky ze zverimexu bych fakt neexperimentoval, kupuji je pro agamy a i pro ty bych klidne vyhledal lepsi zrdroj
-
scinkk - inventář fóra
- Příspěvky: 3505
- Registrován: pon dub 2, 2012 12:06
Re: Jedlo na turach
od mike » pon úno 5, 2018 19:17
Potencional?! To neni slovo, ale vtip. Kterym se vysvetluje, proc je blbost potencionalni misto potencialni.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od scinkk » pon úno 5, 2018 19:26
potencial jsem myslel spis pro ty blazny jako jsou vegetaariani . Na druhou stranu ta vec, jako zrdroj proteinu, muze casem byt dost konkurenceschopna, co se tyce ceny. Rikam, me to nijak nelaka, nevidim k tomu duvod, ale nikdy nerikej nikdy
-
scinkk - inventář fóra
- Příspěvky: 3505
- Registrován: pon dub 2, 2012 12:06
Re: Jedlo na turach
od mike » pon úno 5, 2018 19:29
Co to ma co delat s vegetariany? Cvrcek snad neni zivy tvor?
Ti nevim, to by musela byt fakt nouze. Zatim mi jako nejlepsi zdroj proteinu prijde dobre maso Kdyz si vzpomenu, jak jsem zkousel raw tycinky s konopnym proteinem
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od scinkk » pon úno 5, 2018 19:50
no nevim, na to ti odpovi nejaky vegetarian, ale hadam, ze jim obecne vadi spis zabijeni obratlovcu Ostatne ty tycinky uz nekomu prodavaji a hadam ze na 99 % prave teto skupine
-
scinkk - inventář fóra
- Příspěvky: 3505
- Registrován: pon dub 2, 2012 12:06