Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od mike » úte led 8, 2019 19:40
GreyMouse píše:No nevím, všechny ostatní, který jsem našla, jsou pro rybáře, resp. pro ryby
Mas snad neco proti rybam?
GreyMouse píše:Nechci moc hanět výsledky svých pokusů, ale tady bych taky věřila spíš té velkovýrobě. Předpokládám, že jejich vejce budou pasterovaná, na rozdíl od těch domácích, tudíž asi bezpečnější.
Jj, tohle je celkem zasadni bod. O Vanocich jsem delal Vitello Tonato a rozhodoval jsem se, jestli ho udelat spravne z domaci majonezy (vejce a olivovy olej) nebo bezpecneji z kupovane. Vyhrala opet kupovana.
sobb píše:Mám hlavně obavu, že budou na tuhle výrobu používat vejce stará anebo z různých důvodů neprodejná. Ale třeba jen sejčkuju
Mam pocit, ze je to docela pouzivana prymyslova surovina, a tak se bude vyrabet ve velkem. Pak tohle spis pada.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od sobb » úte led 8, 2019 19:44
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » úte led 8, 2019 19:47
Horsi je takova strouhanka, jelikoz to je v zasade odpadni produkt z toho, co se do pekaren vrati a co vymetou z pod pece
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od sobb » úte led 8, 2019 19:56
Každopádně to pro mě není úplně důvěryhodný produkt, po kterém toužím. Zvlášť po tom, co psal Olchor
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » úte led 8, 2019 19:59
Ze Olchorovi nechutnala jedna varianta jeste neznamena, ze tobe nebude chutnat jina Ale samozrejme by bylo lepsi, kdyby se nasel nekdo, kdo muze doporucit nejakou osvedcenou.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od sobb » úte led 8, 2019 20:36
Je to docela rozpracovaný systém posuzování, ale mění se to. Za nás (tedy v době mého pobytu na Alma Mater) byly ještě tři kategorie, teď už tuším jen dvě.
Každopádně neprodejná = s vadami - povrchovými nebo vnitřními.
Vejce stará jsou ta, která se již nesmí v obchodě prodávat a jsou stažena z oběhu. Jsou tam nějaké přesné počty dní od snůšky.
Olchorův poznatek je pro mě podstatný, dokud se neozve někdo důvěryhodný, kdo je naopak s takovýmto produktem spokojen a chutná mu Kilovku si na ochutnání fakt kupovat nebudu
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » úte led 8, 2019 20:46
sobb píše:Každopádně neprodejná = s vadami - povrchovými nebo vnitřními.
Konkretne to znamena co? Rozbite, praskle? Nebo jen divne flekate?
sobb píše:Vejce stará jsou ta, která se již nesmí v obchodě prodávat a jsou stažena z oběhu. Jsou tam nějaké přesné počty dní od snůšky.
Takove mam obvykle v lednicce
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od sobb » úte led 8, 2019 21:54
Ohledně spotřeby vajec je rozdíl, kdy se mohou ještě prodávat a trvanlivost pro spotřebitele. (21, 28 dní?)
Ale sušit chceš asi ta čerstvější.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » stř led 9, 2019 1:46
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Olchor » stř led 9, 2019 8:38
- Olchor
- nadšenec
- Příspěvky: 1007
- Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
- Bydliště: Blansko
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » stř led 9, 2019 11:34
Olchor píše:Kdysi jsem dělal pokusy se sušením vajec. Usušit není problém, ale problém byl dokonale rozemlít na jemný prášek. Větší zrnka se pak nedaří rehydratovat, zůstanou tvrdá.
S tímhle jsem vůbec problém neměla, usušenou hmotu jsem ani nemlela, stačilo ji rozmačkat. Ale já ušlehala z bílků sníh, do něj jsem vmíchala žloutky a až tuhle pěnu dala sušit; pokud jsi sušil vejce jen rozklepnutá a zamíchaná, mohl být rozdíl v tom. Já měla po usušení docela křehkou hmotu, která se dost rozdrolila už když jsem ji seškrabávala z plechu, na kterém se sušila.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Olchor » stř led 9, 2019 14:27
- Olchor
- nadšenec
- Příspěvky: 1007
- Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
- Bydliště: Blansko
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » stř led 9, 2019 16:36
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od sobb » stř led 9, 2019 18:46
Zdravotně nezávadná být musí, s kvalitou to bude, oproti vejcím určených k prodeji, horší. A o kvalitu mi v tomto případě jde a proto bych preferovala sušená vejce z lepších vajec. Což u průmyslové výroby asi nebudemike píše:Furt by ale melo byt zdravotne nezavadne, ne? V tom pripade nevidim moc problem.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » stř led 9, 2019 18:56
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od sobb » stř led 9, 2019 19:14
Možná jsem předpojatá, ale tuším, že nevede
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » stř led 9, 2019 19:18
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od sobb » stř led 9, 2019 21:37
U Many se o kvalitu příliš nebojím, z tohoto ohledu bude celkem ok
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » stř led 9, 2019 21:43
Nemyslel jsem kvalitu, ale pozivatelnost
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od sobb » stř led 9, 2019 21:47
Jo, jenže důležitý je oboje
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » stř led 9, 2019 21:48
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od sobb » stř led 9, 2019 21:59
Jinak mi říkali původní majitelé Many, že recenzi nepsali ani neplánují. A že si ani nemyslí, že je to vyloženě nepoživatelné, ale že je v té chuti něco, co jim prostě vadí.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » stř led 9, 2019 22:02
Skoda. Pak jsou tam jen same kladne recenze a nachytaji se dalsi.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od sobb » stř led 9, 2019 22:08
Spousta lidí spousta chutí, jejich kolegovi to prý zase velice chutná (a proto si to koupili taky)
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte led 15, 2019 10:26
GreyMouse píše:...Napadá mě jenom nalít rehydrovanou vaječnou hmotu do hrnce, ve kterém se ohřívá voda na zalití instantního jídla. Po ztuhnutí vejce vylovit a sníst jako předkrm nebo i s vodou nalít do jídla, ke kterému by se vejce hodila; např. čočka s vejcem by mohla být jedlá. Asi bych to mohla i zkusit, myslím, že trochu sušených vajec ještě někde mám.
Tak ne, tudy cesta nevede, vyfukovám tohoto kouře do vody zlato nevzniká . Představovala jsem si rozšlehané vejce nalité do vařící polévky, které vylepší chuť, vzhled, výživové hodnoty a neumaže hrnec. Jenže na čočku ohřívám vody jen málo, takže po vlití vaječného prášku rozmíchaného ve vodě (cca 60 g) se voda výrazně ochladí, vejce hned neztuhne a po zamíchání za účelem urychlení procesu vznikne nepříliš vábně vypadající sraženina, která se s chutí přilepí na hrnec. I přes první zklamání jsem to nevzdala, když se voda zase ohřála a vejce srazilo, tak jsem tím zalila porci instantní čočky a nechala odstát. Sníst se to sice dalo, špatně mi po tom nebylo, ale rozhodně by to nebylo jídlo, na které bych se těšila. Když už čočku, tak radši samotnou nebo s kusem salámu a čistý hrnec
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od vonkreuz » úte led 15, 2019 10:40
Na škole se učí 28 dni jako max. trvanlivost od snášky. Nejde ani tak o trvanlivost obsahu, jako odolnost skořápky vůči pronikání externího "znečištění", např. zarodky salmonely. Křepelčí vejce jsou snad až 60 dní, protože mají tvrdší skořápku a jsou proto odolnější. Samozřejmě při skladování v chlazeném prostoru.sobb píše:Ohledně spotřeby vajec je rozdíl, kdy se mohou ještě prodávat a trvanlivost pro spotřebitele. (21, 28 dní?)
Ale sušit chceš asi ta čerstvější.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Jedlo na turach
od Etheric » čtv led 24, 2019 10:17
Taky je sušim /taky našlehaný, kvůli rehydrataci/ Každý vejce rozklepnu zvlášť, kdyby náhodou bylo špatný, což se občas může stát, ale to je spíš následek špatnýho skladování - typicky dveře lednice, kde se mění teplota jak na běžícím páse.
Skladování vajec - potři je minerálním olejem, dej do kartonovýho obalu na vejce, dej to do sklepa a výdržej ti dlouho, prej až rok, já zkoušel max 6 měsíců a pohoda. Vajca jen potřebujou stálou teplotu a hlavně uložit špičkou dolu, jinak se zkazí. Úspěšně lze dlouhodobě skladovat jenom kvalitní vejce, ať už je konzervuješ jakkoliv. Pokud kvalitní vejce nemám, tuto surovinu v jídelníčku radši vynechám
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8103
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » čtv led 24, 2019 16:16
Etheric píše:Vejce - běžte se podívat, kde přichází na svět "vejce nosnic v klecích" nebo "vejce nosnic v halách".
Nestraš. Pokud nemáme domácí, kupuju vejce od slepic v halách, protože doufám, že tam mají ty chuděrky aspoň o trochu lepší podmínky než v klecích (viz nedávná reportáž v televizi)
Pokud si to dobře pamatuju, babička nakládala čerstvá vejce do vodního skla (naskládala je do velké sklenice na okurky a zalila). Naložila je v létě, když slepice nesly víc vajec než rodina zvládla spotřebovat, a spotřebovávaly se v zimě (tj. po pár měsících), když nesly málo. Ale nevím, jestli ta naložená vejce měla úplně stejné vlastnosti jako čerstvá nebo se na nich delší skladování nějak negativně podepsalo a dávala se jen do těsta, kde to nebylo poznat.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » čtv led 24, 2019 16:32
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv led 24, 2019 16:35
GreyMouse píše:Nestraš. ...
Neco podobneho ti rekne snad kazdy, kdo mel tu smulu a navstivil podobnou potravinarskou "vyrobu". Znam lidi, co po brigade uz nikdy nevzali do huby uzeninu (to jeste nebyly dnesni Kostelecke uzeniny, to by zas nevzali do huby vegetariana ) Nebo spoluzaci, co opakovali na VS rocnik a museli na semestr na brigadu do menzy (pro mladsi: za komousu povinne). Ti uz tam pak taky nikdy nejedli. Nekdy je proste lepsi nevedet
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49432
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27