Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od mike » pát dub 9, 2010 23:25
sobb píše:tak to do pondělka přežiju na muesli a pak si něco koupím
V pondeli se uz obvykle na vesnicky koukam z ptaci perspektivy
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od sobb » pát dub 9, 2010 23:27
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » pát dub 9, 2010 23:36
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od volnasek » úte dub 13, 2010 7:25
Jinak skutečně stačí posolit jakoukoliv tekutinu. Dobré jsou bujóny z kostky. Slaný čaj je hnus, ale hovězí vývar snesu.
chcete říct, že ráno někdo hodíte do petky bujon a to pak celej den pijete???
- volnasek
- nováček
- Příspěvky: 52
- Registrován: pát lis 13, 2009 12:49
Re: Jedlo na turach
od Schnappi » úte dub 13, 2010 20:00
Ono to samozřejmě bude dáno i pestrostí stravy - předloni jsme měli výborný nápad nahradit neskladný šišatý chleba placatými tortilla plackami - no, první dvě ušly, pak se další dala s nějakým tím přemáháním sníst a zbytek jsem se naučil z duše nenávidět.
Salámy a klobásky nesmí v batůžku chybět a na rozdíl od Mike nepohrdnu ani Křemešníkem (proč taky?). Paštiky taky vozím, ale radši ty salámky, klobásky...
-
Schnappi - inventář fóra
- Příspěvky: 3349
- Registrován: pát lis 24, 2006 10:51
- Bydliště: Jihovýchod ČR
Re: Jedlo na turach
od mike » úte dub 13, 2010 20:12
Schnappi píše:...a na rozdíl od Mike nepohrdnu ani Křemešníkem (proč taky?).
Protoze je to hnus a parodie na uherak. Nevim, co do toho davaji, ale nikdy v zivote jsem nemel ze salamu koprivku a z tohodle jo. Zkouseno opakovane, protoze jsem tomu nechtel verit, 100% uspech. Nejspis nejake Ecko nebo koreni. Navic jsem po tom krkal jak namornik a s chuti praveho uheraku to nemelo moc spolecneho; chut masa je prebita korenim, asi vedi proc.
Nekde jsem nasel slozeni, ktere mluvi za vse:
KŘEMEŠNÍK UHERÁK o složení: vepřové maso 70 %, vepřové sádlo 30 %, jedlá sůl, startovací kultury, směs koření, hořčice, extrakty koření, dextróza, cukr, stabilizátory E250, E252, antioxidant E301. Obsah soli max. 4,2 %. Obsah tuku max. 47 %.
Kvalitni fermentovana uzenina ma okolo 150% masa a to neni preklep, znamena to, ze na 100g hotoveho vyrobku se pouzije 150g cerstveho masa a tech 50g je voda, ktera se vypari behem zrani.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Rujir » úte dub 13, 2010 22:40
mike píše:Kvalitni fermentovana uzenina ma okolo 150% masa a to neni preklep, znamena to, ze na 100g hotoveho vyrobku se pouzije 150g cerstveho masa a tech 50g je voda, ktera se vypari behem zrani.
Prdlajs sa do toho rozumiem, takze to neber ako vyryvanie, ale existuje taka vobec v nasom regione? Napada ma tak Prosciutto, Schwarzwald, nespomieniem si ako volaju Srbi a Spanieli podobny bazmek. Ale na Slovensku a v Cechach nieco povodne, co by obsahovalo 150% masa?
Re: Jedlo na turach
od mike » úte dub 13, 2010 22:58
Odbornik nejsem, jen mi tyhle veci chutnaji a korelace mezi kvalitou surovin a chuti si nelze nevsimnout Dokonce je to pry zdrave a fermentovane maso funguje podobne, jako treba jogurt. Rad tomu verim
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Petras » stř dub 14, 2010 2:21
Pokud to je otázka, tak ne. Pokud to je návrh, tak ano!
-
Petras - inventář fóra
- Příspěvky: 4055
- Registrován: stř úno 22, 2006 18:59
- Bydliště: Mám
Re: Jedlo na turach
od uplne jinej martin » stř dub 14, 2010 9:46
mike píše:Neboj, neberu Nevim a tipnul bych, ze spis ne.
Nevím, jestli zrovna 150%, ale slušný věci se najdou ve všemi tolik proklínaném Lidlu. Pokud se člověk pozorně kouká a koupí ty vyrobený u našich západních německých sousedů.
Onehdá jsem si tam koupil vepčový maso ve vlastní šťávě, plechovka 300 g za asi 30 Kč, 90 % masa, a opravdu, po otevření flák masa, trocha tuku na povrchu, když jsem do toho kousl tak jsem se divil, jak může bejt konzerva tak dobrá! To bylo čistý maso.
Před měsícem dvěma jsem tam koupil paprikáš, 650 g asi za 4,5 € a cedule říká 120 g masa na 150 g salámu.
-
uplne jinej martin - nadšenec
- Příspěvky: 1763
- Registrován: ned led 9, 2005 21:41
- Bydliště: Pragl
Re: Jedlo na turach
od zbuddy » stř dub 14, 2010 10:02
-
zbuddy - Moderátor
- Příspěvky: 12351
- Registrován: pát úno 16, 2007 9:59
- Bydliště: Kladno, rodiště Orłowa, Kolbenka v Práglu
Re: Jedlo na turach
od Semo » stř dub 14, 2010 10:22
Na kratke vylety (do 3 dni) alebo ako jedlo na zaciatok niecoho dlhsieho pouzivame kuracie flaky masa, znacne nakorenene a robene pomaly, aby sa vysusili. 2 dni to vydrzi a clovek zbytocne nezerie konzervanty a pod.
- Semo
- účastník
- Příspěvky: 905
- Registrován: čtv kvě 15, 2008 22:12
- Bydliště: Praha, obcas Kosice
Re: Jedlo na turach
od Petras » stř dub 14, 2010 19:59
Pokud to je otázka, tak ne. Pokud to je návrh, tak ano!
-
Petras - inventář fóra
- Příspěvky: 4055
- Registrován: stř úno 22, 2006 18:59
- Bydliště: Mám
Re: Jedlo na turach
od Semo » stř dub 14, 2010 22:50
No ze mam dnes dobry den, tak to tu odpisem:Petras píše:Lidi co kupujete nejen uzeninu v Lidlu,přečtěte si proboha složení váma vychvalovaných výrobků :vom: :vom: :vom:
Zamecka klobasa s peprem:
100g klobasy je vyrobeno z 172g masa.
veprove maso, jedla sul, koreni (0.5% pepre) a extrakty z koreni, glukoza, glutamat sodny, aroma, citrat sodny, maltodextrin, askorbat sodny, isoaskorbat sodny, startovaci kultury, dusitan sodny. Obsah tuku max 35%, obsah soli 5.5%
Co je na tom take zavadne? Alebo len tak pindas chujoviny bez argumentu?
Az na glutamat sodny tomu nic nie je. A aj ten sa v mnozstve v akom zeriem tu klobasu nejak extra neprejavi (aj keby nieco robil - skodlivost nie je dokazana). A dusitan sodny mi nijak extra nevadi, pretoze radsej trocha dusitanu ako trocha botulinu. Askorbat sodny je vitamin C isoaskorbat s. iba jeho izomer.
Ocenim napisane zlozenie udenin a konzerv, ktore ty zeries na treku. Nie som nijak vysadeny na Lidl a ked tu napises lepsi tip, urcite to plno ludi oceni.
- Semo
- účastník
- Příspěvky: 905
- Registrován: čtv kvě 15, 2008 22:12
- Bydliště: Praha, obcas Kosice
Re: Jedlo na turach
od mike » stř dub 14, 2010 23:35
Dusitanu sodnemu (E250) se u nas bohuzel moc vyhnout neda, ale treba v italskych susenych sunkach neni a neslysel jsem, ze by Italove vymirali na botulinismus. Schvalne se nekde koukni na slozeni parmske sunky. Maso a sul, nic vic.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Petras » stř dub 14, 2010 23:49
Semo píše:1. ..Co je na tom take zavadne?...
2. ...len tak pindas chujoviny bez argumentu?...
3. ...ty zeries na treku...
1.Pokud ti toto složení připadá normální ,tak ti přeji pevné zdraví a to oboje ČÍTAJ
2.No podle toho složení co jsi nám sem laskavě napsal,zjevně "chujoviny bez argumentu" nepindám.
3.Já většinou jím,a tu tvou "Zameckou klobasu s peprem" bych fakt raději nežral
Pokud to je otázka, tak ne. Pokud to je návrh, tak ano!
-
Petras - inventář fóra
- Příspěvky: 4055
- Registrován: stř úno 22, 2006 18:59
- Bydliště: Mám
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv dub 15, 2010 0:07
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Semo » čtv dub 15, 2010 2:11
Takze argument ziaden a vlastne zlozenie taktiez nie. Podla predpokladu.Petras píše:1.Pokud ti toto složení připadá normální #-o ,tak ti přeji pevné zdraví a to oboje ČÍTAJ
2.No podle toho složení co jsi nám sem laskavě napsal,zjevně "chujoviny bez argumentu" nepindám.
3.Já většinou jím,a tu tvou "Zameckou klobasu s peprem" bych fakt raději nežral :wink:
Ochucovadla koncia glutamatom. Dalej su to konzervanty, antioxidanty a stabilizatory. Pri prenosnom jedle vidim ich prinos.mike píše:Trochu moc ochucovadel na muj vkus.
Sme vo vlakne "Jedlo na turach", a nie "Gurmani na Karlstejne", takze za podstatny faktor povazujem aj vydrz potravin tyzden v teple. Kolko vydrzi parmska sunka? Netvrdim, ze dusitan sodny je zdraviu prospesny, ale tipujem, ze viac ludi zomrelo na botulin ako na dusitan.mike píše:Dusitanu sodnemu (E250) se u nas bohuzel moc vyhnout neda, ale treba v italskych susenych sunkach neni a neslysel jsem, ze by Italove vymirali na botulinismus. Schvalne se nekde koukni na slozeni parmske sunky. Maso a sul, nic vic.
- Semo
- účastník
- Příspěvky: 905
- Registrován: čtv kvě 15, 2008 22:12
- Bydliště: Praha, obcas Kosice
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv dub 15, 2010 2:43
Semo píše:Ochucovadla koncia glutamatom. Dalej su to konzervanty, antioxidanty a stabilizatory.
jedla sul, koreni (0.5% pepre) a extrakty z koreni, glukoza, glutamat sodny, aroma, citrat sodny, maltodextrin
citrat sodny meni kyselost, maltodextrin asi naopak, ale proc to tam doopravdy cpou netusim. I kdybys mel pravdu, je jich tam az dost.
Semo píše:Pri prenosnom jedle vidim ich prinos.
Gumova klobasa by vydrzela jeste vic a byla levnejsi. Urcite ji v Lidlu nekde maji
Semo píše:Sme vo vlakne "Jedlo na turach", a nie "Gurmani na Karlstejne", takze za podstatny faktor povazujem aj vydrz potravin tyzden v teple. Kolko vydrzi parmska sunka? Netvrdim, ze dusitan sodny je zdraviu prospesny, ale tipujem, ze viac ludi zomrelo na botulin ako na dusitan.
Klidne bych si vsadil na opak, kdyby se bralo dlouhodobe hledisko (dusitan sodny je karcinogen), ale to se dost tezko zkouma. Tyden v teple vydrzi pravy uherak (Pick), o tomhle bych si i pres konzervanty dovolil pochybovat. Nenacata parmska sunka nejspis vydrzi v teple tydny, s rezem je problem, ale to u vseho. Ovsem klobasek vyrobenych podobnou technologii bez konzervantu bych se vubec nebal. V Italii jsem mel s sebou Motsettu, coz je je taky neco jako susena sunka a v hodne velkem teple vydrzela nacata 3 dny a vydrzela by dyl, kdybych ji nesezral Na konzervaci kvalitniho masa by mela stacit sul, ten dusitan se tam pridava i z jinych duvodu (barva, chut, lepsi uzeni).
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Petras » čtv dub 15, 2010 3:25
Semo píše:...Ochucovadla koncia glutamatom. Dalej su to konzervanty, antioxidanty a stabilizatory. Pri prenosnom jedle vidim ich prinos...
..ty seš fakt talent,do čeho děláš ,do Fčel ?..
Chce to trochu praxe ,na netu všechno nevyčteš.
Pozjišťuj si něco k tématu a neplácej
Pokud to je otázka, tak ne. Pokud to je návrh, tak ano!
-
Petras - inventář fóra
- Příspěvky: 4055
- Registrován: stř úno 22, 2006 18:59
- Bydliště: Mám
Re: Jedlo na turach
od uplne jinej martin » čtv dub 15, 2010 7:04
Semo píše:Ocenim napisane zlozenie udenin a konzerv, ktore ty zeries na treku. Nie som nijak vysadeny na Lidl a ked tu napises lepsi tip, urcite to plno ludi oceni.
http://www.ciao.de/Lidl_Gebirgsjager_Salami__1152569
Schweinefleisch, Kochsalz, Zuckerstoffe (Lactose, Glucosesirup, Dextrose, Saccharose), Gewürze, Antioxidationsmittel, Ascorbinsäure, Konservierungsstoff: Natriumnitrit, Rauch;
/sorry před sebou mám složení jen ve fi a se jazycích)
vs
PAPRIKÁŠ
Sůl max. 4,0% obsah tuku max. 50%
Složení: vepřové maso; hovězí maso; směs přírodního koření; cukry; zvýrazňovač chuti E621; stabilizátor E316; startovací kultury; paprikový extrakt E160c; potr.barvivo E120; dusitan.solicí směs obohacená jódem (jedlá sůl + konzervant E250) http://www.masna-pribram.cz/
Prostě v konzervě jsou konzervanty, od toho to je konzerva a proto to vydrží rok a nezkazí se to.
Co se týká uzenin v Lidlu, tak právě proto, že si přečtu složení. Ano, je to standardní německý buřt, nicméně standardní německý buřt je dvakrát lepčí, než výběrový český. U sousedů je to národní jídlo a taky na rozdíl od nás nežerou rádi sračky. Neříkám, že 100 % sortimentu.
-
uplne jinej martin - nadšenec
- Příspěvky: 1763
- Registrován: ned led 9, 2005 21:41
- Bydliště: Pragl
Re: Jedlo na turach
od tuso » čtv dub 15, 2010 9:52
Re: Jedlo na turach
od pavproch » čtv dub 15, 2010 9:55
mám pravidelný zdroj vlčkobásek (řezník Vlček z Frenu, proto vlčkova klobása alias vlčkobás... ) dělaných pouze z masa (a pouze pro známé... ) za stošede za kilo....
mňam... du žrať, bo se dostal Pavlova
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28324
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Jedlo na turach
od tuso » čtv dub 15, 2010 10:54
pavproch píše:nesouhlas!
mám pravidelný zdroj vlčkobásek (řezník Vlček z Frenu, proto vlčkova klobása alias vlčkobás... ) dělaných pouze z masa (a pouze pro známé... ) za stošede za kilo....
mňam... du žrať, bo se dostal Pavlova
A s čím nesouhlasíš? Nemyslel jsem domácí výrobu nebo výrobu od známého na objednávku. Když si doma udělám klobásu, tak je jasné, že bude levnější a hlavně bez přísad.
Re: Jedlo na turach
od pavproch » čtv dub 15, 2010 10:56
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28324
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Jedlo na turach
od tuso » čtv dub 15, 2010 12:31
Re: Jedlo na turach
od ridošek » čtv dub 15, 2010 13:48
- ridošek
- nováček
- Příspěvky: 27
- Registrován: úte led 5, 2010 20:27
- Bydliště: Valašsko
Re: Jedlo na turach
od uplne jinej martin » čtv dub 15, 2010 14:21
tuso píše: kdo z Vás kupuje na treky výrobky, které stojí 500-1200Kč za kg?
NEvím kdo to tu psal, že si kupuje takový ty samoohřívací pytlíky? To stojí 1330 Kč za kg.
Jinak jsem čeknul lidl maso ve vlastní šťávě a maso je 98 %.
-
uplne jinej martin - nadšenec
- Příspěvky: 1763
- Registrován: ned led 9, 2005 21:41
- Bydliště: Pragl
Re: Jedlo na turach
od Petras » čtv dub 15, 2010 14:56
Gabriela,fazole-fazole bílé,pitná voda,sůl. Výrobce-Eurofood Italy.
Saira ,sardinky-sardinela 70% vl.šťáva a olej 29% jedlá sůl,koření. Původ-Estonsko.Baltaxia.
To nej nakonec
Jaternicový prejt-vepř maso,vepř kůže,vepř játra,vývar,jedlá sůl,česnek,koření.
Všechno to jsou konzervy.
A pak že to bez "Éček" nejde.
Pokud to je otázka, tak ne. Pokud to je návrh, tak ano!
-
Petras - inventář fóra
- Příspěvky: 4055
- Registrován: stř úno 22, 2006 18:59
- Bydliště: Mám