Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od Stani » pát úno 1, 2019 21:36
- Stani
- nadšenec
- Příspěvky: 1324
- Registrován: pát lis 27, 2009 16:16
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » pát úno 1, 2019 23:56
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Etheric » sob úno 2, 2019 8:58
Až před váma sežeru na posezení dvoukilovou kachnu a pak po takovým skromným obědě půjdu hopsat po roklích, budete mi věřit? Jak sleze sníh a teplota se trochu umoudří, můžem vyrazit. Nějací dobrovolníci? První jarní bylinky rostou často na šílenejch místech, tak to pojmem sportovně a spojíme příjemný s užitečným.
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8084
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od Etheric » sob úno 2, 2019 9:05
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8084
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od mike » sob úno 2, 2019 18:30
Na dvoukilove kachne moc masa neni, to je kost a kuze a klidne ji snim celou taky. Akorat pak nepujdu hopsat po roklich, na to uz jsem moc starej
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte úno 5, 2019 12:18
mike píše:Kdyz oplatky, tak Manner Neapolitaner, ty jsou porad dobre (a mivaji je v Rakousku na chatach). Original nebo kokosove.
Nevzpomínám si, jestli jsem je někdy dřív jedla, tak jsem hodila do nákupního vozíku jedny na ochutnání. Original, protože lískooříškový náplně mám ráda... a zjistila jsem, že to není nic pro mě. Ač mám pro sladký slabost, tak tohle je, na můj vkus, nechutně přeslazený (dle výrobce 46 g cukru/100 g ), sladká chuť přebije všechny ostatní (pokud tam nějaký jsou ), neměla jsem chuť ani na druhý kousek a abych snědla celé balení, musela bych se dost přemáhat. Asi bych je mohla mít doma pro návštěvy; nehrozilo by, že je sežeru dřív než nějaká návštěva přijde, jak se mi to stává s Kolonádami od Opavie
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od apuka » úte úno 5, 2019 13:44
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od skutrjohny » úte úno 5, 2019 15:47
GreyMouse píše:Kdyby někdo zatoužil ochutnat Manu, tak dnes jsem ji viděla "Nově v Globusu"
mas zkusenost s tou Manou v prasku? je to problem rozmichat pouze lzici ve studene vode? a opravdu ta jedna (86g) porce zasyti?
.
.
aha, vy jste to tu resili nedavno. dotaz beru zpet:)
-
skutrjohny - účastník
- Příspěvky: 515
- Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
- Bydliště: Uherské Hradiště
Re: Jedlo na turach
od mike » úte úno 5, 2019 16:41
Nejezdi do USA, tam dostanes v hotelu ke snidani nekolik druhu kolacku, ktere jsou vyrazne sladsi (a nedaji se snist).
@apuka: netvrdim ja, tvrdi vyrobce: Oplatky Manner Original Neapolitaner vymyslel v roce 1898 zakladatel firmy Josef Manner I. Velikost a základní receptura zůstaly do dnes beze změn. Kdy jsem je mel poprve presne nevim, ale 20+ let to bude. V Alpach a tenkrat mi prave prisly sladne moc, ted uz mi to nevadi. Nemyslim si, ze by ubrali cukru, jen jsem si zvyknul. Na subjektivni 30+ let stare dojmy bych nespolehal, ani na sve. Kdyz si vzpomenu, jak nam tenkrat chutnala Cola z Madarska... protoze to byla vzacnost, dneska mi to prave prijde hnusne preslazene a piju to prave jen v situacich, kdyz potrebuju rychle doplnit cukr a kofein tj. naprosto vyjimecne. Naopak, u nasich susenek, ktere koupil Mondelez, byla ta zmena k horsimu rychla a evidentni.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte úno 5, 2019 17:28
Ty ses ptal nedávno na tvaroh, ne? Psala jsem, že ten usušit neumím (resp. výsledek mi nechutná), ale mezitím jsem zkusila tvaroh na strouhání a ten už mi přijde jedlý. Jak nasypaný do sladké kaše, tak smíchaný s cukrem a kakaem (+ voda, která se vysušila). Nastrouhaný se dá usušit při pokojové teplotě; seschne se na cca 36% (alespoň ten jaromeřický, který jsem zkoušela).
@mike: Neříkám, že bych je nesnědla, kdyby nic jinýho nebylo, ale zvykat si na ně nehodlám
Jde o to, co tou základní recepturou myslí. Jestli má být složení opravdu stejné, tak byl J. Manner asi jedním z průkopníků používání palmového oleje . Protože podle složení na webu (obal u sebe nemám) ho Mannerky taky obsahují.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od skutrjohny » úte úno 5, 2019 17:44
GreyMouse píše:Ty ses ptal nedávno na tvaroh, ne?
ano, ptal. mel jsem doma nejakou syrovatkovou bilkovinu v prasku, tak jsem to tam zkusil dat jako nahradu za ten tvaroh kvuli i nejakym tem proteinum, ale ten tvaroh by byl mozna lepsi uz jen kvuli vuni. zkusim.
jak dlouho se to tak susi a jak dlouho to pak vydrzi?
jinak tu smes stale mam a vzdy si ji beru na vylety. nahrazuje mi to ty dehydrovana jidla a moc to nestoji. super
-
skutrjohny - účastník
- Příspěvky: 515
- Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
- Bydliště: Uherské Hradiště
Re: Jedlo na turach
od mike » úte úno 5, 2019 17:46
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte úno 5, 2019 17:59
Obsah bílkovin mi vychází asi na 72%, takže docela zajímavý zdroj
@mike: Ono je často lepší na složení nekoukat, když si nechceš kazit chuť
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » úte úno 5, 2019 18:18
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Etheric » úte úno 5, 2019 18:21
. Kdo má sušičku, může vyzkoušet. Já už se nemůžu dočkat, až budu mít novou a budu zas moct všemožně experimentovat
GM se ptala po slaný verzi
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8084
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte úno 5, 2019 23:33
mike píše:Mas pravdu, proto jsem to nedelal a tys mi zkazila chut Aspon budu lip odolavat akcim, kdy to prodavaji s vyraznou slevou
Za chvíli budeš mít postavu jako skutrjohny a poděkuješ mi
@Etheric: Zkoušet sušit sýry můžeš i bez sušičky, možná to půjde i líp. Zkoušela jsem teda jenom eidam, ale u něj se mi sušička neosvědčila; tuk se teplem oddělil, zbytek byl tvrdý, na povrchu mastný. Když jsem nastrouhaný eidam sušila na tácku v lednici, dopadl mnohem líp. Asi by to šlo i při pokojové teplotě, stejně jako ten tvaroh, v tenké vrstvě by měl uschnout rychle.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 6, 2019 0:13
Hmm, suseny syr, ten je prece tvrdy jak sutr, ne? Co pak s nim? Do puvodniho stavu uz se nedostane.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř úno 6, 2019 9:15
No, tam bych - mozna - veril te velikosti. Ja si moc dobre pamatuji, jak se zmrvilo toho dost (i bez Mondelezu ) po revoluci - a bylo to dane prechodem pod nove (a nove a nove) hygienicke normy, ktere znemoznovaly pouzivani predtim pouzivanych surovin, resp. predtim pouzivanych uprav, atd.mike píše:Oplatky Manner Original Neapolitaner vymyslel v roce 1898 zakladatel firmy Josef Manner I. Velikost a základní receptura zůstaly do dnes beze změn.
Jinak bacha na to, ze ty velke potr. spolecnosti uz maji zpusoby, jak delat co nejvetsi zavislost na konkretni znacce/vyrobku - neni to jenom zvysovanim obsahu cukru, ale i ochucovanim, napr. zvysenim obsahu vanilinu (mimochodem, ten pocitove zvysuje i sladkost) a nekterych dalsich latek. Moc se o tom nemluvi, ale nektere kombinace pouzivanych ingrediencii jsou dost navykove, obzvlaste kdyz se to zacne uzivat v co nejnizsim detskem veku . (Pro grca a spol: neni to muj vymysl, neni to konspiracni teorie, je na to dost studii a obcas primo predstavitele tech firem to utrousi nebo priznavaji. Delaji to s klidnym svedomim, protoze nic zakazaneho to neni.))
Jeste bych dodal jednu poznamku k praci etherica a jeho telesnych proporci.
Po gymplu jsem delal 9 mesicu zavoznika. Kdyz jsem nastupoval, mel jsem cca 183 cm/ 62 kg (proste hazlovy pavouk). Jezdivali jsme (i) na vykladku vagonu, zavod byl cca 5 minut autem od vykladacich/nakladacich koleji. Jedna IFA, ridic, ja a dalsi dva (nekdy jenom jeden) chlapek. Na/vykladali jsme vagony s medem. Jeden vagon - 400+ volne polozenych hlinikovych mlekarenskych konvi/25l/ medu, tj. 35kg+5kg konev. Za den byly obcas dva vagony, tj. 800 x 40 = 32 000 kg, tj. 8 tun na jednoho. Jo, z vagonu se to do nakladniho prostoru tocilo, ale pri vykladce se to davalo na palety pro vysokozdv. voziky a tam se to davalo uz rucne (jen ve dvou, ale v podstate jen kousek).
Kdyz se nakladal med pro Zapad, tak to byly 20kg plechove obaly s tenkym dratem na noseni, ktere se z auta (z palet ve dvou radach na sobe) nosily po dvou, v kazde ruce jedna plechovka, nkladalo se v prumeru cca 600 plechovek do vagonu. V prumeru se na kazdy krat se chodilo tak 15m. Zase dva vagony 1200 x 20 kg, tj. 24 tun, tj. 6 tun/osoba.
Kdyz se vozil med ze skladu, tak zase ty konve, skladovane ve trech na sobe, auto alespon 25, ale casto az 50m daleko, na jedenkrat se vlezlo cca 135 konvi na korbu, 3 jsme nosili, ridic usporadal na korbe. Tj. konve z vrchu si dat na zada, projit k autu, dat ze zad na korbu. Konve z dola vyhodit na dalsi dve a odtud na zada, k auto a dat na korbu nebo prenest v rukou a vyhodit na korbu. Stredni konve se jak kdy. Takze v prumeru za jednu otocku 43-44 konvi, tj. rekneme 1700kg. (Potom jeste v zavode ty konve v zavode vylozit na palety ve dvou s ridicem.) Za den se otocilo min. 3x. Kdyz tam byl "sovetsky" (prakticky samostatne nepouzitelny, pancovany) me, tak to byly vetsi konve 35l/50kg+10 kg konev (ocelova). Samozrejme, bylo jich na auto min, ale vaha na preneseni cca. stejna.
Takze prenest 8 tun/smena neni nic zvlastniho - v zavode ty pracovnici, co nam pomahali, napriklad cely den vylevali konve do vyrobni linky v "paraku" (tj. cca 40 stupnu) nebo s nima pracovali ve skladu. A z vlastni zkusenosti mohu rict, ze vyhodit 20 konvi (hrozne blbe se to chytalo, teziste je silene) na korbu do vyse 1,5m je mnohem horsi pto telo nez cely den hazet lopatou pisek nebo uhli (v zavislosti od toho, kam) nebo vyhazovat dva nakladaky cihel do prvniho patra.
No, pri vykladani jsem se pri kazde otocce zastavili v hospode a ja si dal jedno hlavni jidlo (poradne porce), tj. 5-6 jidel za smenu plus po smene doma dalsi obed. Moje vaha se vsak zvedla na asi 68 az po cca 6-ti mesicich, ale ne svaly, ale tuk - protoze jsem mel rad med a delal jsem "vstupni" kontrolu, obcas jsem "okostoval" kazdou konev ve vagonu... Moje postava zustala "hajzlovy pavouk". Pravda, ty vykladky nebyly kazdy den, jen tak 2x do tydne. Ale lidi, co pracovali v zavode a tu zatez meli stale, taky nebyly zadni Arnoldove...
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od grco » stř úno 6, 2019 9:19
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Jedlo na turach
od Olchor » stř úno 6, 2019 9:30
mike píše:Hmm, suseny syr, ten je prece tvrdy jak sutr, ne? Co pak s nim? Do puvodniho stavu uz se nedostane.
Kdysi jsem měl doma sušený jačí sýr z Himalu. Byl teda v kuse, daly se s ním zatloukat hřebíky. Zkoušel jsem ho namočit, nic. Vařit - jen lehce zgumovatěl. Strouháním bych si zničil struhadlo, tak letěl.
- Olchor
- nadšenec
- Příspěvky: 1005
- Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
- Bydliště: Blansko
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 9:37
Ale třeba ten tvaroh rozšlehat s gorgonzolou úplně na pěnu a v tenký vrstvě usušit na 35st, potom to rozdrobit - teoreticky by to mělo jít rehydratovat.
Třeba taveňák když rozmažeš po pečícím papíru a usušíš /bez sušičky to nepude/, pak ho rozmixuješ nebo rozmlátíš na prach, to funguje. Stačí ho pak dát do vody, přejít varem a máš fajnou sejrovou omáčku. Tohle vyšlo, jinak ty sušený sejry k jídlu fakt nebyly
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8084
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od skutrjohny » stř úno 6, 2019 9:47
mike píše:Mam pocit, ze skutrjohny sem daval nejake fotky a takovou postavu mit nechci
no pockej, pockej! ty nechces mit postavu mladeho Harapese, skutrjohnyho?
a cece, zadne fotky sveho muzneho tela sem jsem nedaval
ale to jen OT, v klidu pokracujte v debate
-
skutrjohny - účastník
- Příspěvky: 515
- Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
- Bydliště: Uherské Hradiště
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř úno 6, 2019 10:56
Nebyla to brigada, ale hlavni pracovni pomer...grco píše:To si za tu smenu prezral viac jak zarobil, ne? Dost blba brigada.
Rizoto, svickova se sesti a gulas staly 5,30-5,80 Kcs/porce, na hodinu jsem dostaval nejakych 7,50. Takze za osmihodinovou smenu mi zustalo tak 27 Kcs . Jeste jsem dostavali priplatky za kazdou tunu prepraveneho materialu, myslim ze to bylo nejakych 2,80 nebo 3,80 za tunu.
Nastesti jsem to nedelal kazdy den, jinak bych koncil asi doslova s holou prdeli. A bydlel jsem s rodici, do/z prace pesky, takze vydaje skoro zadne...
Zase, ja jsem i na vojne za 9 mesicu z cca 550 Kc "zoldu" usetril skoro 4000,-, a to jsem byl nekde "doma" tak jednou za dva tydny...
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř úno 6, 2019 11:47
Protoze se ususi ty "kulicky" zvlast a oni by mohly byt schopne se rehydrovat.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 12:12
Jako idea je to dobrá, otázka je, jak bude fungovat rehydratace.
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8084
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » stř úno 6, 2019 12:15
mike píše:Mam pocit, ze skutrjohny sem daval nejake fotky a takovou postavu mit nechci Ty ale asi myslis Arnolda, co ma v avataru, tak takovou taky ne, vis jak musi byt ty svaly tezke?
Říkala jsem si, že už má třeba k Arnoldovi blízko a nechce po každým cvičení měnit fotku . Nevím jak vadí ty těžké svaly na trupu, ale co jsem slyšela, tak velké svaly na nohách při chůzi dost překážejí; některým nabušencům z posilovny by dělalo problém ujít i pár kilometrů (kdyby je to náhodou napadlo)
apuka píše:Moc se o tom nemluvi, ale nektere kombinace pouzivanych ingrediencii jsou dost navykove, obzvlaste kdyz se to zacne uzivat v co nejnizsim detskem veku
Takže jsem byla prozíravá a nikoli krkavčí matka, když jsem před dětmi schovávala svoji čokoládu
grco píše:To si za tu smenu prezral viac jak zarobil, ne? Dost blba brigada.
Možná po téhle zkušenosti usoudil, že rukama se neuživí a musí na vysokou
Etheric píše:GM, musíš to sušit jak bylinky, na 35 st. Ale jak říká Mike, sejra ztvrdne a dostat ho do původního stavu... S tvrdým sýrem se mi to nikdy nepovedlo, zůstal tvrdej i po dlouhým namočení, k jídlu to zkrátka nebylo. To jsem zkoušel ze zvědavosti, kvalitní tvrdý sejry netřeba sušit, samy o sobě vydrží dost dlouho.
Ale třeba ten tvaroh rozšlehat s gorgonzolou úplně na pěnu a v tenký vrstvě usušit na 35st, potom to rozdrobit - teoreticky by to mělo jít rehydratovat.
Třeba taveňák když rozmažeš po pečícím papíru a usušíš /bez sušičky to nepude/, pak ho rozmixuješ nebo rozmlátíš na prach, to funguje. Stačí ho pak dát do vody, přejít varem a máš fajnou sejrovou omáčku. Tohle vyšlo, jinak ty sušený sejry k jídlu fakt nebyly
Když moje sušička hřeje i na nejnižší nastavenou teplotu, vycházející vzduch je pocitově teplý. Teď jsem sušila vepřový kůže na pamlsky pro psa a odkapávalo z nich sádlo. Deklarovaná minimální teplota je tak 30° - 35° (nepamatuju si to), ale asi bych mohla do "komínu" sušičky strčit teploměr, abych zjistila, kolik je tam doopravdy.
Já sušila jen ten eidam nastrouhanej na jemným struhadle a pak ho přidala k sušeným vejcím a (po s míchání s vodou) usmažila (viz foto, obr. 2, to tmavé jsou plátky sušených rajčat)). To mi přišlo dobrý (sušený sýr opět slušný zdroj bílkovin), ale od použití venku mě odrazuje mastný nádobí.
Myslím, že i jiné tvrdé sýry najemno nastrouhané a usušené by se daly použít do nějakých omáček na těstoviny, ale není to zrovna můj šálek kávy a nic takového vyzkoušeného nemám. Sýru usušenému ve větším kuse asi už pomoci není (leda snad za pomocí sekyry a dlouhého vaření při hrozbě smrti hladem )
Rozšlehat tvaroh s gorgonzolou můžeš zkusit, ale obávám se, že při použití měkkýho tvarohu vznikne sušením tvrdá hmota se změněnou chutí. U samotnýho tvarohu (použila jsem ten nejměkčí ve vaničce) mi to vadilo, ale je možný, že v kombinaci s chuťově výraznější gorgonzolou to nebude poznat.
Taveňáky sušit nebudu, protože mi nikdy nechutnaly a když jsem si před lety přečetla, že vlastně ani nejsou zdravé, tak jsem přestala zkoušet, jestli by mi přece jenom nějaký nezachutnal. Ale pokud z nich děláš sýrovou omáčku, možná bys měl další chuťové varianty přídáním jiných sušených sýrů (jemně nastrouhaných případně nadrcených/rozemletých (tvrdý sušený tvaroh jsem mlela v mlýnku na kafe))
Ale jinak jak píšeš, tvrdý sýry pár dní vydrží, na první dny, kdy je ještě chleba, mi to stačí, pak si dám k snídani sladkou kaši. Mně to na těch pár dní stačí, víc bych to řešila při delší době mimo civilizaci, ale to se mě netýká.
skutrjohny píše:a cece, zadne fotky sveho muzneho tela sem jsem nedaval
Pokud jsi na fotce vedle stanu ty, tak můžeš být v klidu, tvoje postava je OK. (Neřekla jsem si Jé, ten vypadá , ale Hele, zajímavej stan )
apuka píše:Jinak s tim tvarohem - neni nejlepsi susit uplne normalni (plnotucny) tvaroh, netermizovany, nerozslehany a nerozetreny, proste ten s "kulickama"? Uplne idealne udelany doma.
Protoze se ususi ty "kulicky" zvlast a oni by mohly byt schopne se rehydrovat.
Myslíš něco takovýho? Tipuju, že vzhledem k velikosti kousků bude rehydratace dlouho trvat a od chuti bych si taky nic moc neslibovala
Domácí výroba zabere dost času. Kdysi (když jsem byla na mateřský) jsme občas brali čerstvý mlíko od místního sedláka, jogurt i tvaroh jsem zkoušela, ale jen samotný převaření 4 litrů mlíka trvalo na můj vkus hrozně dlouho
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09