Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od Etheric » pát úno 15, 2019 10:01
"pravej" uherák má bejt teda hrubší struktury a s nějakým podílem oslího masa. Teda dle názoru venkovskýho řezníka. Ten rozdíl v chuti se nedá srovnat. Jenže to se do běžnýho prodeje fakt nedostane a už vůbec ne v takovým množství.
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8034
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od apuka » pát úno 15, 2019 11:47
Taky "pravy uherak" ma docela jemnou strukturu, maso a slanina je sekana (ne mleta!) na 2-4mm velke kousky.
Vse ostatni je napodobenina - i ta s oslim (nebo i konskym) masem. Ale pravda, ze jeste za socaku takove byly prodavane pod nazvem "Teli szalami" i v Madarsku a dovazeli se i k nam. Ale to nebyly ty, co splnovali "originalni recepturu".
Aby to nebylo tak jednoduche, tak Pick taky vyrabi uheraky pod vlastni znackou, ktere nesplnuji tu chranenou recepturu a postup a taky chutnaji jinak - ale jsou levnejsi .
Mimochodem, Mark Pick, zakladatel spolecnosti Pick byl ceskomoravskeho puvodu .
Edit: link na to video je zde, rikaji tam docela zajimave veci, bohuzel je madarsky . Aler provazi to celym vyrobnym postupem.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16500
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od Etheric » pát úno 15, 2019 12:12
Ale jaká byla ta úplně původní receptura? Dávno před Pickem? Nebylo jich víc, z čehož se nakonec vybrala jedna? Nelišila se dědina od dědiny? Ví tohle někdo?
Kua, si tam asi zas udělám vejlet, vrátím se o pět kil těžší a možná se i dopátrám prapůvodní pravdy
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8034
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od dudy » pát úno 15, 2019 12:23
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3962
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od apuka » pát úno 15, 2019 12:34
Byly dve, mozna mirne odlisne.Etheric píše:Ale jaká byla ta úplně původní receptura? Dávno před Pickem? Nebylo jich víc, z čehož se nakonec vybrala jedna?
Jednu (nebo spise zpusob vyroby a suroviny) "okoukal" pan Herz u Italu - ta asi byla "puvodni" , druhou vymyslel pan Pick, mozna byl "inspirovany" Herzem, mozna taky s vedomosti od Italu. Ta prvni pravdepodobne nebyla uplne "plesniva", resp. vytvorily se jine plisne, protoze v Segedine byly velice specificke podminky, obzvlaste tam, kde Pick mel tovarnu a Herz ji vyrabel v Budapesti, kde ty podminky byly dost odlisne. Dnes je vyrobna i znacka Herz soucasti Picku.
Prvni medaile za sve "uheraky" dostali oba v cca stejný čas.
Kazdopadne se nada rict, ze Herz nebo Pick ukradli Italum recept, protoze tam se delali dost jine salamy, spise klobasy hrubsiho zrna a mleta cervena paprika se taky moc nepouzivala (a kdyz ano, stejne byla jeji kvalita nekde jinde nez u segedinske).
Taky tezko muzes rict, ze to mely jine v kazde vesnici - doma se to az tak moc nedelalo, to potrebovali tehdy dost specificke podminky, aby se mohl uerak udelat, ci dale od Dunaje, tim mene se mohlo darit.
Ono je to stejne zvlastni historie, co se tyce madarskych salamu a klobas - co se tak hodnoti, je vlastne internacionalni. Napr. cabajku "vymysleli" v Bekesske Cabe pristehovali Slovaci, kteri dali dokopy fermentovanou klobasu, kterou znali z domova s mletou cervenou paprikou z Madarska. Napodobne to bylo i se salamem, jen tam se do toho zamichali jeste Italove a jejich koreni.
Zajdi si tam, Pick ma vlastni muzeum salamu Pick a segedinske papriky, mozna se tam dozvis spoustu informaci (ja jsem tam ale nikdy nebyl). Ale informuj se, jestli je otevrene. Od prosince je trvale zavrene kvuli prestavbe, ale nemohu najit info, do kdy.
Edit: Jeste mala pripominka - muzes si byt jisty, ze Pick i Herz vyzkouseli spoustu kombinaci, kym vznikla ta "puvodni receptura", se kterou byli spokojeni a kterou pote beze zmen vyrabeji doted.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16500
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od Etheric » pát úno 15, 2019 12:44
Stejně mi víc chutnala ta oslí varianta, ale dost možná jen proto, že "originálního" su přežranej a tohle bylo něco novýho, jinýho, co se tady horko těžko sežene
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8034
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od grco » pát úno 15, 2019 13:48
Etheric, uz to prehanas s tym "kto co udelal prvni". Autenticky uherak je proste ten od Pick-u. Ano, mozno nekdo predtym jak Pick vznikol delal salam z osliho masa, ale to je proste "madarsky osli salam".
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Jedlo na turach
od apuka » pát úno 15, 2019 14:52
Kazdopadne, momentalne Pick ani Herz (pod svoji znackou) vyrabi vsechny salamy vyhradne z veproveho (+vepr. slaniny), zadne osli maso do toho nedava. A kdyz uz to chces presne vedet, Pick chtel napodobit nejakou italskou klobasu, tak experimentoval na miste do te doby, az jeho vyrobek s "originalem" nemel skoro nic spolecneho a daleko jej predcil. Napodobit jej chtelo mnoho vyrobcu, ale pouze Herzovi se to kvalitativne povedlo, ale jak jsem psal, nebolo to naprosto stejne. On se k tomu vlastne dostal podobne jako Pick.
Proc je Pick originalni uherak jiny nez jine? Prave ze se nedela klasicky "velkovyrobne". Jeste jednou: pouziva se pouze maso od nasmlouvanych chovatelu mangalic, kteri vepre krmi smluvnim krmivem, z masa se odstranuje velka cast "zbytecneho" tuku, maso ani slanina se nemelou ale nozem sekaji na potrebnou velikost (cimz ma jine vlastnosti), presne se dodrzuje zrani (dokonce se bily povlak trikrat v prubehu odstranuje, stangle se musi obcas hybat, teplota jeste ne tak davno se udrzovala presnym predpisem, kdy ktere dvere v susarne na jak dlouho se maji otevirat , atd.), na uzeni se taky pouziva specialne vybirane bukove drevo, presne dva roky susene, udi se v podstate "rucne" (videt to v tom videu). Atd. Ono ta cena je za neco, nejenom za znacku. Proste doma bys to nemohl dodrzet ani nahodou...
Coz, samozrejme, neznamena, ze Tobe nebudou chutnat i jine salamy, mozna jeste vice nez Pick.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16500
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od mike » pát úno 15, 2019 21:10
FrantaKrajta píše:Hmm, já vždycky myslel, že tam B mele neposlušné zaměstnance, oponenty, kampáňisty, účelovkáře a podobně?
A jo, to dava smysl K tomu jeste konkurenty, ktere jeho Odula zaklekne a ma o suroviny na par let postarano. Jestli zacne rozsirovat vyrobu, tak bude nejvyssi cas emigrovat. Co nejdal
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49287
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od mike » pát úno 15, 2019 21:24
Nejlepsi uzene v zivote jsem jedl v jedne zapadle vesnicce v Rakousku. Vecer jsem slezl z hor, ubytoval se v jedinem otevrenem penzionu a rano ho dostal ke snidani. Musim se tam jeste nekdy zastavit a zkusit ho koupit, ale bojim se, ze uz to nebude ono. Treba se jim zrovna povedla vyjimecna varka. To se ti prave u prumyslove vyroby nestane resp. vykyvy nejsou tak velke, jako u malovyroby. Zrovna u Picku ale zalezi na stari, nejlepsi je dobre odlezely a vysuseny. Cerstvy se blbe loupe a je "mokry".
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49287
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Etheric » sob úno 16, 2019 8:14
Máš pravdu, Mike, hrozně záleží na prostředí. Nadmořská výška, vlhkost, teplota a já nevim co ještě, to při zrání má zásadní vliv na salám, šunku, sýr.. Když jsem byl ve Španělsku, třeba fuet chutnal v každým regionu jinak. Receptura stejná, i plemeno vepře, jen jiný podmínky.
A ten iberskej špek, měkej tak, že máslo je tvrdý oproti němu, jen se rozplýval na jazyku...ač jsem dokonce sehnal ten stejnej /syrový sádlo/ a udělal ho úplně stejně, prostě to nebylo vono. Stejný sádlo, stejná sůl, stejnej postup... Jen jiný podmínky. Byl vynikající, ale na ten originál to fakt nemělo. Btw mám znova naloženo a za dva týdny udim, tři dny budem na směny hlídat udírnu
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8034
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od mike » ned úno 17, 2019 0:39
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49287
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Etheric » ned úno 17, 2019 6:55
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8034
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od dudy » ned úno 17, 2019 12:40
Po měsíci hladovění za polárním kruhem ti budou chutnat i Babišovo párky...
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3962
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od Etheric » ned úno 17, 2019 16:08
Kolikrát jsem takhle jedl třeba sušenou rybu nebo klobásu, ale nemůžu říct, že by to chutnalo jinak. Aspoň jsem to nepostřehl. Spíš jsem měl pocit smutku, protože mi to připomnělo ten trek a já seděl doma a druhej den musel do práce.....
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8034
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od mike » ned úno 17, 2019 20:41
Neni to jen vetsi chuti k jidlu (tu mam i doma ). Uherak Pick si vozim na hory skoro pokazde a jim ho i doma, tam rozdil nevnimam.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49287
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od vonkreuz » stř úno 27, 2019 20:23
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř úno 27, 2019 20:55
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16500
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49287
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od vonkreuz » stř úno 27, 2019 21:01
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Jedlo na turach
od dudy » stř úno 27, 2019 21:07
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3962
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od dudy » stř úno 27, 2019 21:08
https://www.kaloricketabulky.cz/slanina ... sni-dulano
Edit:
https://www.kaloricketabulky.cz/gazdovska-uzena-slanina
https://www.kaloricketabulky.cz/gazdovska-slanina-tesco
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3962
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od vonkreuz » stř úno 27, 2019 21:09
Na Tesco eshopu píšou
Tesco Údená oravská slanina v 100 g výrobku 1027kJ.
Bravčové oškvarky originál v 100 g výrobku 3340kJ.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 27, 2019 21:16
@vK: skvarky 3 220 kJ na 100 g a spek 3 233 kJ, takze v podstate nastejno, akorat ve skvarkach je vic bilkovin. Ta vec z Lidlu ma 1 235 kJ, voda holt kalorie nema
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49287
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od dudy » stř úno 27, 2019 21:25
Je pravda hodně libová. Taková fakt lehce zauzená, spíš skoro sušená...
Připomíná mi hodně pancettu
Když dáš v kalorickejch tabulkách vyhledávat "slanina" tak tahle je nejrelevantnější výsledek. Když dáš "gazdovská", tak to vyflusne asi pět těch co se na to VK ptal i s dovětkem "slanina" (nevím jak jim to vyhledávání funguje, když na klíčové slovo "slanina" to nenajde gazdovskou slaninu, která tam je...
http://www.ochutnavac.cz/potraviny/uzen ... nym-kourem
- Přílohy
-
- a8f17f630cd58ef9486c9f414bc97bf1.jpg (20.76 KiB) Zobrazeno 5805 krát
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3962
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od vonkreuz » stř úno 27, 2019 21:34
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Jedlo na turach
od dudy » stř úno 27, 2019 21:38
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3962
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od dudy » stř úno 27, 2019 21:45
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3962
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv úno 28, 2019 0:14
Kdyz trochu pohledas, tak zjistis, ze hodnoty pro anglickou slaninu se velmi lisi, rozdil klidne 50 %. To, co se prodava bezne v superhyper bych nekoupil, staci se kouknout na obal a mas tam 40 nebo vic % vody.
dudy píše:Zas je dobrý, že, protože VK byl línej gůglit, se na tři stránky rozjede tématická debata s mikem "slanina, potažmo žrádlo, z Lidlu"...
ja o ni nestojim, ale zalezi na tom, jestli se ozvou potrefene husy (nebo mysi )
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49287
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od apuka » čtv úno 28, 2019 10:01
Ja Vam teda nevim, ale kdyz jsme doma delali (skvarenim) sadlo, tak skvarky, co zbyly byly skoro bez tuku. Male "opecene" kousky, ktere pekne krupaly a daly se az mezi prstama rozdrtit skoro na prach. Ty urcite nemely obsah tuku 79%. Kdyz jsme je chteli udelat na rozemleti, tak jsme je "vyskvarili" trochu min, aby neco tuku tam zbylo, jinak se to dalo spise rozmixovat nebo rozdrtit a smichat se sadlem.
Je pravda, ze to, co se prodava jako skvarky v obchodech je jen parodie na skutecne skvarky - trochu malo skvarene kousky sadla/slaniny, kde vevnitr je jen trochu teplem projety tuk.
Takze pro vK: asi rozdil bude zalezet na konkretnich skvarkach.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16500
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34