Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od mike » ned črc 2, 2017 22:26
Mawenzi píše:doufam, ze v tom plastu to bez lednice vydrzi 3-4 dny
Snad jo, vcelku je to samozrejme lepsi, to vydrzi v pohode tyden resp. jakoukoliv dobu, nez se to sni
V deBille obcas mivaji i male 250 g sisky a obcas i ve sleve za dobrou cenu... Jinak si samozrejme muzes nechat nekde uriznout kus vcelku na miru.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49412
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » úte črc 4, 2017 6:21
Re: Jedlo na turach
od dudy » úte črc 4, 2017 7:48
Mawenzi píše:hherak byl.dobrej a uz neni...
Si bereš na tůry heroin?
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3963
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte črc 4, 2017 8:36
@Mawenzi: Plastové víčko od tuňáka nakonec povolilo? A pod ním byl plech a plast tam byl jen kvůli lžičce, která tam měla někde být?
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » úte črc 4, 2017 18:50
jo, je yo takovy cely z tvrdsiho plastu asi, pod plastovym vickem plastovej vylisek s vidlickou (zustal doma) a pod tim jeste vicko z hliniku, takze plastovy jen asi ochrana zlice a hliniku. sem.si to vzala v patek na obed do prace a kluci mi to otevreli tak sem to natesene nesnedla a vzala s sebou. jde to vickohodne ztuha ale nakonec jde. ten obal ani moc nevazi (doma muzu prevazit) a rano v ty zime a vetru fakt tunacek potesil, na vareni vody na kasi sem nemela ani pomysleni...
Re: Jedlo na turach
od mike » úte črc 4, 2017 19:49
dudy píše:Si bereš na tůry heroin?
Uz nejakou dobu jsem mel takove podezreni...
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49412
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od booze » úte črc 4, 2017 20:49
Mawenzi píše: rano v ty zime a vetru fakt tunacek potesil
Tunakovy salat na snidani zahreje?
To mi pripomina kolegu, ktery po brutalni kalbe zjistil, ze ma jit k zubarce, tak si dal rybi salat, aby zubarka nepoznala, ze je nality.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » úte črc 4, 2017 20:52
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř črc 5, 2017 5:34
Re: Jedlo na turach
od pipe » sob črc 8, 2017 11:58
Re: Jedlo na turach
od Krysha » pon črc 10, 2017 11:09
Snídaně:
A) první den: 200g 40% šlehačky de luxe + 35g wellness protein = 905kcal (85g tuků, 27g bílkovin, 9g sacharidů)
B) další dny: 100g makadamových ořechů + 75g kokosového oleje + 35g wellness protein + 20g 90% hořké čokolády = 1700kcal (155g tuků, 31g bílkovin, 15g sacharidů)
- příště musím zkusit dopředu doma namixovat a uplácat z toho nějaké tyčinky
Večeře:
A) 100g Schwarzwaldská šunka Dulano + 90g špeku + 1 mrkev + 50g mandlí + 50g LOVILIO Grana Padano + 20g 90% hořké čokolády = 1600kcal (140g tuků, 54g bílkovin, 21g sacharidů)
B) 170g LIDL Fuet Extra + 90g špeku + 1 mrkev + 50g mandlí + 20g 90% hořké čokolády = 1900kcal (175g tuků, 52g bílkovin, 30g sacharidů)
C) 80g Moravské Jerky + 90g špeku + 1 mrkev + 50g mandlí + 50g LOVILIO Grana Padano + 20g 90% hořké čokolády = 1530kcal (130g tuků, 66g bílkovin, 21g sacharidů)
- tady musím něco vymyslet s tou mrkví (zbytečně těžká) - možná naplátkovat (spolu s červenou řepou), nasušit a poté předem namočit nebo nastrouhat s celerem,okořenit, nasušit a pak pomocí lněných semínek vytvořit něco jako suchary...
Re: Jedlo na turach
od Krysha » pon črc 10, 2017 12:11
+ předem vychladím a obalím kusem alumatky
Re: Jedlo na turach
od booze » pon črc 17, 2017 8:49
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od mike » pon črc 17, 2017 17:35
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49412
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od Chara-din » úte srp 1, 2017 10:08
Jsem se onehdá na tůře zamýšlel, jak je to vlastně s reálnou energetickou hodnotou potravin. Důvodem k zamyšlení byla energeticky vysoce hodnotná loupaná sezamová semínka, kterými jsem si obohacoval vločky a musli. Se zmíněnými semínky jsem se pak pravidelně opět střetával přibližně o den později... Spočítat je, moc by jich nechybělo. Co jsem po návratu dohledal, tak energetická hodnota potravin se skutečně měří v kalorimetru, kde dojde ke spálení materiálu - ohřevu vody - změření změny teploty - výpočtu energie získané spálením (tzv. spalné teplo). Vybírat tak jídlo pouze podle tohoto údaje, vozil bych koks zalitý naftou . Jaké s tím máte zkušenosti? Existují nějaké tabulky s reálnějšími údaji? No ono to asi bude hodně individuální... Zrovna například takové ovesné vločky, kde bude hodně z energetické hodnoty (té spalné) právě v těžko stravitelné vláknině... A spousta dalších podobných potravin. Nepochybuji o tom, že už se tím musela zabývat spousta lidí. Jen mě se teď nějak nedaří to najít.
- Chara-din
- nováček
- Příspěvky: 189
- Registrován: ned dub 17, 2011 11:57
Re: Jedlo na turach
od apuka » úte srp 1, 2017 20:58
Jinak je ale jasne, ze tezko najdes lepsi ukazatel energetickeho obsahu potraviny. Travit kazdy travi jinak a to jeste jinak ruzne potraviny, nekdo mozna ze stejne potraviny stejneho mnozstvi dostane dvakrat (cislo strilim!) vice energie jako nekdo jiny a naopak. Takze ztezi se muzes ridit nejakou jinou tabulkou - samozrejme, tabulkou energeticke hodnoty taky ne. Popravde receno, kdyz se rekne, ze na nejakou cinnost potrebujes XXXX kcal energie, asi se taky mysli z te "tabulkove" energeticke hodnoty, s prumernou ztratou se asi pocita.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16578
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od mike » stř srp 2, 2017 2:04
apuka píše: Popravde receno, kdyz se rekne, ze na nejakou cinnost potrebujes XXXX kcal energie, asi se taky mysli z te "tabulkove" energeticke hodnoty, s prumernou ztratou se asi pocita.
Pochybuju. Navic to ma uplne stejny problem. Na stejnou cinnost vyda kazdy clovek jinou energii a nepomuze moc ani korekce pres vahu. Protoze zalezi na efektivite a ta se meni/zlepsuje se zkusenostma. No a taky mne nenapada, jak to individualne merit. Tipuju, ze ta uvadena cisla jsou vysledky nejakych modelu takze v podstate hausnumera.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49412
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » pon led 29, 2018 17:50
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte led 30, 2018 14:17
Než mít syrové maso týden v soli a pak si ho vzít v létě ven, koupila bych spíš kus trvanlivýho salámu
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » úte led 30, 2018 18:16
Jestli a jak dlouho to vydrzi mimo lednicku netusim. Na hory si radej kupuju hotova susena masa, kde je trochu dusitanu. Jistota je jistota
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49412
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od apuka » úte led 30, 2018 20:55
Konzervuje ta sul (a v tom receptu asi i cukr). A to dost silne. Navic nevim, jestli pri tom odlezeni taky nezacne fermentovat - coz by zajistilo snizeni pH aby bakterie se nemohly rozmnozit. Ale netusim, jestli ano nebo ne.GreyMouse píše:než mít syrové maso týden v soli a pak si ho vzít v létě ven
Si ale pamatuji, ze v mladi jsme doma delali klobasy (neuzene) ze syroveho masa, bez konzervantu jen pridana sul, koreni, paprika mleta, namlit, zamichat a naplnit do strev. potom zavesit do kuchyne na provaz mezi skrinemi, aby se to vysusilo. A vydrzelo to pul roku stale na tom miste v pohode, teda jen kdyz jsme to nesezrali drive.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16578
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od skutrjohny » úte led 30, 2018 21:20
mike píše:Na hory si radej kupuju hotova susena masa
jake konkretne kupujes to maso? nikdy jsem se na turach takto neprizivoval a vlastne znam jen ty Jerky od Indiana. prislo mi to vzdy drahe a spis nez s energii bojuji s pocitem prazdneho zaludku. no a v tomhle mi to susene maso asi moc nepomuze
-
skutrjohny - účastník
- Příspěvky: 515
- Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
- Bydliště: Uherské Hradiště
Re: Jedlo na turach
od mike » úte led 30, 2018 22:58
Mocettu kupuju jen v Italii, jinak beru uherak. Jerky jsem zkousel ruzne a nebylo to ono. Salam nebo mocetta, bresaola apod je lepsi, neni to tak tuhe. Jim to samozrejme s pecivem. K snidani. 60 deka chleba a 40 deka salamu je tak akorat na 5 dni snidani.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49412
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř led 31, 2018 10:41
Na vlhkosti, samozrejme, zalezi asi tak, ze nesmi byt prilis vysoka ta absolutni, na teplote ani tak moc ne, spise je (kvuli absolutni vlhkosti) mnohem lepsi nizsi nez vyssi. A pruvan kvuli tomu, aby se vzduch hybal a odparena vlhkost se dostala pryc.GreyMouse píše:stejně si nejsem jistá, jestli by se mi to nezkazilo už během sušení. Z části Pak maso pověsíme na dva týdny někam do průvanu bych měla obavu. Bude to jednodušší než sušit celou nohu z prasete, ale že by vůbec nezáleželo na teplotě, vlhkosti a stačil libovolný průvan?
Mela by ses podivat, jak se vyrabi pravi uherak a co jej konzervuje - teplo to neni , je to jednak smes soli a koreni, jednak dvoutydenni vysuseni v suchem (a nijak zvlast teplem) dymu (neni to uplne klasicke uzeni, jenom zcasti) a hlavne 120-ti denni dosusovani a zrani pri nizke teplote a male vlhkosti, kdyz se na tom vytvori specificka plisen, ktera se na dalsich 120 dnu stara o "vodni hospodarstvi" a mikrobiologickou rovnovahu stangle salamu. Zadne osetreni teplem. Teda alespon pri vyrobe originalniho zimniho salamu Pick v Madarsku. Jmeno "teli szalami" (zimni salam) dostalo podle toho, ze se mohl vyrabet pouze v zime, kdyz byla nizsi vlhkost vzduchu a kdy byly schopni ledovymi krychlami udrzet nizkou teplotu pro zrani.
No a mnozstvi soli vysusi maso docela rychle a hodne ucinne nezavisle na teplote. A nasledne osetrovani soli a korenim konzervuje skoro stejne. Takze bych se nebal o zkazeni vic nez u mnoha trvanlivych salamu.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16578
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř led 31, 2018 12:22
tak je to proste dotaz, hodi se mit neco, co cloveku fakt chutna a ne ze ji salam proto, ze vydrzi...