Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od aksam » čtv dub 28, 2016 11:10
- aksam
- nadšenec
- Příspěvky: 1241
- Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » čtv dub 28, 2016 11:16
Re: Jedlo na turach
od Jasme » pon kvě 2, 2016 13:48
- instantní rýžová kaše,
- sušené mléko,
- lyofylizované ovoce,
- ořechy,
- třtinový cukr,
- vanilkový prášek
+ VODA
Směs je moc dobrá a hmotnost docela ujde (za předpokladu, že má člověk k dispozici v tábořišti samozřejmě vodu).
Problém mám ovšem ten, že tahle směs rychle dodá energii, ale velmi snadno se tráví a po vyzkoušení na víkendové tůře jsme zjistili, že i po pořádné porci má člověk okolo 10 hod. hlad jako vlk.
Jak, prosím, řešíte složení snídaně u pochodů, kde pro Vás hmotnost a skladnost jídla hraje velkou roli?
Napadlo mě do té snídaně přidat tuky nebo vlákninu? Třeba ovesné vločky?
- Jasme
- nováček
- Příspěvky: 8
- Registrován: úte led 20, 2015 10:58
Re: Jedlo na turach
od fps » pon kvě 2, 2016 14:24
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
- fps
- outdoor maniak
- Příspěvky: 7466
- Registrován: úte zář 7, 2010 14:40
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » pon kvě 2, 2016 14:40
BTW, kolik gramů na jednu porci jste zkoušeli? Prodávané instantní kaše mají 65 g, ale to je dost dietní porce, "venku" si lidi dávají spíš dvě najednou.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od booze » úte kvě 3, 2016 9:31
Jasme píše:vymysleli jsme si takovouto směs ke snídani:
- instantní rýžová kaše,
- sušené mléko,
- lyofylizované ovoce,
- ořechy,
- třtinový cukr,
- vanilkový prášek
+ VODA
Kolik vazi jedna porce bez vody? Kolik je to energie? Zkus ji naslano. ryzova kase, susene vajicka, prepustene maslo, susena smazena cibule.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » úte kvě 3, 2016 19:51
pohankova instantni kase, suseny plnotucny mliko, mandle a slunecnicovy seminka a nastrouhana cokolada. Nic moc, ale na to ze kasema pohrdam tam sem zmakla ty 4zlice snist (no jako asi nez umrit hlady) ... ale ten zakydanej hrnek a neco tomu jeste chybi... (kdyz se prida prepusteny maslo, to davate primo do smesi nebo zvlast? by nemuselo vadit ani na sladko?)
jinak susena ryzovo zeleninova smes po 10ti dnech vypada hezky a pekne voni. Asi ji zkusim primo o vikendu a dej se vule bozi:D
Re: Jedlo na turach
od apuka » úte kvě 3, 2016 20:59
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » stř kvě 4, 2016 11:27
@apuka: Sladkou kaši s olivovým olejem máš vyzkoušenou? Já sice můžu obojí, ale představa, že to jím dohromady mě neláká. (Pokud jsi teda měl na mysli panenský olivový olej, rafinovaný olivový nepoužívám, ale předpokládám, že bude chuťově neutrální stejně jako jiné druhy.)
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř kvě 4, 2016 14:45
Jo, vlastne jsme vsichni zapomeli, ze misto oleje se tam da dat jako "zasoba tuku" to, z ceho se olej dela - sezamove, lnene, dynove, slunecnicove seminka. A do slane kase se da doma udelat gomasio - mirne oprazit na panvi mensi mnozstvi morske soli s vetsim mnozstvim (pomer jak komu chutna) sezamovych nebo lnenych seminek a potom to v mysce suribachi (da se dobre nahradit kosmetickou porecelanovou mysou/hmozdirem, v nejhorsim mlynkem na kavu) spolu rozmelnime na prasek. Toto potom davame misto ciste soli - chutna to paradne a ma pro turisty docela fajn ucinky (ze sezamu):
"Gomasio neutralizuje překyselení krve, a tím mírní únavu a bolesti. Vyživuje a posiluje nervový systém, zvyšuje imunitu, podporuje trávení a vstřebávání potravy ve střevech. Je zdrojem cenných minerálních látek. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B."
Nevyhoda je, ze se musi udelat tesne pred odjezdem a idealne skaldovat v sacku bez pristupu vzduchu. Vydrzi tak tyden, deset dnu, kym nezacne zluknout.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od mike » stř kvě 4, 2016 16:42
Zacinam uvazovat o tom, ze si prepustene maslo taky zacnu brat s sebou... Pomer vaha/kalorie je skvely a jako pridavek do vecere by mohlo fungovat. I chut by mozna jeste vylepsilo.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od fps » čtv kvě 5, 2016 12:50
Mawenzi píše:ale ten zakydanej hrnek
já ráno nasypu doma připravenou směs do pytlíku od večer snědené dehydratované stravy, zaliji vroucí vodu, a po cca 10 min je hotovo, žádné mytí nádobí, když je velký mráz, tak se stejně nádobí nedá mít
Mawenzi píše:a neco tomu jeste chybi
doporučuji vanilkoví cukr, v Tesku ho mají zrovna ve slevě, takže jsem nakoupil zásoby
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
- fps
- outdoor maniak
- Příspěvky: 7466
- Registrován: úte zář 7, 2010 14:40
Re: Jedlo na turach
od mike » úte kvě 10, 2016 2:44
GreyMouse píše:Moje první přepuštěný máslo už tuhne ve sklenici. Z 500 g másla (myslím, že to byla Olma) mám 355 g přepuštěnýho (tj "výtěžnost" 71% ). Tý sebraný mastný pěny bylo 65 g...
Shodou okolnosti jsem mel taky dve Olmy a mam z nich taky presne 355 g prepusteneho masla Akorat peny bylo jen 56 g a suroviny 492 g, Olma zrejme podvadi. Takze moje vyteznost je 72%. A celkem zustalo 83.5%, takze zmizelo 16.5%. Neco zustalo pripalene na dne hrnce, neco malo ve filtru, ale porad mi to prijde nejak moc.
BTW, neni maslo jako maslo. Predtim jsem pouzil Tatra maslo a prijde mi lepsi. Trochu lip se chova, vic voni a i barva je peknejsi. Vic peni, aspon zezacatku, ale priste taky zacnu sbirat penu az pozdeji, evidentne to zvysuje vyteznost. No, stejne beru to, co je zrovna ve sleve, kdyz je to teda normalni ceske maslo a ne nejaky polsky nebo belgicky sunt. Takhle vychazi prepustene maslo 140 Kc za kilo, coz je vyrazne levnejsi, nez jakekoliv kupovane hotove.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od apuka » úte kvě 10, 2016 7:03
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte kvě 10, 2016 8:32
Máslo jsem před přepouštěním nevážila, tak netuším, jestli taky nebylo ošizené na váze. Nedávno jsem ho dělala znova, zvážila jsem první dvě skleničky, do kterých jsem ho lila, ale když jsem musela vzít ještě třetí, tak tu už jsem zvážit zapomněla , další data do našeho minivýzkumu teda poskytnout nemůžu . Sebranou pěnu jsem zase dala do kynutýho těsta (místo části tuku) a dobrý.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » úte kvě 10, 2016 9:18
jo a experimentalne susena ryzova smes byla dobra, takova hodne husta polivka z toho byla (varila sem to), akorat priste sul/pepr pridat
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte kvě 10, 2016 9:32
Hrnek po kaši nemusíš mýt, ale uvaříš do něj čaj, který se o vymytí postará . A budeš si moct připadat jako v Tibetu (mám pocit, že tam přidávají do čaje jačí máslo)
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » úte kvě 10, 2016 9:39
no prave neochucena - to mi doma nedoslo tu nasi goreng sem tuhle v lidlu potkala a po precteni slozeni me presla chut (snad nejaka houbova omacka ci co a sojovka nebo nejakej podobnej hnus, bych se bala aby me to neslozilo:D
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte kvě 10, 2016 9:55
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od apuka » úte kvě 10, 2016 10:46
Proc je sojovka hnus? Ty prave (nekolik druhu, napr. japonske Shoyu, Tamari) jsou vynikajici. A je to poctiva prace a dlouhe zrani, ty lepsi i nekolik let.Mawenzi píše::...a sojovka nebo nejakej podobnej hnus, bych se bala aby me to neslozilo:D
Zase pravda, to co koupis u Vietnamcu v jidle, nebo od Vitany a spol. je o necem jinem. Co je v te lidlacke smesi, netusim.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » úte kvě 10, 2016 10:47
me to "bezduvodne" nechutna a nutit se do jidla na vandru kdyz je nutny neco jist do neceho, co zrovna neni "svickova od maminky" kdyz vim, ze to obsahuje veci ktery bych v normalnim zivote fakt nepozrela asi obecne neni nejlepsi napad. nerikam v pripade nouze, ale dobrovolne si takovy jidlo pripravovat je asi uchylka
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte kvě 10, 2016 11:11
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » úte kvě 10, 2016 17:16
GreyMouse píše:@mike: Stejně jako apukovi mi ty ztráty zvláštní nepřijdou. Podle Wikipedie je obsah vody v másle do 16% a ta se během přepouštění odpaří. Pak obsahuje kromě tuku trochu bílkovin a laktózy, které se buď seberou nebo zůstanou připálené v hrnci. Sebraná pěna je mastná - to budou ty ztráty tuku proti deklarovaným 82%. Já bych řekla, že to docela sedí
Tak jo, nasel jsem si posledni test masel dTestu a tam pisou, ze maslo podle EU normy je:
výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 80 %, avšak méně než 90 %, s obsahem vody nejvýše 16 % a nejvyšším obsahem tukuprosté mléčné sušiny do 2 %
Pricemz v realne testu jim vyslo v nejhorsim pripade 17.1% vody (neproslo) a v nejlepsim 13.6%. Myslel jsem, ze tech bilkovin tam bude vic, jestli je to jen 2%, tak je opravdu vetsina sebane peny tuk a ztraty padaji tam.
GreyMouse píše:Máslo jsem před přepouštěním nevážila, tak netuším, jestli taky nebylo ošizené na váze.
Zkus to priste. Mne jina masla vychazela spravne, min bylo jen tohodle...
GreyMouse píše:Sebranou pěnu jsem zase dala do kynutýho těsta (místo části tuku) a dobrý.
Zkousel jsem to do brkase a dobry, ale pak mne z ni bolelo bricho. Asi je tam tech mlecnych bilkovin moc najednou. Takze to vyhazuju. Stejne kdyz to delam tak, aby vysledek chytil oriskovou prichut tj. necham bilkoviny na dne zhnednout, tak je posledni sbirana pena hneda a lehce pripalena.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od booze » stř kvě 11, 2016 18:39
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od mike » stř kvě 11, 2016 19:00
Domaci jsme obcas mivali na farme v Rakousku a neprislo mi, ze by se nejak zvlast lisilo od dobrych ze superhyper (jihoceske nepovazuju za dobre, protoze mi nechutna ). Proc by melo byt domaci maslo zlute? Ze by kurkuma? Nebo betakaroten?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od booze » stř kvě 11, 2016 19:18
Mozna tak Indicke kravy zerou kurkumu.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od mike » stř kvě 11, 2016 19:22
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od booze » stř kvě 11, 2016 20:06
Pokud mas rad syrovatku, tak si tam kup jejich cerstvou ochucenou.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od mike » stř kvě 11, 2016 20:09
Neni syrovatka odpad, ktery se vyleva?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27