Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » úte říj 13, 2015 23:03
mike píše:babicka vykrmovala obrprasata, ke 200 kilum
Tak, tak, podle babičky čím větší prase, tím lepší. Marně jsme namítali, že nám tlustý maso nechutná.
mike píše:Unika mi, proc by to melo vadit, sadlo prece snese vysoke teploty... ale asi tam nejaky duvod bude.
No, já to vlastně dál nezkoumala, tak nemůžu tvrdit, že ten rozdíl v barvě nezpůsobilo něco jinýho. Ale zkusila jsem google (jak jsme jenom bez něj mohli žít?) a našla třeba tohle: "Teplotu při škvaření udržujeme kolem 110 až 120°C a občas zamícháme. Nad 130°C se sádlo začíná pálit, lahodná chuť je v nenávratnu a škvarky ztvrdnou na beton." nebo "Bílé sádlo získáte, škvaříte-li je při nižší teplotě, když se jen vaří." Teď ještě vědět jaká teplota byla v tom mým hrnci . Oni teda taky leckde psali, že se má sádlo na začátku podlít vodou a to mě ani nenapadlo a šlo to i bez toho.
mike píše: Bezna strava na dovolene u Baltu (more 14 stupnu...)
Aha, tak tady vznikla tvoje záliba v dlouhých zimních pochodech. V Baltu jsem se koupala jednou a než jsem došla do takový hloubky, aby se dalo plavat, bolely mě nohy
mike píše:GreyMouse píše:Ale nejdřív ochutnám játrovou paštiku, kterou jsem takhle konzervovala na jaře. Od dubna byla v lednici, teď už ji mám asi týden v teple. Pokud bych se už neozvala, bude to znamenat, že tento postup je pro uchovávání potravin nevhodný a nikomu nedoporučuju ho opakovat .
Jestli je sacek nafoukly a po propichnuti ti vymaluje kuchyn, tak to nedas Ono to dost smrdi
No, ze stropu bych paštiku určitě neolizovala, to by mi došlo, že je něco v nepořádku. Ale botulotoxin prý není není ani vidět ani cítit. Myslím, že jsem četla že hyenám nevadí, ale bohužel nejsem hyena (teda aspoň nemám jejich žaludek)
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » stř říj 14, 2015 2:28
GreyMouse píše:Tak, tak, podle babičky čím větší prase, tím lepší. Marně jsme namítali, že nám tlustý maso nechutná.
Jj, mama taky namitala a vyhrozovala, ze to jist nebude. Taky marne
GreyMouse píše:"Teplotu při škvaření udržujeme kolem 110 až 120°C a občas zamícháme. Nad 130°C se sádlo začíná pálit, lahodná chuť je v nenávratnu a škvarky ztvrdnou na beton."
Hmm. To by mne zajimalo, jak se toho na tom sporaku podarilo dosahnout... Ze by zkusenosti? Nebo se to ve velkem mnozstvi udrzuje samo?
GreyMouse píše:Aha, tak tady vznikla tvoje záliba v dlouhých zimních pochodech. V Baltu jsem se koupala jednou a než jsem došla do takový hloubky, aby se dalo plavat, bolely mě nohy
zrovna v tom pripade se dno svazovalo rychle. Nastesti, vzdycky jsme tam jen vbehli a zase vybehli. Kde to presne bylo si nepamatuju, ale ty jehlicky na kuzi jo Dlouhy vstup do vody jsem pozdeji zazil spis na jihu. Jinak to u Baltu nebylo az tak zle, mam pocit, ze jeden rok jsme snad meli i pres 20 stupnu A navic FKK Akorat mi to pak spoluzaci na zakladce neverili, coz se mne dotklo.
GreyMouse píše:No, ze stropu bych paštiku určitě neolizovala, to by mi došlo, že je něco v nepořádku. Ale botulotoxin prý není není ani vidět ani cítit.
Nedavno jsem jsem si o botulinu neco precetl kvuli vyrobe sunky (a dosel k zaveru, ze trocha dusitanu nebude od veci). Vetsinu z toho jsem zas zapomnel, ale myslim, ze plyn je vedlejsim produktem vyroby botulotoxinu a proto bude zkazena pastika nafoukla. Nebo minimalne proto, ze tam nebude jen jeden druh bakterii a nektere urcite plyn a smrad vytvareji. Navic by se tam spory clostridii nejdriv musely nejak dostat a to neni az tak pravdepodobne. Ledaze bys tam davala med, v nem byvaji. No a pak se taky musi aktivovat. U sunky se to stat muze, jelikoz se dusi pri teplote okolo 80 stupnu, pri vareni by se to stat nemelo. Jestli to neni nafoukle a nebude to divne citit, tak bych se moc nebal.
Nafouklou pastiku se kdysi pokusil otevrit soused na koleji. Opravdu to skoncilo az na strope a chudaci jeho spolubydlici pak hledali azyl u nas, nedalo se to vyvetrat
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » stř říj 14, 2015 9:08
mike píše:Nedavno jsem jsem si o botulinu neco precetl kvuli vyrobe sunky (a dosel k zaveru, ze trocha dusitanu nebude od veci). Vetsinu z toho jsem zas zapomnel, ale myslim, ze plyn je vedlejsim produktem vyroby botulotoxinu a proto bude zkazena pastika nafoukla. Nebo minimalne proto, ze tam nebude jen jeden druh bakterii a nektere urcite plyn a smrad vytvareji. Navic by se tam spory clostridii nejdriv musely nejak dostat a to neni az tak pravdepodobne. Ledaze bys tam davala med, v nem byvaji. No a pak se taky musi aktivovat. U sunky se to stat muze, jelikoz se dusi pri teplote okolo 80 stupnu, pri vareni by se to stat nemelo. Jestli to neni nafoukle a nebude to divne citit, tak bych se moc nebal.
Mám pocit, že k tomu nafouknutí dojde, když máš "štěstí" a kromě clostridií jsou tam i jiný bakterie, který se postaraj o to, že konzerva vypadá podezřele. Podle toho, co jsem četla, by v mase mohly být živé clostridie a ty by měl i s botulotoxinem zničit var. Spóry clostridií ničí teplota až nad 120°, takže při obyčejném varu přežijí, ale stačí počkat jeden až dva dny a převaření zopakovat, protože se spóry mezitím v příjemném prostředí konzervy "probudí", mohou začít produkovat botulotoxin, ale ztratí odolnost proti vysokým teplotám. Spóry by sice měly být spíš v půdě, takže kontaminace hrozí víc u zeleniny, ale i tak jsem radši sterilovala dvakrát i ty svoje masový výrobky. Teď budu doufat, že moje věta "Já myslím, že je ta masová konzerva v pořádku" nebude mojí poslední
Šunku jsem taky zkoušela a trochu dusitanový soli tam přidala. Ale asi málo, protože zdaleka nebyla tak růžová jako ta v obchodě, takže mi ti moji šmejdi zmlsaný (čti moje milované děti) řekli, že TOHLE teda jíst nebudou. Jejich chyba, aspoň neubylo. "Vařila" jsem ji na krbových kamnech v zavařovacím hrnci s teploměrem. Když teplota vyšplhala na 80°, hrnec jsem sundala a vrátila ho zpátky na kamna, když zase klesla na 75°.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř říj 14, 2015 10:39
Re: Jedlo na turach
od mike » stř říj 14, 2015 16:48
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od mike » stř říj 14, 2015 17:05
GreyMouse píše:Mám pocit, že k tomu nafouknutí dojde, když máš "štěstí" a kromě clostridií jsou tam i jiný bakterie, který se postaraj o to, že konzerva vypadá podezřele.
Zas si vem, jaka je asi pravdepodobnost, ze se tam dostanou jen clostridie a nic jineho.
GreyMouse píše:Podle toho, co jsem četla, by v mase mohly být živé clostridie a ty by měl i s botulotoxinem zničit var. Spóry clostridií ničí teplota až nad 120°, takže při obyčejném varu přežijí, ale stačí počkat jeden až dva dny a převaření zopakovat, protože se spóry mezitím v příjemném prostředí konzervy "probudí", mohou začít produkovat botulotoxin, ale ztratí odolnost proti vysokým teplotám.
Tak. Prave proto jsem usoudil, ze u sunky bude rozumnejsi tam nejaky dusitan dat. Spory se totiz muzou probudit i teplem, tusim nejakych 60 - 80 stupnu, coz se prave stane pri duseni sunky.
GreyMouse píše:Spóry by sice měly být spíš v půdě, takže kontaminace hrozí víc u zeleniny, ale i tak jsem radši sterilovala dvakrát i ty svoje masový výrobky. Teď budu doufat, že moje věta "Já myslím, že je ta masová konzerva v pořádku" nebude mojí poslední
To urcite nebude, ono to neni tak rychle. Nejspis budou nasledovat vety "Proc ja nestastna jsem to jedla", "Kde je ta sanitka" a tak podobne Ale vazne, jestli se budes bat to jist, naprogramujes se a spatne ti bude i bez botulinu. Po dvoji sterilizaci bych se nebal vubec, jestli to jinak bude vypadat dobre.
GreyMouse píše:Šunku jsem taky zkoušela a trochu dusitanový soli tam přidala. Ale asi málo, protože zdaleka nebyla tak růžová jako ta v obchodě, takže mi ti moji šmejdi zmlsaný (čti moje milované děti) řekli, že TOHLE teda jíst nebudou. Jejich chyba, aspoň neubylo.
Jak sis je vychovala... Davam asi ctvrtinu Pragandy z celkoveho mnozstvi soli, coz je porad o 75% min, nez v obchode. Pokazde mi vysla pekne ruzova, uz jsem ji delal minimalne 10x. Lehce sednout zacina az tak po trech dnech v lednicce, ale do te doby se uz vetsinou sni.
edit: vycerpavajci info k botulinu vcetne prevence je tady. Dvojita sterilizace nebo dusitan je doporucena prevence.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od booze » stř říj 14, 2015 18:25
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od fps » stř říj 14, 2015 20:46
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
- fps
- outdoor maniak
- Příspěvky: 7466
- Registrován: úte zář 7, 2010 14:40
Re: Jedlo na turach
od dudy » stř říj 14, 2015 21:25
Sem myslel, že seš vodpůrce chémijí a jinačích sraček a pak si kupuješ instantní kaše vochucený a vokolórovaný kdovíjakym ropnym derivátem?
Nejni vono lepčí si koupit inštantní krupici a nalámat či namlejt do ní třá křížaly, hrozinky, nasypat kakalo a sušený mlíko?
Já sem dobytek, co z chemky nehysterčí, ale kášky (ale vostaně skoro všechnu stravu) si dělám léta letoucí sám, páč mě ty maliny z Lovochemy moc nešmakujou.
Si dokonce myslim, že ty mý směsky budou zdravější, než ty kojenecký srágory.
Ty se sice vyhejbáš všemu, vod chleba, sádla a bůčku, přes pepř, sůl a cukr, po pívo, víno atd., ale když přestanou vyrábět chemickou srajdu, tak si v kýblu?
Upřímně, já když dostanu chuť na kaši, tak vemu mlíko, krupici a normálně si jí uklohnim a pak jí posypu kakaem a cukrem a přidám máslo (já vim, to Ty nejíš), nebo vemu vločky, med, vořechy, a vovoce a mám müsli jako z koncernu. A asi i lepší a zdravější, než z Bonavity.
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3965
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od mike » stř říj 14, 2015 21:41
Jak se ale tva prvni veta popere s predposledni? Ja jsem teda krupicovou kasi nejedl tak ... hmm... aspon 30 let
fps neji maslo? Co je spatneho na masle?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od remy77 » stř říj 14, 2015 21:54
mike píše::Ja jsem teda krupicovou kasi nejedl tak ... hmm... aspon 30 let
Mas traumu este z detstva alebo z vojenciny?
- remy77
- nadšenec
- Příspěvky: 1242
- Registrován: úte dub 21, 2015 22:40
Re: Jedlo na turach
od mike » stř říj 14, 2015 22:03
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od dudy » stř říj 14, 2015 22:15
mike píše:...Jak se ale tva prvni veta popere s predposledni? ...
...fps neji maslo? Co je spatneho na masle?
Sem jí (tý kaši) přišel znova na chuť když se dudy začal množit.
Nicméně nosná linie mého stravování to není.
A k tomu druhému:
viewtopic.php?p=371885#p371885
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3965
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od remy77 » stř říj 14, 2015 22:16
Edit: Nam ju varili aj na vojencine...
- remy77
- nadšenec
- Příspěvky: 1242
- Registrován: úte dub 21, 2015 22:40
Re: Jedlo na turach
od mike » stř říj 14, 2015 22:32
@dudy: aha... asi bude jednodussi zjistit, co ji. Instantni kasi, suchy celozrnny chleba a raw tycicky, to bych asi ztratil chut do zivota
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od remy77 » stř říj 14, 2015 22:39
mike píše:asi bude jednodussi zjistit, co ji. Instantni kasi, suchy celozrnny chleba a raw tycicky, to bych asi ztratil chut do zivota
Zabudol si ale poukazat na nutnu kvalitativnu stranku...
- remy77
- nadšenec
- Příspěvky: 1242
- Registrován: úte dub 21, 2015 22:40
Re: Jedlo na turach
od dudy » čtv říj 15, 2015 6:41
mike píše:.....funguje jako projimadlo....
No a?
Vobčas je dobrý se posrat.
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3965
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » čtv říj 15, 2015 6:47
jinak abyste se s tou kasi nedivili, nekde sme byli v restauraci s muzem a on rad kasi, doma ju teda moc nedelame a oni ji tam meli v dezertech tak si to objednal nadsene a sezral
ale o existenci instantni krupicne kase slysim prvne teda.
Re: Jedlo na turach
od wawrik » čtv říj 15, 2015 7:36
Inak to bola konkrétne táto.
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » čtv říj 15, 2015 9:45
mike píše: ...jestli se budes bat to jist, naprogramujes se a spatne ti bude i bez botulinu.
Ona ta smrt ze strachu by byla možná příjemnější, botulismus moc lákavě nevypadá
mike píše: Pokazde mi vysla pekne ruzova, uz jsem ji delal minimalne 10x.
Moc hezká, začínám mít hlad. S tím krájením mám taky problém, tenký plátky mi nejdou, sežeru jí pak mnohem víc než kupovaný
mike píše:vycerpavajci info k botulinu vcetne prevence je tady.
Tak to jsem si to pamatovala docela dobře, Alzheimer se tentokrát zachoval celkem milosrdně, jen mi to trochu zestručnil a vynechal cizí termity
@booze: Ten "šporhelt" dorazil na Moravu ze Slovenska? U nás ve východních Čechách jsem to nikdy neslyšela, musela jsem si to vygooglit. Na podlévání škvarků mlékem jsem taky narazila, ale přišlo mi to divný (na co by mělo být v sádle mlíko?), takže jsem to vynechala a nic se nestalo.
@remy77: Zkusila jsem sníst další sušené vejce, tentokrát ještě s eidamem. 1 sušené vejce (14g), sušený strouhaný eidam (taky 14 g, aby se mi to dobře pamatovalo), smíchat s cca 55 ml vody, nechat chvíli odstát. Pak jsem v tom obalila půl krajíčku chleba a opekla ho na přepuštěným másle. Ze zbytku byla ještě (mini)omeleta, do který jsem dala rozlámaný kousky slunečnicovýho trvanlivýho chleba, kterej nám zbyl z dovolený. Bylo to jedlý bez problémů (alespoň pro mě), nepříjemný bylo, že se to v cestovním hrnci trochu přichytávalo na dno, na což nejsem u svojí domácí blbovzdorný pánve zvyklá.
@wawrik: Nebyl u tý tvojí kupovaný vaječný omelety problém v tom "DietLine"? Jak je něco dietní, tak tomu obvykle něco chybí a tady je to "něco" žloutek místo kterýho je tam betakaroten
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od wawrik » čtv říj 15, 2015 9:47
Môže byť, ale iné som (vtedy) nenašiel. A porovnávať nemám s čím.GreyMouse píše:@wawrik: Nebyl u tý tvojí kupovaný vaječný omelety problém v tom "DietLine"? Jak je něco dietní, tak tomu obvykle něco chybí a tady je to "něco" žloutek místo kterýho je tam betakaroten
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » čtv říj 15, 2015 10:11
wawrik píše:Môže byť, ale iné som (vtedy) nenašiel. A porovnávať nemám s čím.
Mně se zase po tý tvojí "recenzi" nechce kupovat DietLine omeleta v prášku. Asi budeme muset počkat, jestli to neotestuje někdo další
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od wawrik » čtv říj 15, 2015 10:18
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » čtv říj 15, 2015 10:37
Minimální doba spotřeby je alibismus. Nedávno jsem vyhrabala instantní droždí, který bylo prošlý přes 10 let a nic mu nebylo (a mně následně taky ne).
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od wawrik » čtv říj 15, 2015 11:37
S tou zárukou súhlasím, špeciálne u sušeného jedla.
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » čtv říj 15, 2015 12:04
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » čtv říj 15, 2015 12:36
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » čtv říj 15, 2015 12:58
O jiným použití jsem neuvažovala. Ten šmakoun je k jídlu? Mě ten název nějak odrazuje, ale podle "smakoun.eu" je to pomalu Jára Cimrman mezi potravinami
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » čtv říj 15, 2015 14:22
Re: Jedlo na turach
od wawrik » čtv říj 15, 2015 15:23
Nuž, z medzinárodného všestranne výhodného bartru nebude nič. Už som tie sušené vajcia nenašiel, asi som ich pri poslednej inventúre vyhodilGreyMouse píše:Takže s tím vyhrabáváním ze skříně nemusíš spěchat...