Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 12:31
https://susicky-potravin.heureka.cz/domo-do-353/
Tuhle plánuju koupit
Jinak taveňáky doma nejím, ale venku jako občasný zpestření ta sejrovka bodla. K taveňáku sušený mlíko a jaká to byla šmakózní omáčka. Doma bych nad tím ohrnul nos
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 12:42
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř úno 6, 2019 14:38
Pravdepodobne je uvedeny tvaroh asi takovy, jak jsem psal, ale nemel jsem to doma.GreyMouse píše:Tipuju, že vzhledem k velikosti kousků bude rehydratace dlouho trvat a od chuti bych si taky nic moc neslibovala
kousku jsou velike asi 4-8mm kulicky , to asi problem nebude. A chut? Vsak TO je tvaroh, ne ten rozetreny ve vanickach t- ten je ten same, jen je strojove rozetreny a mozna mirne termizovany, at je tekutejsi. Podle mne by to mohlo chutnat lip. Ale podle mne hodne zavisi, jak to vyrobce vysusi/necha odkapat a udela.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16746
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » stř úno 6, 2019 15:15
Etheric píše:Aha, komínová sušička - nebrat s výjimkou Ezidri.
Tak jsem se podívala co to doporučuješ a ona je to asi novější verze té mojí veteránky
I doma se dá připravit jídlo, u kterého zamažeš jen lžíci . Pokud vyrobíš něco instantního, stačí to nasypat do vhodného obalu (např. uzavíratelné obaly od čaje, oříšků, sušeného ovoce...)
@apuka: Nejvíc "vysušený" od výrobce je právě ten na strouhání. Od měkčích tvarohů se chuťově liší, po rehydrataci je ale jakžtakž podobný výchozí surovině. Ale chuťové preference jsou rozdílné, každý by to musel zkusit sám (můj manžel třeba tvaroh nejí, protože je prý bez chuti a dusí ). Výhoda tvarohu na strouhání je ta možnost snadného usušení bez sušičky.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 15:38
Uvařit třeba jehněčí stroganoff neni problém, ale jakej by byl výsledek po domácím usušení, to si netroufám říct. Tam bude hrozně záležet na teplotě sušení, to by se muselo vyzkoušet.
Máš vyzkoušenou nějakou hotovku, co lze usušit a pak jen rehydratovat, aby to bylo poživatelný? Uvařený jídlo /normální oběd/ jsem nikdy nezkoušel sušit
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř úno 6, 2019 16:15
Masove jidlo jsem nezkousel, takove doma prakticky nedelame.
Jen se nesmis upinat na to, ze to rehydrovane ususene Te bude bazit taky vzhledem:-).
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16746
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od Olchor » stř úno 6, 2019 16:19
Olchor píše:Kdysi jsem měl doma sušený jačí sýr z Himalu. Byl teda v kuse, daly se s ním zatloukat hřebíky. Zkoušel jsem ho namočit, nic. Vařit - jen lehce zgumovatěl. Strouháním bych si zničil struhadlo, tak letěl.
Mě by teda jen zajímalo, co s tím sýrem Nepálci pak dělají. Byl koupený normálně na tržnici, takže na něco to používat musej.
- Olchor
- nadšenec
- Příspěvky: 1019
- Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
- Bydliště: Blansko
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » stř úno 6, 2019 16:27
V sáčku jsem zkoušela nejdřív prodávanou bramborovou kaši s (doma sušeným) mletým masem. Jen přesypat do sáčku na "vaření" stačí kupovanou instantní čočku (Semix, Maggi). Doma připravené mám takové variace na "čínu"; nevařím to jen smíchám suché suroviny. Ale je to takové lehčí jídlo, tebe by to asi moc nezasytilo (předvařená rýže/ rýžové nudle/pšeničné nudle + zelenina (co zrovna najdu; před sušením ji krátce tepelně zpracuju v mikrovlnce) + sušené mleté maso + koření + škrob (+ arašídy, žampiony)).
Problém je s masem, do instantních jídel zatím používám jen mleté, větší kousky vyžadují namočení předem nebo vaření, aby změkly. (Nadějně vypadá metoda domácího vymražování větších kousků, ale zatím to je ve stádiu pokusů.)
Omáčky musíš vyzkoušet, někdy bude asi vhodné sušenou omáčku umlet/rozdrtit. Tady a tady je něco o mých pokusech s boloňskou omáčkou.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 16:32
Ony i ty komínový sušičky fungujou, jen je dooost otravný to přerovnávání, třeba když se suší nějaký oddenky 16 hodin, to je pak zážitek
Akorát ty levnější maj problém s teplotou, což je pro mě zásadní, sušim hlavně bylinky.
Na vzhled prdim, pokud to bude dobře chutnat Doma si s jídlem vyhraju, venku mě ale estetika a kultura stolování fakt nezajímá
GM, taky děkuji za inspiraci, zkusit usušit mletý mě ještě nenapadlo
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 6, 2019 17:51
Vysledna chut zalezi na chuti puvodni omacky, tu je potreba udelat dobre. Dobre suroviny, hlavne rajcata, stavnate maso, dobre vino a 5 - 6 hodin pomaleho duseni. Chut se susenim zvyrazni a neni spatne omacku pred susenim nechat par dni odlezet v lednicce. Rehydratovanemu jidlu prospeje pridani tuku, idealne prepusteneho masla. Pri suseni totiz o cast tuku prijde a i v puvodnim receptu se tuk pred smichanim s testovinama pridava.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 6, 2019 18:02
GreyMouse píše:Nevím jak vadí ty těžké svaly na trupu, ale co jsem slyšela, tak velké svaly na nohách při chůzi dost překážejí; některým nabušencům z posilovny by dělalo problém ujít i pár kilometrů (kdyby je to náhodou napadlo)
Jj, znal jsem jednoho v prvaku na VS (pak ho vyhodili). Byl v podstate zacatecnik a uz i tak mel problemy koupit kalhoty, jelikoz je nemohl oblect pres stehna. A chodil jako namornik
GreyMouse píše:Takže jsem byla prozíravá a nikoli krkavčí matka, když jsem před dětmi schovávala svoji čokoládu
Omlouvat si to muzes jak chces, ale sama dobre vis, jak to bylo
GreyMouse píše:Když moje sušička hřeje i na nejnižší nastavenou teplotu, vycházející vzduch je pocitově teplý. Teď jsem sušila vepřový kůže na pamlsky pro psa a odkapávalo z nich sádlo.
S tim nic neudelas. Tuk pomalu okapava i z uheraku, kdyz ho nechas viset ve spizi pri teplote mensi nez 20 stupnu. Hodne pomalu, v radu dni, ale se zvysujici se teplotou to poroste mozna i exponencialne.
GreyMouse píše:Taveňáky sušit nebudu, protože mi nikdy nechutnaly a když jsem si před lety přečetla, že vlastně ani nejsou zdravé, tak jsem přestala zkoušet
Nejsou zdrave je nejspis eufemismus Syry mam rad a jim jich hodne, ale tavenak uz jsem nemel snad 20 let. Jednak mi taky nikdy moc nejely a jednak jsem si taky precetl, jak a z ceho ze vyrabi
GreyMouse píše:Neřekla jsem si Jé, ten vypadá , ale Hele, zajímavej stan
No, ja jsem si rekl Proc ma na zadech batoh? a pak se kouknul bliz a zjistil, ze nema
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 18:21
mike píše:Pro dobrou rehydrataci je nutne ususenou hmotu rozdrtit najemno nebo pomlit
Nebo rozmlátit v dobrým mixéru.
S tím odležením v lednici je to taky super nápad, guláš je taky nejlepší třetí den
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 6, 2019 18:38
Aktualne mam bolonskou omacku v lednici uz paty den a je den ode dne lepsi V chladnejsim boxu, kde je okolo dvou stupnu.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 18:52
Ste mě na tu boloňskou navnadili, nikdy jsem jí vařit nezkoušel. Teď akorát bude problém sehnat dobrý rajčata, o víkendu je budu teprv sázet. Ty z obchodu jsou teď ee, teda s vyjímkou cherry rajčat 1/4kg za 50Kč
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 6, 2019 19:34
Nedavej tam mleko, neni potreba a GreyMouse s tim udelala spatnou zkusenost. Vino musi byt takove, ktere bys byl ochoten pit, zadny krabcak Maso jsem ted pouzil 2/3 klizky a 1/3 krkovice pomlete dohromady, ale takhle spis kvuli aktualnimu vyberu u reznika.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 19:44
Ale už vidim, jak tu hustou směs spálim, když to nebudu míchat co pět minut. Nebo nespálim? V čem radši, v hluboký nepřilnavý pánvi, nebo v nerez hrnci s bytelným sendvičovým dnem?
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od skutrjohny » stř úno 6, 2019 19:45
mike píše:No, ja jsem si rekl Proc ma na zadech batoh? a pak se kouknul bliz a zjistil, ze nema
teda, to se me i dotklo. je pravda, ze se hrbim, ale hlavne jsem mel pod tim perovou bundu a tak to me drzeni tela jeste umocnilo.
a uz opravdu mlcim
a radeji otestnu tu MANU
-
skutrjohny - účastník
- Příspěvky: 515
- Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
- Bydliště: Uherské Hradiště
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 6, 2019 19:50
Kdyz to budes delat podle receptu od Marcelly Hazan vyse a vynechas mleko, tak nespalis. Pozor musis davat jen do vyvareni vina. Pak pridas rajcata, v tech je vody dost, a stahnes plamen na minimum, aby to jen velmi mirne probublavalo (jako kdyz delas vyvar). Chce to hrnec se silnym dnem a pak staci tak dvakrat za hodinu zamichat. Voda se postupne odpari a po trech hodinach to zacne byt jedle. Po 5 - 6 to jeste zhoustne a chut se zvyrazni. Vodu jsem tam ted nepridaval vubec, ale jestli to vydusis na tuk driv, muze byt trocha potreba.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 6, 2019 19:52
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 21:32
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 6, 2019 22:31
Jinak vino nemusi byt pozdni sber. Na vareni kupuju obvykle trochu lepsi jihoamericka, kdyz jsou ve sleve. Ale zas je fakt, ze z beznych moravskych kyselin by to dobre nebylo
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Etheric » stř úno 6, 2019 22:47
Část jí zamrazim a pak zkusim usušit
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od apuka » čtv úno 7, 2019 8:25
Jo, je to s tim (my pouzivame uzeny) o necem jinem (pokud dotycny proti nemu nema chutove nebo psychicke vyhrady ).Etheric píše:Apuka, dík za tip! S tím tempehem je to super nápad.
Jeste takove jidlo muzes vylepsit pridanim ruznych seminek (slunecnice, dyne, sezam, len, ... podle chuti a preferenci) nebo/i skorapkovych plodu (arasidy, mandle, orechy, ...), to si ale musis doma nejdrive vyzkouset, abys to neprehnal. Ale jejich pridanim se zvysi energeticka hodnota, navic to bude energie, ktera se uvolnuje postupne.
Dalsi moznosti zvyseni nasyceni i energetick hodnoty jsou lusteniny - prvotne cervena cocka (kvuli doby vareni), muze byt i obycejna. My jsem davneji davali "predvarene" (dyz je hned z hrnce das do malych flasi, nechas pod perinou vychladnout (nebo nechas projit sterilizaci), tak to pouzijes postupne) fazole adzuki - kvuli tomu, ze se vari o dost kratsi dobu nez bezne fazole a maji (pro nas) prijemnejsi chut.
Takto si poskladas svoje jidlo, ja pouzivam parbolizovanou ryzi v kombinaci s celozrnnym bulgurem/jahlami/pohankou (ta se hodi v zime)/sapldovymi kroupami, vzdy 1 porce obilovin a 2 vody, mnozstvi zeleniny a seminek/orechu podle chuti, na zacatku jej 2-3 min. "predsmazim" na trose oleje (klidne muzes pouzit maslo, i propustene), nasypu obiloviny, vodu (zalivam vrouci z rychlovarne konvici kvuli setreni casu) a varim vzdy cca. 15 min od varu a necham dojit pod poklickou min. 10 min, dele je lepsi. Vyber koreni je na Tobe (klidne svoje susene bylinky), muzes do toho k zelenine pridat i nejakou klobasu, z hlediska dalsiho suseni nejlepsi asi bude cabajkoveho typu.
A mas co susit. Rozlozis to v nejake primerene vrstve na susicce a po ususeni nemusis nic drtit, staci, kdyz si "nalames" do sacku primerene velke kusy nebo v nejhorsim mezi dlanemi trocha "rozdrvis". Toto jidlo se po zaliti vrouci vodou dobre rehydruje - teda s klobasou jsem nezkousel, ale zelenina, tempeh a obiloviny v pohode, naberou do sebe i trocha vice vody nez je nutne minimum.
Az si nasusis i trochu strouhaneho syru, udelas bastu raz-dva.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16746
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od Etheric » čtv úno 7, 2019 12:41
Co se týče chuti, tempeh neni vůbec špatnej, jen se musí dobře dochutit. Ideálně bylinky, chilli,... Venku po kořeněnym s výrazným jídle prahnu mnohem víc, než doma. Hlavně tempeh zasytí a má víc než dobrý výživný hodnoty.
Budu mít opravdu co zkoušet Venku poslední dobou odmítám vařit cokoliv, čím zašpiním víc než lžíci. Jednak se mi večer fakt nechce mejt nádobí, nechat to do rána zaschnout taky neni nejlepší a hlavně ne vždycky jsem někde u vody a s sebou jí nenosím tolik, abych s ní mohl umejvat nádobí
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv úno 7, 2019 16:44
Etheric píše:Venku poslední dobou odmítám vařit cokoliv, čím zašpiním víc než lžíci.
Typicky vyvoj
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od grco » čtv úno 7, 2019 16:46
xyz neni vůbec špatnej, jen se musí dobře dochutit
hahaha, toto je klasicka hlaska kazdeho vegana...
ani polystyren nebude spatnej, ked ho dobre dochutis
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6907
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od FrantaKrajta » čtv úno 7, 2019 17:53
hmm, pro UL nadsence, jedla karimatka? Chytilo by se to? Patricne draha, samozrejme
- FrantaKrajta
- nadšenec
- Příspěvky: 1106
- Registrován: sob říj 1, 2016 16:19
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv úno 7, 2019 18:13
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Etheric » čtv úno 7, 2019 18:47
Objevil jsem super recept na veganskej nářez:
Chytneme středně velkého vegana, udeříme pálkou a přidáme několik ran pěstí. Poté za stálého skandování "maso neni vražda!" kopeme do ledvin, chvíli podusíme a podáváme vidlemi
Btw proti veganský stravě nic nemám, chutná mi, ale maso je maso
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53