Domácí dehydrovaná jídla

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod Etheric » pát lis 22, 2019 8:10

Příčina mýho neúspěchu se zráním masa bude nejspíš v tom zmiňovaným průvanu. Tady nejde nikde udělat "lokální" průvan, jde to jedině přes celej kvartýr, takže bohužel..
Ovšem nemusí to bejt jediná příčina, třeba v tom mase nezačal ten správnej proces. Těžko říct.
Další pokus až v létě, kdy se bude dát udělat průvan.. Nebo tu šrutku nacpu k někomu do paneláku
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1086
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod GreyMouse » pát lis 22, 2019 15:36

Můžeš zkusit sušení v lednici, tady jsme se bavili o nějakých pokusech. Kus masa zasypu v krabičce solí a uložím takhle na pár hodin do lednice. Pak z něj sešrábu sůl, zabalím do utěrky nebo něčeho podobnýho (používám (vyžehlené) kusy starého prostěradla) a dám sušit do lednice. Občas maso přebalím do suchého hadru.

Časy chce zkoušet, aby člověk našel co mu vyhovuje. Podle některých receptů má být maso v soli týden nebo i tři, ale to je na mě příšerně slaný. Poslední kus (asi 3/4kilová kotleta, pokud se nepletu), jsem nechala v soli necelý den. I tak je maso dost slané, ale v tomhle případě to bude spíš tím, že po počátečním přebalování do suché utěrky jsem na maso zapomněla a místo, aby jelo s námi na výlet, zůstalo v zadní části šuplete v lednici. A když jsem si vzpomněla a chtěla ho vzít na další akci, tak už bylo moc tvrdé na krájení zavíracím nožem v polních podmínkách. Doma to "pilkou" na chleba s vynaložením nemalého úsilí jde, maso se dá sníst (bez zjevné újmy na zdraví), ale je dost slané a tvrdé. 11 měsíců sušení je holt moc :-k
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1641
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod apuka » pát lis 22, 2019 15:46

@Etheric: Jak jsem se koukal nekdy na video, jak delaji pravy madarsky salam a co tam vysvetlovali, tak uz vim, ze to nebude jen "lokalnim"/"celokvartiynim" pruvanem. To musis mit ty spravne hodnotu vlhkosti, teploty, rychlosti proudeni vzduchu, mnozstvi a dostupnosti ruznych breberek ve vzduchu a masu (plisne, bakterie, ...). Samozrejme taky tak trochu obsahu jinych latek ve vzduchu, ale to uz je spise pro fajnsmejkry kvuli nuancim v chuti/vuni/...
A, samozrejme, nejsou to presne hodnoty ale rozsahy, idealne nektere se maji v case danym zpusobem menit.

Nebudes mit lepsi si sehnat kone (nebudes muset tak moc resit gramy vybavy) a susit si maso pod sedlem a la recept z Vinetua? :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8286
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod Etheric » sob lis 23, 2019 10:19

Kůň by byl super, bohužel ho nemám kde ustájit. A sušit maso u těla za chůze zkoušet nebudu :mrgreen:
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1086
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod Etheric » sob lis 23, 2019 14:56

Hele, poďte se radši nekdo složit na vymražovač. Fakt, myslim to vážně, v třeba 10ti lidech to bude zvládnutý
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1086
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod booze » sob lis 23, 2019 20:52

Nekdo tady psal ze ma moznost. Jaky bys chtel model?
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7286
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod Etheric » ned lis 24, 2019 9:29

Ještě jsem nevybíral konkrétní model, no chtěl bych samozřejmě něco s větší kapacitou, aby to vymrazilo napohodu naráz třeba 10l guláše nebo obdobně velkej kotel roštěný, boloňský, brkaše, jablečnýho kompotu, atd atd 8) Co nejvýkonnější a nejefektivnější, zkrátka co nejlepší. Prostě jednou za čas navařit kotel jídla, vysušit, rozvážit, zavakuovat a mít zas nadlouho klid. Jednotlivý porce pak rehydratovat v ešusu. Balení bude mnohonásobně lehčí a ten čistej PP se dá recyklovat, narozdíl od kompozitního obalu od TL a spol.
Vždycky je výhodnější vařit ve velkým, hlavně výsledný jídlo je i chutnější. Nádobí zasereš při vaření litru guláše stejně, jako při vaření deseti litrů. Času to taky zabere stejně.
Vymražení bude též lepší ve větším a výkonnějším lyofilizátoru, ostatně jako u zpracování všeho takovýho, v malým měřítku nikdy nedosáhneš takový kvality, jakou umožňuje technologie na zpracování většího množství.
Takže bych si radši připlatil, vono si to na sebe vydělá
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1086
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod mike » ned lis 24, 2019 20:42

Etheric píše:Takže bych si radši připlatil, vono si to na sebe vydělá

Ani nahodou. Pred casem jsem to pocital. I nejlevnejsi stoji sestimistnou castku. Naklady na provoz jsou nemale, plus naklady na suroviny a vareni. Aby ses dostal aspon na dve stovky na porci, tak potrebujes vyrobit vysoke tisice (mozna 10000) porci. A to nepocitam naklady na cas, ktery varenim stravis. To uz vyjde lip levnejsi kupovat si Real Turmat, ktery je nejdrazsi, ale taky nejlepsi a s domaci kvalitou uz celkem srovnatelny.

Nedavno sem nekdo daval odkaz na firmu, ktere lyofilizaci vlastnich jidel udela. Na cenu uz si nevzpominam, ale rozhodne to vyslo levnejsi a 10 l gulase uz by se ti vyplatilo.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 36402
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod Etheric » pon lis 25, 2019 15:23

Vim, že by to vyšlo tak na 200k... Kdybychvto měl pro sebe i pronajímal, návratnost by /možná/ byla za 10, 20 let? Možná víc? Míň? Třeba bych si založil svojí značku lyo jídla...
Zpět na zem, bylo by to hezký, ale jak říká Mike. Nejspíš se to nevyplatí. Počítat s návratností třeba 20 let a pak vydělávat? Se to do tý doby rozsype...
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1086
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod GreyMouse » pon lis 25, 2019 16:34

Odkaz, co zmiňoval mike, je tady.

Boloňskou stačí usušit, kompot to samý (oboje viz minulá strana). Co jsem měla možnost ochutnat lyofilizovaný ovoce, tak mě to nijak neoslovilo, sušený mi chutná víc. Zajímala by mě asi lyofilizace jogurtu, tvarohu a hlavně větších kousků masa, s tím si sušička neporadí. Tedy, vysuší to, ale po rehydratací to není ono.

Pokud bys chtěl zatím dělat nějaké vymražovací pokusy a máš doma mrazák s trochou volného místa, tak to můžeš zkusit s ním. Je to na dlouho (plus minus půl roku), ale když přes zimu ven nejezdíš, tak by ti to nemuselo tak vadit. Vymražovala jsem kousky osmaženého masa a z toho, co jsem zatím zkoušela, je tohle nejlepší. Osmažené menší kousky dám v jedné vrstvě (potřebují mít kolem sebe volný prostor) do nízké krabičky a strčím do mrazáku. Jednou za čas (cca za měsíc, pokud si vzpomenu) z krabičky a kousků masa odstraním námrazu a maso vrazím zpátky k ledu. Když mě to přestane bavit nebo už chci maso použít, dám částečně vymražené maso dosušit do sušičky. Maso sušené přímo po uvaření/usmažení je tvrdé a musí se předem namočit nebo chvíli vařit, aby si člověk nevylámal zuby, maso, které prošlo mrazákem je pórovité a dá se po usušení rozkousat na prášek s masovou chutí. A je víceméně instantní. Když na něj moc nespěchám a nechám ho po zalití vařící vodou víc než 5 minut, dostanu hmotu, která je chutí i konzistencí dost podobná původnímu masu.

Tři obrázky z prvních pokusů:
mrazene_maso.jpg


smazene_mrazene_susene.jpg


instantni_maso_s_ryzi.jpg
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1641
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod JaroslavP » ned led 12, 2020 15:00

Ahoj

zkoušel jste někdo vyrábět domácí sušenou instantní polévku? :)

Plánuji vyrazit na týdenní trek a tak mě napadlo, pro začátek si zkusit vyrobit domácí instantní polévku. Jasný v marketu jich je za desetikačku hromada, mě jde spíš o to mít něco, co jde i bez vitamínů E a jiných věcí co tam nutně nepotřebuji a zároveň mít něco "homemade" :D

Napadla mě napřed zeleninová, nicméně na netu jsem recept pořádně nenašel, proto se zeptám vás, před tím než se do experimentování pustím sám, jestli máte nějaké tipy, rady atd :)
JaroslavP
nováček
nováček
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát lis 22, 2019 10:27

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod mike » ned led 12, 2020 20:04

Mel bych tip na vyvar, do ktereho by se dala doplnit treba susena zelenina nebo maso, ale na to jsou tu jini experti :)

Hromadi se mi v mrazaku kureci kostry a dalsi, a tak jednou za cas delam velky hrnec vyvaru. Kostry se zbytky masa, koreni, cibule, cesnek, zazvor a 6 hodin tahnout. Vyvar musi v lednicce rozsolovatet, coz z dobrych (ne estebackych) kurat dela, nebo na to pomuze treba kost z veprove kotlety.

Kdyz vyvar nespotrebuju hned, tak ho zredukuju. Varim, nez se naprosta vetsina vody nevypari a na dne zustane trocha tekutiny konzistence ridkeho medu. Tu sleju do misky a necham ztuhnout. Je potreba postupovat rychle, jelikoz pri ochlazeni tuhne celkem rychle. Vysledek je tuhy gel, ktery se podoba bujonum, ktere se prodavaji jako extra special v miskach. Nakrajim na porce, jedna ma tak 20 g, a dam do mrazaku. Urcite by se to dalo i zavakuovat. Pro lepsi konzervaci bych vyvar osolil na spravnou slanost a pak bude gel slany velmi a venku urcite tyden vydrzi.

Pracuje se s tim stejne jako s temi prodavanymi. Dat do horke vody a za chvili se rozpusti. Takhle vypada 3.5 litru puvodniho vyvaru, ktery jsem nezredukoval uplne dokonale, jeste by to chvili chtelo:
polevka2.jpg
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 36402
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod GreyMouse » pon led 13, 2020 16:52

@JaroslavP: Proč chceš pro začátek zrovna polévku? Přijde mi, že je to víc práce a míň jídla než zkombinovat třeba (kuskus/bulgur/předvařená rýže) + (sušená zelenina) + (sušené mleté maso).

A proč ti vadí vitamín E?
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1641
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod booze » pon led 13, 2020 17:48

@mike pekne :smt023
@JaroslavP polevky delam. Zalezi co od toho ocekavas, pokud vyvar, tak s bujonem a smes zeleniny si susim mrazenou z obchodu. Pokud chces rajcatovou, kari nebo cockovou, tak uvaris slanou omacku a tu ususis, pomeles, pridas nudle atp. a zavakuujes. Zahustuj to bramborovou kasi, kterou pridas do vysledneho vysuseneho produktu.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7286
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Domácí dehydrovaná jídla

Příspěvekod DenaDen » stř led 15, 2020 15:58

JaroslavP píše:zkoušel jste někdo vyrábět domácí sušenou instantní polévku? :)

Ahoj, já jsem zrovna dnes zkoušela hovězí polévku: :tonqe:

2 PL natrhaného sušeného hovězího masa
2 PL písmenek (já jsem dávala bezlepkový,protože jsem je měla zrovna doma, ale určo dobře poslouží jakákoliv malá těstovina)
1 PL zelenina (domácí sušená směs, rozdrcená na jemno - mrkvem,celer,petržel,libeček,petrželka) dá se koupit i jako koření v obchodě
sůl,pepř podle chuti a čtvrt kostky bujonu
1 PL sušené mrkve (sušila jsem ji orestovanou na másle)
trochu sušené cibulky,pórku a hrášku

Dávala jsem do litrové termosky, zalila vroucí vodou a cca za 3 hoďky jedla, mě moc chutnala.
DenaDen
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř led 15, 2020 15:36

Předchozí

Zpět na Treking