Přihlásit se
Doporučené akce
na Pohora.cz
novinky Petzl 2013
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
novinky Petzl 2013
od Dr4k3 » pon črc 16, 2012 13:14
165g helma (jen doufám, že bude ve vícero barevných variantách)
a nové sedáky, které jsou upravené úplně jako kdyby mi designéři Petzlu poslední rok četli myšlenky!!
asi budu muset ten stávající sedák co nejrychleji prošoupat, abych si mohl koupit nový

Re: novinky Petzl 2013
od Simi » pon črc 16, 2012 14:09
Stejně tak u sedáků se mi strašně nelíbí to posunutí poutek na materiál úplně dozadu. Měl jsem to u jednoho staršího sedáku. Na skalkách je to asi fuk, ale v horách a zvlášt v zimě je to k vzteku, když musíš lovit materiál někde za zády a kolikrát pod batohem. Při sestupech v mačkách v hlubokém sněhu, když se ti mačka zahákne třeba do expresky visící na zadku, se pak občas pěkně přerazíš...
od Jarilo » pon črc 16, 2012 16:23
Ta přilba bude super na skalky, ale vzhledem k tomu, že to bude podobně jako Meteor fungovat tak, že při nějakém větším nárazu se přilba deformuje (klidně až úplným rozlomením), tak v horách to už není pro mě úplně ono. Při představě, že druhý ze šesti dnů mi na hlavě přistane šutr a helma se rozlomí a já si budu muset (v tom lepším případě) vybrat rychlý úprk nebo pokračovat bez přilby, mě nadšení příliš nejímá.
Ale jinak prima.
Sedáky posoudím, až je budu mít v ruce, mě u Petzli obecně vadí ta poutka, mám radši tvarovaná plastová (jako měly staré SGR) nebo látková s plastovým tunýlkem. I když je fakt, že ten petzl je tím pádem více eko =)).
když musíš lovit materiál někde za zády a kolikrát pod batohem. Při sestupech v mačkách v hlubokém sněhu, když se ti mačka zahákne třeba do expresky visící na zadku, se pak občas pěkně přerazíš...
V zimě obvykle využívám jen přední poutka, na zadních mám třebas jen volné karáble. Friendy a hexy mám na smyčce kolem těla, případně na poutcích na ramenních popruzích (supr věc). Ale jako taky mě ta poutka posunutá hodně dozadu vadí, o tom žádná.
od Dr4k3 » pon črc 16, 2012 17:42
Simi píše:u sedáků se mi strašně nelíbí to posunutí poutek na materiál úplně dozadu
teda nevím na co koukáš, ale podle mě nikam nic posunutý není! Naopak bych řekl, že se přední/boční poutka zvětšily na úkor těch zadních. Snad žádný sedák nemá poutka přímo vpředu.
Ono teda bude třeba ještě prohlédnout přesně tu velikost která tě zajímá, protože předek většinou zůstává stejný a délka se natahuje právě v oblasti poutka nebo vzadu.
od Dr4k3 » pon črc 16, 2012 21:13
Když už chceš porovnávat obrázky, tak tady singáč a tady pecl.
Lepší ale změřit v praxi - můj Petzl Adjama M úplně utažený má mezi předními poutky vzdálenost 24cm. (utaženo na max to nosím, mám v pase 84cm)
od suslos » pon črc 16, 2012 21:19
EDIT:
Na TÉHLE fotce to taky vidíš, střed (tam kde máš páteř) zadní části sedáku je v přímé linii s tou plastovou přezkou na napojení gumy s nohavičkami, tzn. že ty oka vedle jsou brutálně "na zádech"
-

suslos - účastník

od mike » pon črc 16, 2012 21:29
Dr4k3 píše:... Cos chlastal?
To spis vypada, jako bys chlastal ty
- mike
- Moderátor

- User is Online!
od Dr4k3 » pon črc 16, 2012 22:04
suslos píše:oka vedle jsou brutálně "na zádech"
ahááá, už asi chápu co tím Simi původně myslel - on ve svém prvním příspěvku asi chtěl napsat "se mi strašně nelíbí to roztažení poutek na materiál úplně dozadu."
Jenže když místo roz-/pro-tažení napíše posunutí, tak hovoří o něčem dost jiném
Krom toho Petzl to tak má i v současné generaci - možná tam je teď o centimetr víc místa, víc ne. A z tohohle hlediska jsou modely 2013 taky pozitivum, protože právě zvětšují přední poutka na úkor těch zadních, takže zadní se klidně můžou nechat nepoužitá pod batohem, a všechno důležité se vejde dopředu. Radši budu mít vepředu jedno větší, než jedno malé a kus druhého malého koukajícího zpod batohu.
od pripluv » úte črc 17, 2012 6:13
Jsem se teď potřeboval vyškrábat dvacet metrů na strom, tak jsem vzal úvazek šitý doma v roce 1992 kde jsou poutka úplně mimózně… a jak krásně se mi lezlo
od pavproch » úte črc 17, 2012 6:31
-

pavproch - Moderátor

- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od Indy » úte črc 17, 2012 7:30
z duvodu baglu, to chapu ze na zadech nic.
podobne to meli v adru kominici, sparari naopak zase nechteli nic na bokach.
cili kdyz nema clovek jasny preference je dobry je mit vsude anebo posuvny.
kdo ale zakopne o to co mu visi na uvaze mackou, tak je jedno odkud to visi, je to slepa revolucni vetev.
ciste pro info, se da ovesit i ten prsak (rackorado od singacu), kdyz sme v tech horach, nebo pouzit trendy nosic matrose pro skalky, ovsem je tam treba dodelat popruh se sponu pod druhou rukou, bo kdyby clovek skoncil po padu hlavou dolu tak to z neho sleti, coz muze byt nakladne a muze mu to chybet - anebo tim nepotesi jistice.
od Simi » úte črc 17, 2012 9:05
Indy píše:kdo ale zakopne o to co mu visi na uvaze mackou, tak je jedno odkud to visi, je to slepa revolucni vetev.
Obecně to asi platí. Nicméně nevím, kolik toho máš naběháno v zimě, ale při sestupu strmějším svahem v dvojvaječným sněhu to až takovej problém není. Pata ti jde až k zadku...
od Indy » úte črc 17, 2012 9:09
nebeham teda ani v lete.
od Simi » úte črc 17, 2012 14:23
A to běhání bylo obrazně. Přelož si jako nachozeno/nalezeno/nastoupáno/sestoupáno/apod.
od Indy » úte črc 17, 2012 14:49
muzes chcipat unavou ale pokud se blbe navazes, mozna to mel byt jiny uzel, ale pokud se nenavazes, chybu bych v uzlu nehledal...
prece jen jsme svepravni ne.
ostatne na par uvazech jsem uz presival oka na matros podle prani majitele. neni to nosna cast, teda ted po mem siti uz vlastne skoro je.
od Jarilo » úte črc 17, 2012 15:01
To jsou zase hospodské rozpravy...Abych se držel tématu, a to novinky Petzlu 2013 - trochu mě zklamalo železo, akorát inovace Spirit Expresek, které jsou pořád dost těžké a s klasickou PAD smyčkou...určitě mají své uživatele, ale po loňských Ange sem čekal třebas nějakou další odlehčenou karabinu (zámkovku) nebo tak.
od Indy » úte črc 17, 2012 15:14
me se to zda taky divne, nema logiku aby zatezova karabina konkurovala kolibrikum...
od Simi » úte črc 17, 2012 15:25
od Dr4k3 » úte črc 17, 2012 16:15
hele já to nedávno studoval, a ta jejich zlatá Attache 3D je se svými 55g pořád nejlehčí praktická HMS karabina na trhu. Je skoro symetrická, dá se v pohodě použít pro všechny možný konstrukce a bez problémů kombinovat s věcmi jako Tibloc, MicroTraxion či Ultralegere.
(Dokonce jsem ani nenašel lehčí oválnou karabinu, takže bych si dovolil tvrdit, že oválné karabiny jsou mrtvé.)
(Wild Country Helios HMS je lehčí, má 50g, ale neprakticky asymetrický tvar. A déčkové zámkovky jsou pro tyhle věci nepoužitelné)
Dala by se vylepšit, to jo (odstranit nos, na způsob Ange nebo Simond Spider), ale i bez toho je nejlepší.
od Jarilo » úte črc 17, 2012 16:22
ad Grco - jo to DMMko bych chtěl prubnout, ne kvůli váze, čistě kvůli tomu, že jsem s věcmi od DMM (Dragon CAM, Torque NUT, Phantom) nadmíru spokojený...
od grco » úte črc 17, 2012 16:23
- grco
- inventář fóra

od suslos » úte črc 17, 2012 16:39
TADY je detailní fotka nové helmy Sirocco. No na první pohled, Meteorka bez vnější vrstvy?
Se železem mě taky trochu zklamali. Ještě jdu nastudovat ty nový čelovky, jestli by se mi investice do Core vzhledem k výkonu/ceně už alespoň trochu vyplatila, se stávající řadou jsem to zavrhl.
-

suslos - účastník

od Dr4k3 » úte črc 17, 2012 16:42
vidíš, tu jsem ani neuvažoval. Ale jo, je lehčí... ale je hrbatá, a je řízlá Déčkovostí - sešikmený užší konec, a myslím že i ten širší konec je šikmější. Ve výsledku s ní bude daleko problematičtější práce s Tiblocem a kladkama...
prostě Attache 3D je pořád lepší
(a to říkám jako majitel 10 Phantomových expresek, 10 singl Phantomů, 3 Phantomů SG a nejnověji jednoho Shadow QL do odsedky
od grco » úte črc 17, 2012 17:47
- grco
- inventář fóra

od suslos » úte črc 17, 2012 22:36
-

suslos - účastník