Kafe na cesty
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Kafe na cesty
od Dromedaro » pon čer 20, 2022 15:38
JohnyFK píše: ale asi se vratim z pohodlnosti k instantu
Já ještě nenašel instantní kávu, která by mi chutnala. Všechno kyselý... to si rovnou můžu brát kofeinové tablety a zapít je octem
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4515
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Kafe na cesty
od Bruca » čtv čer 23, 2022 16:26
Z instantnich kávu, co jsem zatím měl, asi jedna z nejlepších.
- Bruca
- účastník
- Příspěvky: 456
- Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
- Bydliště: Zlín
Re: Kafe na cesty
od Dromedaro » čtv čer 23, 2022 22:15
Už jsem párkrát zauvažoval, jestli má smysl experimentovat při přípravě kávy s vodou. Já používám normálně vodu z vodovodu. A dneska jsem vyslechl debatu starších chlapů v hospodě u vedlejšího stolu, kteří zrovna řešili, že všichni řeší kvalitu kávy, ale málokdo řeší vodu. Že ta dokáže při přípravě kávy udělat strašně moc a kolikrát je to zásadní rozdíl a rozebírali tam výsledky svých pozorování. Na základě jejich rozhovorů s tím zítra začnu. Už jsem si o tom i něco vygooglil
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4515
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Kafe na cesty
od apuka » pon čer 27, 2022 10:09
Jsi si tim tak jisty??? Protoze ve vseobecnosti rozhodne pravdu nemas.Etheric píše:Ohledně masa - to, který vyrostlo o vesnici dál má menší ekologickej dopad, než zelenina z dovozu, takže asi tak..
Otazkou je jen, co do "ekologickeho dopadu" pocitas - jestli jen uhlikovou stopu nebo napr. i spotrebu vody a pod. Ale ani v jednom Ti nejspis to maso z vedlesji vesnice nevyjde lip, nez vetsina zeleniny z dovozu, teda pokud nemyslis na dovozy cerstvych veci z Australie/Jizni Ameriky letadlem, ale tu zeleninu z Evropy/sev. Afriky.
Resit ekologii ohledne filtru je bizar, kdyz se to tyka kavy. Ta se dovazi (v drtive vetsine) z Ameriky a ten prevoz ma teda pekny ekologicky dopad, stejne tak distribuce a prazeni (a nova distribuce u velkovyrobni).
Takze s kavou budete nejekologictejsi, kdyz si jej nebudete dopravat a misto nej si date prazeny jecmen/zito/spaldu s cekankou
Instantni kavy, jake se prodavaji se nikdy nevyrovnaji chuti normalni, je to dano vyrobnim postupem. Ta doporucena ma "10% mikromlete kavy", tj. asi v ni bude trochu citit opravdova kava.Dromedaro píše:Přeci jen je to pohodlnější na ty vandry ta instantní káva, tak asi vyzkouším, jestli to bude stát za to. Já jsem vždycky tak zdevastovanej, že aspoň tu dobrou kávu bych si rád vychutnal.
Ja Ti ale doporucim neco jineho - pokud mas mlynek na kafe, zkus si namlit uplne na nejjemnejsi, pokud pujde, tak to premel jeste jednou. Zkus si zalit takto pomletou kavu. Pokud nameles dostatecne jemne, budes mit skoro instantni kavu a muzes to i zamichat a vypit vsechno.
Ja jsem si takto jednou v mladi "omylem" (nechtic jsem prestavil kolecko jemnosti) namlel na nejjemnejsi mod, zalil jsem si kafe a byl jsem hodne prekvapeny, ze mi na spodku zustala tak ctvrtina toho, co bezne. A to byl stary socialisticky mlynek s 8-mi stupni jemnosti, ty soucasne dokazou namlit vyrazne jemneji. V nejhorsim to neco malo, co zustane vysipes (zlikvidujes ekologicky ). Je to tak jemne, ze nemas stejny pocit jako z turka, kdyz si loknes logru, ze TI to zustava v krku malem cely den. Tento jemny prach zcasti projde stejne i pres pappirovy filtr, ne to jeste pres French press.
Jen ze za takovy pokus - pokud mas moznost - nic nedas a mozna Ti to vyresi problem. Kdyz ne, tak muzes hledat dal.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16773
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Kafe na cesty
od JohnyFK » pon čer 27, 2022 10:32
Re: Kafe na cesty
od apuka » pon čer 27, 2022 10:42
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16773
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Kafe na cesty
od Dromedaro » pon čer 27, 2022 20:46
apuka píše:Resit ekologii ohledne filtru je bizar, kdyz se to tyka kavy. Ta se dovazi (v drtive vetsine) z Ameriky a ten prevoz ma teda pekny ekologicky dopad, stejne tak distribuce a prazeni (a nova distribuce u velkovyrobni).
Takze s kavou budete nejekologictejsi, kdyz si jej nebudete dopravat a misto nej si date prazeny jecmen/zito/spaldu s cekankou
To je vlastně taky pravda s tím dovozem a co se tu tradičně pilo dříve.
Ono i to, že v těch papírových filtrech jsou nějaké látky... ve vodě z vodovodu jsou stopová množství takových věcí, že papírový filtr je oproti tomu přírodní produkt.
apuka píše:Jen ze za takovy pokus - pokud mas moznost - nic nedas a mozna Ti to vyresi problem. Kdyz ne, tak muzes hledat dal.
Dík za tip. Vyzkouším. Já mám elektrický mlýnek Krups
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4515
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Kafe na cesty
od Dromedaro » úte čer 28, 2022 12:21
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4515
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Kafe na cesty
od Zoidberg » čtv čer 30, 2022 6:49
-
Zoidberg - nováček
- Příspěvky: 41
- Registrován: pát říj 22, 2010 15:17
- Bydliště: pod Beskydami
Re: Kafe na cesty
od Bruca » čtv čer 30, 2022 7:39
Ten druhý druh "classico" taky není špatný, ale intenso je chutnejsi
- Bruca
- účastník
- Příspěvky: 456
- Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
- Bydliště: Zlín
Re: Kafe na cesty
od Dromedaro » čtv čer 30, 2022 9:56
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4515
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Kafe na cesty
od Bruca » čtv čer 30, 2022 11:53
Já mám třeba ruční mlynek rhinowares, co se vejde do aeropressu. Když měl ručně, tak na 4.nejjemnější možnost - nasypka plná kafe cca 150 otočení klickou (pro jednoho ok, pro dva ještě melu bez řeči, ale pro 4 dělat kafe odmítám )
Kafe "klasika" lavazza - buď rossu nebo i to gusto forte (případně koupím namletou tu rossu)
Namocim filtr, zasroubuju, dám kafe, zaleju do půlky horkou vodou, promicham, ze 5 vteřin počkám, doleju po vrch, nasadim pist, počkám 10-15 vteřin (podle toho jak chci silnou), stlacim a pak to vypiju
- Bruca
- účastník
- Příspěvky: 456
- Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
- Bydliště: Zlín
Re: Kafe na cesty
od Dromedaro » čtv čer 30, 2022 19:26
Bruca píše:Když měl ručně, tak na 4.nejjemnější možnost - nasypka plná kafe cca 150 otočení klickou
Namocim filtr, zasroubuju, dám kafe, zaleju do půlky horkou vodou, promicham, ze 5 vteřin počkám, doleju po vrch, nasadim pist, počkám 10-15 vteřin (podle toho jak chci silnou), stlacim a pak to vypiju
Já to dělal podle videí, které jsem viděl na použití aeropresu. Tedy, že propláchnu filtr vodou, dám do sítka, to nasadím, nasypu kávu a zaliji trochou vody 90-95 stupňů. Poté tak deset vteřin míchám, nechám chvíli stát, doliji vodu na max a po dvou minutách začnu stlačovat. Tak já to vyzkouším podle tvého postupu. Stejně to ale není klasické překapávání, protože tam působí ten tlak při stlačování. Zkoušel jsem to nechat normálně prokapat bez stlačení, ale to by bylo na dlouho a snad by vše ani neprokapalo. Možná to zkusit namlít úplně nahrubo. Ale už u středního mletí to má problém prokapávat.
Jinak kávu melu na střední stupeň mletí chvíli před zalitím a dávám ji tam cca dvacet gramů, protože ten můj mlýnek umí mlít až od dvou dávek kávy. To je jeho nevýhoda, ale pro překapávanou kávu se stejně doporučuje takové množství, tak mi to až tak nevadí.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4515
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Kafe na cesty
od Dromedaro » pát črc 1, 2022 9:53
Vyzkoušel jsem i "Apukovu instantní kávu". Akorát teda zatím jen na jedno přemletí na nejjemnější stupeň. Socu mi v šálku zůstalo pořád dost. Ale až si budu dělat turka, tak jej budu mlít na nejjemnější mletí. Chutná mi tak o dost lépe.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4515
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Kafe na cesty
od Etheric » pát črc 1, 2022 11:27
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8275
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Kafe na cesty
od Dromedaro » pát črc 1, 2022 21:15
Zkoušel jste někdo tento Phin filtr pro přípravu na vietnamský způsob?
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4515
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Kafe na cesty
od Bruca » sob črc 2, 2022 9:06
K tomu vietnamskému prekapavaci - alza jsou zloději
https://www.gourmetkava.cz/cs/filtrovan ... -kava-175p
Já mám doma filtr přímo ze Sapy v Praze, kupoval jsem ho před pár lety snad za 70 kaček.
ALE s klasickým kafe funguje hůř. Potřebuješ trošku hrubeji namletou kávu.
Ideální je ten vietnamský Trung Nguyen. Dělá se třeba jako "house blend" to máš 2 balíčky po 250g do cca 150,-, nebo to druhé, co je na fotce nacnute. Tam je cena od 90 do 200,-, záleží který druh. Prý čím vyšší číslo na balíčku je, tím je kvalitnější. Je to různý poměr arabiky a robusty. Ale já mám nejradši asi 1 nebo 2.
S prekapavacem to chce taky trochu cviku ohledně množství kávy a toho, jak moc jí zmacknes. Ideálně se prekape cca za 2 minuty. +-. Prostě to nesmí protect ani to tam stát třeba ještě po 5 minutách. Pak pridáš lžičku nebo dvě Salka a to je prostě pecka!
Na Sapě chodí takový děda s vozíkem a prodává to kafe. Když jsme si ho brali poprvé, tak jsme měli strach, jestli se z toho neposereme (hygieno braň se ) ale nikdy problém nebyl. Takže doporučuju ozkoušet naživo:)
EDIT: takže na gourmetkava mají i ten trung Nguyen 4
https://www.gourmetkava.cz/cs/kava/trun ... mleta-173p
Já beru přímo na Sape - je to povinná zastávka, kdykoliv jedeme do Prahy (víceméně bychom do Prahy ani nejezdili (co taky v takové prdeli, v jedné zlínské už přeci jen bydlíme ), kdyby se tam nedalo koupit tak luxusní Bun bo nam bo)
- Bruca
- účastník
- Příspěvky: 456
- Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
- Bydliště: Zlín
Re: Kafe na cesty
od pavproch » ned črc 17, 2022 13:58
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28540
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Kafe na cesty
od pavproch » úte črc 19, 2022 16:49
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28540
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Kafe na cesty
od Quido » úte říj 18, 2022 12:24
Dromedaro píše:Já ještě nenašel instantní kávu, která by mi chutnala. Všechno kyselý...
a nedelas stejnou chybu, jako vetsina - ze zalivas prevarenou vodou, ci dokonce kafe varis...?
jasne,ze to nikdy nebude jako espresso z profi masiny, ale zase ne vsechny jsou takova hruza...
-
Quido - inventář fóra
- Příspěvky: 3801
- Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
- Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysú...
Re: Kafe na cesty
od Dromedaro » úte říj 18, 2022 12:51
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4515
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Kafe na cesty
od Lipon » úte říj 18, 2022 13:29
- Lipon
- inventář fóra
- Příspěvky: 4945
- Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
- Bydliště: furt něgde ...
Re: Kafe na cesty
od Quido » úte říj 18, 2022 20:53
Dromedaro píše:Ne. Vodu jsem po uvaření nechával 5min odstát a teď už mám konvici, kde si teplotu nastavím ručne na 90C.
to není o odstátí, ale o tom, že voda nemá projít varem - chuť je pak dost jiná...
ohřát na 90°C a dost je správně...
-
Quido - inventář fóra
- Příspěvky: 3801
- Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
- Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysú...
Re: Kafe na cesty
od apuka » stř říj 19, 2022 8:27
Pravda, timpadem je mozne ze i u kafe je mirne jina chut, jen mozna to ovlivneni je "horsim" smerem nez u caje.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16773
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Kafe na cesty
od Quido » stř říj 19, 2022 9:53
ano je tak, jak pises...
Edit: Jinak, ja umim i spravnou arabskou/tureckou kavu (a i skoro cely Balkan to tak dela), k cemuz potrebujes dzevu a mlete zrnkove kafe, a to je zase uplne jine kafe... pokud jsme sli vetsi banda, tak jsme mlete kafe i dzevu brali, vaha se mohla rozlozit mezi vice lidi, na mensi treky sam nebo ve dvojici vsak beru instatni, jelikoz je mnohem lehci
-
Quido - inventář fóra
- Příspěvky: 3801
- Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
- Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysú...
Re: Kafe na cesty
od Dromedaro » stř říj 19, 2022 9:57
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4515
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Kafe na cesty
od Quido » stř říj 19, 2022 10:08
mne nejvice chutna instatntni, kdyz pouziju lehce odstatou mineralku magnezii, a potom z vody ze studny na chate u tchana na Bruntálsku
-
Quido - inventář fóra
- Příspěvky: 3801
- Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
- Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysú...
Re: Kafe na cesty
od Quido » stř říj 19, 2022 10:11
-
Quido - inventář fóra
- Příspěvky: 3801
- Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
- Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysú...
Re: Kafe na cesty
od apuka » stř říj 19, 2022 11:03
S tou arabskou kavou jsi mi pripomel, jak se nekdy lisi "recepty" pod stejnym (nasim) nazvem podle toho, zrovna z jake oblasti pochazi.Quido píše:ja umim i spravnou arabskou/tureckou kavu
Ja jsem nekdy davno delaval taky "turka" v dzezve a taky arabskou kavu, ta ale tehdy byla "predepsana" ze si musis nejdrive zkaramelizovat v dzezve cukr, na to vodu (ehm, uz se ruznilo, jestli studenou nebo teplou, ja jsem daval studenou) s kavou a "uvarit" klasickym "dzezvovskym" zpusobem (abych neurazel Turky, Araby, Balkance, ... jinym nez jejich nazvem). Jen se tehdy tezko shanel kardamon nebo alespon silna matova esence... Ale uz jen mnozstvim cukru a silou karamelizace byla ta kava pokazde jina - ale vzdy vyborna. (Jinak cukr si do kafe nedavam.) Ted ale malokde v receptu arabska kava uvadeji ten karamel...
Umim si ale predstavit, ze kdybys uprostred hordy lidi na cundru zacal v dzezvicce karamelizovat cukr a potom do toho varil to kafe, za chvili by bylo kolem Tebe docela pekne plno . Hezky to voni.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16773
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření